Dünya NASA, Atlantis'in görev süresini bir gün uzattı

NASA, Atlantis'in görev süresini bir gün uzattı

12.07.2011 - 09:53 | Son Güncellenme:

.

NASA, Atlantisin görev süresini bir gün uzattı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 20 Temmuz’da Dünya’ya dönecek son uzay mekiği Atlantis’in görev süresini bir gün uzattı.

NASA televizyonundan yapılan açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetli Atlantis’in, uzayda 8 yerine 9 gün kalacağı belirtildi.

Mekik programının başkan yardımcısı LeRoy Caine de Atlantis mürettebatının uzay mekiğinin karnında yüksek çözünürlü kamera ve laser yardımıyla yaptıkları termal kalkan fotoğrafları analizinde, önemli bir hasar görünmediğini belirterek, bu nedenle ayrıntılı incelemeye gerek bulunmadığını kaydetti.

Ancak mekik programı yöneticileri, Atlantis’in dönüşüne, İstasyon ile ayrılmadan kısa süre önce uzay aracının kanat ve burunlarındaki ısı kalkanlarında yapılacak son incelemeden sonra yeşil ışık yakacak.

Şimdiye kadar görevini sorunsuz yerine getiren Atlantis’teki biri kadın dört astronot, dün Raffaelo yük modülünü mekiğin kargo bölümünden İstasyon’un robot kolunun yardımıyla çıkararak, UUİ’ye yerleştirdi.

Bir minibüs boyutlarındaki basınçlı modülde, dört ton gıda, teçhizat, bilimsel ve teknik malzeme bulunuyor.

Raffaelo’daki 1,2 ton yiyecek malzemesi UUİ’nin altı astronotu için en sevindirici kalemi oluşturuyor.

Atlantis ve UUİ’nin astronotları, modülü bugün boşaltmaya başlayacak.

Boşalan modüle, Atlantis ile Dünya’ya geri getirmek üzere UUİ için artık gerekli olmayan 2,5 ton ağırlığında atık ve teçhizat konacak.

Her zamankinin tersine, mekik astronotları yerine İstasyon mürettebatından Amerikalı astronotlar Ronald Garan ve Michael Fossum ayrıca bugün TSİ 15.44’te bir uzay yürüyüşü yapacak.

Uzaya çıktıklarında soğutma için kullanılan bozuk bir amonyak pompasını Atlantis’in yük bölümüne koyacak iki astronot, daha sonra UUİ’ye yeni uygulama ve sistemleri yerleştirecekler.

Bu arada, NASA, Atlantis uzay mekiği ile kenetli Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) tehlikeli bir şekilde yaklaşan bir cismi de yakından takip ediyor.

NASA’dan bazı uzmanlara göre, kullanılmayan bir Rus uydusuna ait olan bu başıboş cisim, bugün yapılması öngörülen uzay yürüyüşünün tam ortasında en yakından UUİ’ye yaklaşacak.

LeRoy Cain, bu başıboş uzay hurdasının boyutunun bilinmediğini belirterek, cismin tehlike yaratmayacak bir mesafede yaklaşmasını umduklarını, ancak henüz bunu bilmediklerini söylemişti.

Cismin tehlike yaratması durumunda, Atlantis motorlarını ateşleyerek kenetli olduğu uzay istasyonuyla cisimden uzaklaşacak.

İki haftadan kısa bir süre önce de bir parça uzay hurdasının tehlikeli şekilde yaklaşması yüzünden UUİ mürettebatı sığınağa geçmişti.