Dünya NATO, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinde onay sürecini başlattı

NATO, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinde onay sürecini başlattı

05.07.2022 - 11:43 | Son Güncellenme:

İki İskandinav ülkesi için başlayan süreç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra tarihi bir adım niteliği taşıyor. Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in önündeki vetoyu varılan anlaşmanın ardından kaldırmıştı.

NATO, İsveç ve Finlandiyanın üyeliğinde onay sürecini başlattı

Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya'nın resmi onay süreci başladı.

Haberin Devamı

İki İskandinav ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından ittifaka katılım için başvuruda bulunması, tarihi bir adım niteliği taşıyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan NATO karargahında İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokolleri imzalanırken, ittifak üyesi 30 ülkenin temsilcileri de hazır bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu İsveç ve Finlandiya için güzel bir gün, NATO için de güzel bir gün" diyerek resmi sürecin başladığını duyurdu.

Türkiye, terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı YPG'ye destek veren İsveç ve Finlandiya'nın önündeki vetoyu İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO zirvesinde imzalanan anlaşmayla kaldırmıştı.

İki İskandinav ülkesinin NATO'ya resmen katılması, ittifak üyesi 30 ülkenin parlamentolarındaki onayın ardından mümkün olacak.

Haberin Devamı

Ankara, üçlü mutabakatın şartlarını yerine getirmediği sürece İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımına kırmızı ışık yakacağını vurguluyor.