Dünya ‘NATO savaş gemisi yollasın’

‘NATO savaş gemisi yollasın’

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ukrayna ile Rusya arasında Kerç Boğazı’nda yaşanan çatışmanın ardından ortaya çıkan gerginlik sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, NATO’ya, Rusya’yla yaşanan çatışmanın ardından Kırım açıklarındaki Azak Denizi’ne savaş gemileri yollama çağrısı yaptı. Alman “Bild” gazetesine konuşan Poroşenko, gemilerin “Ukrayna’ya yardım ve güvenlik sağlamak için” gönderilmesini umduğunu söyledi.

‘NATO savaş gemisi yollasın’

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, AA’ya yaptığı açıklamada, ittifakın Kırım’ı yasa dışı ilhak ettiği 2014’ten bu yana Karadeniz’deki varlığını “önemli ölçüde” artırdığına dikkati çekerek, müttefiklerin Karadeniz’de rutin devriye ve tatbikatlara devam ettiğini söyledi. Lungenscu, “Bölgedeki varlığımızı gözden geçirmeyi sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Poroşenko ülkedeki sıkıyönetimle ilgili de açıklamalarda bulundu. Poroşenko, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilmesi sonrası halka itidal çağrısı yaparak, “Marketlere tuz ve kibrit almak için koşmayın. Ukrayna vatandaşlarının bankalardaki parasına, döviz işlemlerine veya yurt dışı seyahatlerine herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek” ifadesini kullandı.

Ruslara yaptırım

Ülkedeki Rus vatandaşlarına yönelik uyarıda bulunan Poroşenko, “Rus vatandaşlarına kısıtlamalar getireceğiz. Bunun adil olduğunu düşünüyorum” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Kerç Boğazı’ndaki olayda Ukrayna’nın amacının “Batı’nın Ukrayna’yı unutmasını engellemek” olduğunu savundu. Lavrov “Avrupa’daki yetkililer bu rejimden kesinlikle yoruldu” dedi.