Dünya Son dakika haber: Dünyanın gözü Brüksel'deydi! Baş döndüren diplomasi trafiği

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brüksel'deydi! Baş döndüren diplomasi trafiği

14.06.2021 - 19:33 | Son Güncellenme:

Uluslararası ittifakın 30 üyesini bir araya getiren buluşmada, gözler ikili görüşmelerde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, günün ilk randevularında Fransa, Yunanistan, Hollanda ve İngiltere liderleriyle görüştü. Daha sonra ABD Başkanı Biden ile baş başa görüşen Erdoğan, görüşmenin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Biden da "Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık" dedi.

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

Aslıhan Altay Karataş - Milliyet
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahı, yoğun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor. NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifakın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.

Haberin Devamı

22.34: ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, "Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık." ifadesini kullandı.

Biden "Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek, Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum" dedi.

20.50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Küresel istikrarın muhafazasında NATO'nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmıştır."

Dönem, sorumluluktan kaçma değil, elini taşın altına koyma dönemidir. NATO'yu askeri bakımdan daha muhkem hale getirirken siyasi boyutunu da tahkim edecek adımların atılması yönünde kararlar aldık.

(NATO Zirvesi) Gerek zirve hitabımızda gerek ikili görüşmelerimizde, PYD/PKK'ya verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik.

Haberin Devamı

Temennimiz, tüm müttefiklerimizin sığ siyasi hesapları artık bir yana bırakıp, Türkiye ile tam bir dayanışma sergilemesidir.

Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist-kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış, mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır.

(Biden ile görüşme) İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık.

Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz.

Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor.

S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan'a (Biden) ifade ettim, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim."

(Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması) Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine (Biden) söyledik.

(Fransa Cumhurbaşkanı Macron) 'İslam'a karşı olmam söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum.' dedi.

(Yunanistan ile) Görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle, 'Araya birilerini sokmamızın anlamı yok' kararına vardık. 

Haberin Devamı

Miçotakis ile güzel bir görüşme geçti. 'Gerek Ege gerek diğer bölgelerde olsun, üçüncü ülke veya kişileri bu işe karıştırmayalım' dedim."

20.25: Gazetecilerin sorusu üzerine ABD Başkanı Biden, "Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptık" açıklamasında bulundu.

19.48: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile baş başa görüşmesi sona erdi. 

19:30 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenin dostça bir havada geçtiğini söyledi.

19.00 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesi başladı.

18.25 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık. Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir.

Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz.

Haberin Devamı

NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan'ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit etti."

Açıklamada ayrıca Kabul Havalimanı'na ilişkin çalışmaların devam ettiği ve Türkiye'nin kilit rol üstlendiği belirtilidi.

18.21: Erdoğan ile Miçotakis'in görüşmesi sona erdi.

18.00 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden arasında 18:00'da yapılması planlanan görüşme 1 saat ertelendi.

17.45 Erdoğan, toplantı başlamadan hemen önce ABD Başkanı Joe Biden'la bir süre sohbet etti.

17.31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşme gerçekleştirdi.

17.15 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında geldiği Belçikanın başkenti Brükselde Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi kabul etti.

16.50 İngiltere Başbakanlık Ofisi, açıklama yaparak "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Johnson, iki ülke arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirmede anlaştı." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

15.51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Komşumuz ve müttefikimiz Yunanistan'la diyaloğun canlandırılmasının, ikili meselelerin çözümünün yanında bölgemizin istikrar ve refahına da hizmet ettiğine inanıyorum" dedi.

14.53 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’de NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen “Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı” katılıyor.

14.50 Liderler, 'Aile fotoğrafı' için bir araya geldi.

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

14.20 Almanya Başbakanı Angela Merkel, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel'de yaptığı açıklamada, NATO strateji konseptinin revizyonunu Rusya ve Çin ile gelecekteki ilişkilere önemli bir katkı olarak gördüğünü belirterek, "NATO 2030 konsepti, karşı karşıya olduğumuz tüm zorluklara cevap sağlıyor. NATO'nun sınamalara karşı verilecek tepkiyi açıkça tanımlayacak yeni bir stratejik kavramın geliştirilmesi niyetini destekliyorum." dedi.

13.38 Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Erdoğan-Merkel görüşmesi yarım saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da hazır bulundu.

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

13.35 Erdoğan-Johnson randevusunda iki ülkeden yetkililer de bulunuyor. Türkiye tarafında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da masadaydı.

 

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

13.30 Macron, Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak, "NATO zirvesi öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa uzun bir görüşme yaptık. Açıklık, saygı ve talep için." ifadesini kullandı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron ile Erdoğan’ın, Suriye ve Libya’daki sorunlarla ilgili birlikte çalışmanın gereğini ele aldığı belirtildi.

13.25 ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi için NATO Karargahı'na geldikten sonra Genel Sekreter Jens Stoltenberg'le kısa açıklama yaptı. Biden, NATO'nun Rusya ve Çin ile 'yeni zorluklarla' karşı karşıya olduğunu söyledi. NATO'nun ABD'nin çıkarları için kritik önemi olduğunu ifade eden Biden, ayrıca Avrupa'ya mesaj göndererek "ABD yanınızdadır." dedi. 

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

13.17 Hollanda Başbakanı Mark Rutte Pazartesi günü yaptığı açıklamada, NATO'nun Çin ve Rusya konusunda saf olmaması gerektiğini söyledi gerçek bir endişe nedeni olarak nitelendirdi. Rutte, NATO zirvesine giderken yaptığı konuşmada, "transatlantik ittifakı olmadan insanlarımızı korumanın neredeyse imkansız olacağını" söyledi.

13.08 : Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci randevusu, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la Macron görüşmesinden hemen sonra başladı.

13.00 : Türkiye lideri Erdoğan ile Fransa Devlet Başkanı Macron arasındaki görüşme sona erdi. Liderlerin 52 dakika süren randevusu, basına kapalı gerçekleşti.

Fransa lideri Macron, görüşmenin ardından yaptığı ilk açıklamada Suriye ve Libya konularının ele alındığını söyledi. Macron'un verdiği bilgiye göre, Ankara ve Paris yönetimleri iki ülkede birlikte çalışmak için ortak bir hedef belirledi.

12.07 : Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki görüşme başladı. 

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

12.00 Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvenin yapılacağı NATO Karargahı'na geldi.

10.30 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Liderler Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Son dakika haber: Dünyanın gözü Brükseldeydi Baş döndüren diplomasi trafiği

"Bugün transatlantik ilişkilerimizde yeni bir bölüm açıyoruz." diyen Stoltenberg, NATO Zirvesi'nde liderlerin birçok konuyu ele alacaklarını, bunlar arasında Rusya ve Çin'in de bulunduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş'tan beri en düşük seviyesinde. Bunun nedeni Rusya'nın saldırgan eylemleri. İnanıyorum ki liderler Rusya'ya yönelik 'diyalog ile birleştirilmiş güçlü savunma' şeklindeki ikili yaklaşımımızı teyit edecek." dedi.

YOLLAR KAPATILDI

Zirve nedeniyle Brüksel'de liderlerin NATO karargahına gidiş güzergahındaki birçok yol kapatıldı. Belçika güvenlik güçleri de hem liderlerin ve heyetlerin konaklayacağı otellerde hem de NATO karargahı çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Belçikalı yetkililer bu amaçla en az 2 bin güvenlik görevlisinin görev yaptığını bildirdi. Şehirdeki bazı toplu taşıma güzergahlarında da değişiklikler yapıldı.

NATO ÇALIŞANLARI AŞILANDI

Kovid-19 salgını için alınan önlemler de zirve toplantısı için NATO karargahında sıkılaştırıldı. Zirveye ve bu çerçevedeki toplantılara katılacak heyet üyelerinden PCR testleri yaptırmaları istendi.

NATO karargahında çalışanlar da haftalar öncesinden aşılanmaya başladı. Aşıları üye ülkelerden Polonya temin etti.

AKREDİTASYON VERİLEN GAZETECİ SAYISI KISITLI TUTULDU

NATO Zirvesi'ni dünyanın birçok ülkesinden gelen yaklaşık 600 gazeteci takip ediyor. Daha önceki zirvelerde bu sayı çok daha fazla olmasına rağmen bu kez salgın tedbirleri çerçevesinde akreditasyon verilen gazeteci sayısı kısıtlı tutuldu.

 

Yazarlar