Dünya Noviçok gazı, yine İngiltere’de sahne aldı!

Noviçok gazı, yine İngiltere’de sahne aldı!

06.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngilliz polisi, ülkenin güneydoğusundaki Wiltshire bölgesinde bir çiftin, dört ay önce eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal’e suikast girişiminde kullanılan Noviçok sinir gazıyla zehirlendiğini açıkladı. Adlarının Charlie Rowley ve Dawn Sturgess olduğu düşünülen İngiliz çift hastanede yoğun bakımda.

Noviçok gazı, yine İngiltere’de sahne aldı

İngiltere Terörle Mücadele Birimi Ulusal Koordinatörü Neil Basu, son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, çiftten alınan örneklerde, askeri nitelikte ve sinir sistemini tahrip eden “Noviçok” adlı kimyasala rastlandığını bildirdi. Soruşturmayı terörle mücadele biriminin yürüttüğünü anımsatan Basu, Salisbury Bölge Hastanesinde tedavileri devam eden çiftin durumunun halen kritik olduğunu söyledi. Çift, geçen cumartesi ülkenin güneybatısındaki Amesbury kasabasındaki evlerinde bilinçlerini yitirmiş şekilde bulunmuştu. Çiftin yaşadığı kasabanın, eski Rus ajanı Skripal ile kızı Yulia’nın zehirlendiği Salisbury’ye 12 km uzaklıkta olması, akıllara yeni bir zehirlenme olayının yaşanmış olabileceğini getirdi.

Haberin Devamı

Öte yandan İngiltere’nin güvenlikten sorumlu bakanı Ben Wallace, “İngiliz çiftin, bir şekilde Noviçok sinir gazına temas ettiklerini fakat hedeflerin önceden belirlendiği bir saldırının kurbanları olmadıklarını” söyledi. Wallace, yeni zehirlenme vakası ardından Rusya’nın soruşturmadaki “ipucu boşluklarının doldurulmasına yardım etmesi gerektiğini” ifade etti. Bu konuda Rusya’ya girişimde bulunulduğu yolunda haberler verilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Amesbury olayıyla ilgili Londra’nın kendilerine başvuruda bulunduğundan haberdar olmadıklarını söyledi.