Dünya Obama'dan flaş Türkiye açıklaması

Obama'dan flaş Türkiye açıklaması

09.06.2015 - 11:29 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Obama’dan Türkiye’yi yakından ilgilendiren IŞİD açıklaması geldi. Obama Türkiye'de sınır güvenliği arttırılması gerektiğini söyledi.

Obamadan flaş Türkiye açıklaması

Almanya'nın Bavyera eyaletinde bulunan Krün şehrindeki Elmau Sarayı'nda düzenlenen G7 Zirvesi sona erdi. Ağırlıklı olarak küresel ısınma, Ukrayna anlaşmazlığı, Rusya’ya yaptırımlar ve Yunanistan’ın yanısıra, terör örgütü IŞİD'in tüm bir bölgeyi tehdit eden eylemleri ele alındı.

Haberin Devamı

SINIR GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

ABD Başkanı Barack Obama, zirve sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’yi yakından ilgilendiren

IŞİD terörü konusunda değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD’e katılımlar konusunun artmasına dikkat çeken Obama, bunun Türkiye-Suriye sınırında alınacak etkin önlemlerde azaltılabileceğini söyledi.

Özellikle Suriye ve Irak’ta savaşmak üzere Türkiye üzerinden giden militanların engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Barack Obama, çok sayıda militanın Türkiye üzerinden Suriye ve oradan da Irak’a geçtiğine dikkat çekti.

İŞBİRLİĞİ YAPILMALI

Sınır güvenliğinin daha iyi bir iş birliği, koordinasyon ve bilgi paylaşımı ile sağlanabileceğini belirten Obama, geçişlerin engellenmesi konusunda Türkiye ile daha yakın işbirliği yapmak istediklerinin altını çizdi. Obama, “Türk makamları da bu problemi biliyorlar, ancak bu alanda ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller” diyerek, Türkiye’nin bu konuda gereken duyarlılığı göstermediğini ima etti.

Obama, geçişlerin tamamen önlenmesinin zor olduğunu, ancak sınır güvenliğinin etkin bir şekilde yapılması durumunda IŞİD’e katılımların azalacağını ve örgütün güç kaybı yaşayacağını kaydetti.