Dünya Olan sivillere oluyor

Olan sivillere oluyor

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğu Guta’da ateşkes kararına rağmen çatışmalar sürüyor. Rejimin hava saldırıları devam ederken, muhaliflerin de bölgeden ayrılmak isteyen sivillere izin vermediği ifade ediliyor

Olan sivillere oluyor

Suriye’de, özellikle de Şam yakınlarındaki Doğu Guta’da, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) aldığı 30 günlük ateşkes kararına rağmen şiddet devam ediyor. Bölgede rejim güçleri ile muhaliflerin karşılıklı saldırıları sürerken, Rusya’nın açıkladığı günlük 5 saatlik ateşkes molalarına da uyulmadığı belirtiliyor. Çatışmalar devam ederken, muhaliflerle rejimin destekçisi Rusya’nın sivil ölümlerinden ötürü karşılıklı suçlamaları da sürüyor.

Haberin Devamı

Muhalifler, rejimin dün de Doğu Guta’yı vurmaya devam ettiğini açıkladı. Hava saldırılarında toplam 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Buna karşın Rusya, muhaliflerin bölgeyi terk etmek isteyen sivillere ateş açtığını iddia etti. Rusya’nın, Suriye’deki tarafları uzlaştırma merkezi yetkililerinden Vladimir Zolotuhin, Doğu Guta’da bölgeyi terk etmek isteyen siviller ve muhalifler arasında arbede çıktığını, muhaliflerin 4 sivili vurarak öldürdüğünü söyledi. Rus yetkili ayrıca muhaliflerin saldırılarının da sürdüğünü ve rejim güçlerinin bu saldırılara yanıt verdiğini açıkladı. Zolotuhin, Doğu Guta’daki çok sayıda sivilin insan hakları örgütlerine başvurarak militanların kontrolündeki bölgelerden tahliye edilmeyi istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıkım ortada

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Direktörü Jan Egeland ise, dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın 5 saatlik ateşkes molalarının olumlu ancak yetersiz olduğunu belirtti. İsviçre’nin Cenevre kentinde diplomatlarla görüşen Egeland, sivillere yardım ulaştırılabilmesi için bu molaların uzatılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Doğu Guta’nın havadan çekilen son fotoğrafları bölgedeki yıkımı gözler önüne serdi. Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen uydu görüntüleri taramalarında, 3 Aralık’tan beri Doğu Guta’da yıkılmış bölgelerin 62.5 kilometrekare genişlediği ortaya çıktı. Duma’nın farklı mahallelerinin çekildiği görüntülerde ise, sivil yerleşimlerin göz alabildiğine geniş bir alanda yan yana ağır hasar almış apartmanlar, yerle bir olmuş yollar ve tahrip olmuş araçlarla kaplandığı dikkati çekiyor.

Doğu Guta, Astana anlaşmalarında “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan edilmesine rağmen Rusya’nın garantörlüğünü üstlendiği rejim, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. Bölgede 400 bin sivilin yaşadığı tahmin ediliyor.

‘ABD 20 üs kurdu’

Reuters haber ajansının Rus RIA’ya dayandırdığı habere göre, Rusya Güvenik Konseyi, ABD’nin Kuzey Suriye’de şimdiye kadar terör örgütü YPG’nin kontrol ettiği noktalarda 20’ye yakın askeri üs kurduğunu açıkladı. Rusya Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Suriye’de barış ve istikrarın geri dönüşü, Suriye krizine sürekli dış müdahaleler tarafından baltalanıyor” ifadesi yer aldı. Rusya Güvenlik Komitesi Uluslararası Güvenlik Sekreteri Yardımcısı Aleksandr Venediktov ise, ABD’nin Kürtlere modern silahlar sağlayarak Türkiye’yi Afrin’de bir operasyon gerçekleştirmesi yönünde provoke ettiğini söyledi.