Dünya Ortadoğu’da yeni satranç

Ortadoğu’da yeni satranç

08.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’da, ülkede muhalif olabilecek ve nüfuz sahibi kişilere yönelik yolsuzluk operasyonu devam ederken,  Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan İran’a yönelik sert açıklamalar geldi.

Ortadoğu’da yeni satranç

Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, İran’ın Yemen’deki Husilere füze sağlamasının “doğrudan askeri bir saldırı” sayılabileceğini söyledi. Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Veliaht Prens Bin Selman, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesinde “İran rejiminin kendisine bağlı Husi milislere füze tedarik etmesi doğrudan askeri bir saldırı sayılır. Hatta krallığa karşı bir savaş hareketi olarak düşünülebilir” ifadelerini kullandı. Husilerden dün yapılan açıklamada ise Suudi Arabistan ve BAE topraklarının hedef alınacağı bildirildi.
Suudilerin, Veliaht Prens önderliğinde İran’a karşı giderek daha sert bir tutum içine girmesinin, ülke içinde gerçekleştirilen operasyonla bağlantılı olduğu yönünde değerlendirmeler yapılıyor. 32 yaşındaki Veliaht Prens’in önderliğindeki hareket, bir yolsuzluk operasyonu olması nedeniyle halk arasında da büyük destek buldu. Öte yandan Selman’ın reformcu bir lider imajı çizmesi de, hem büyük çoğunluğu genç olan Suudi halkı içinde hem de krallığın yurtdışındaki destekçilerinde olumlu bir izlenim yarattı.
Trump’tan destek
Dünya kamuoyu, ülkedeki gözaltı dalgasını “Veliaht Prens’in yolunun açılması” olarak değerlendirirken, ABD yönetiminin de bu operasyona destek vermesi, Ortadoğu’da İran’a karşı daha güçlü bir cephe oluşturmak isteyen ABD’nin yeni ortağını seçtiği izlenimi verdi. Nitekim ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’daki gözaltı dalgasına ilişkin Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens bin Selman’ı destekleyen paylaşımlarda bulundu.
Twitter’dan açıklama yapan Trump, “Kral Selman ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi tam olarak ne yaptıklarını biliyorlar” mesajını paylaştı. Trump ayrıca mesajında, “Şu kötü davrandıklarından bazıları yıllarca ülkelerini sağdılar” ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı