Dünya Ortadoğu’ya 120 bin ABD askeri iddiası!

Ortadoğu’ya 120 bin ABD askeri iddiası!

15.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

“New York Times” gazetesi, Washington’un İran tehdidine karşı bölgeye 120 bin asker göndereceğini öne sürdü. Trump haberi yalanladı, ancak “Karar versek daha fazlasını gönderirdik!” dedi...

Ortadoğu’ya 120 bin ABD askeri iddiası

ABD ve İran arasındaki gerilim yükselmeyi sürdürürken, Hürmüz Boğazı yakınlarında, aralarında Suudi Arabistan’a ait gemilerin de bulunduğu 4 petrol tankerinin saldırıya uğraması sonrası bölgede neler yaşanacağına ilişkin farklı iddialar gündeme geliyor.

Haberin Devamı

Amerikan “New York Times” gazetesi, ulusal güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberinde, İran’la yaşanan gerilimin ardından, Washington’un Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi planladığını iddia etti. Habere göre, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Trump yönetimine konuyla ilgili bir plan sundu. Özellikle Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un desteklediği plana göre, İran’ın bölgedeki ABD unsurlarına yönelik bir saldırganlığı ya da nükleer silah konusunda adımlarını hızlandırması halinde, Washington bölgeye 120 bine varan sayıda asker gönderecek. Buna karşın plan, İran’ın işgalini kapsamıyor. Uzmanlar, böyle bir işgal durumunda çok daha fazla asker gerekeceğini belirtmesine karşın, plan kapsamında öngörülen sayının 2003’te George W. Bush döneminde Irak’ın işgaline yönelik bölgeye konuşlandırılan asker miktarına yaklaştığına dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Trump yalanladı

Revize edilen ve Trump yönetimine sunulan plan, İran konusunda ABD yönetiminin en “şahin” ismi olan Bolton’un etkisini de gösteriyor. Bolton, George W. Bush döneminde de İran konusunda askeri adım atılmasını savunmuş, ancak bu öneriler, dönemin ABD Başkanı Bush tarafından görmezden gelinmişti. Planda, bölgeye asker gönderiminin uzun bir döneme yayılacağı ve haftalar ya da aylar içinde tamamlanabileceği ifade ediliyor.

Ortadoğu’ya 120 bin ABD askeri iddiası

ABD Başkanı Trump ise, New York Times’ta çıkan iddianın doğru olmadığını belirtti. Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere gündemi değerlendiren Trump, bir soru üzerine, “NYT’nin haberi kesin yalan haberdir. NYT yalan haber yazıyor. (Bölgeye asker gönderme) Bunu kesinlikle yapardım ancak böyle bir şeyi planlamadık. Umarım planlamak zorunda da kalmayız. Eğer planlamış olsaydık bundan daha fazla asker gönderirdik” diye konuştu.

Trump’ın İran’a karşı 120 bin asker gönderme gibi bir plan yapmadıklarını belirtmesine rağmen, “Planlamış olsaydık daha fazla asker gönderirdik” ifadesi, ABD’nin İran’la askeri bir karşılaşma ihtimalini göz ardı etmediği şeklinde yorumlandı. NYT’nin söz konusu iddiasını Trump yalanlarken, Pentagon’dan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Washington bölgeye uçak gemisi, B-52 uçakları ve Patriot sistemi göndermişti.

Hamaney’den tepki

İran lideri Ali Hamaney ise, bugünkü tutumundan vazgeçmediği sürece ABD ile müzakere edilemeyeceğini ve İran’ın kesin seçeneğinin direniş olacağını söyledi. Hamaney, “ABD bu tavrını sürdürdükçe müzakere zehirdir. Bugünkü ABD hükümetiyle yapılacak müzakere, iki kere zehirdir” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu’ya 120 bin ABD askeri iddiası
‘Uygulanamaz bir iddia’

Milliyet’in konuyla ilgili görüş aldığı siyaset bilimci Prof. Dr. Hasan Köni, New York Times gazetesinde yer alan iddianın ‘uygulanamaz olduğunu’ ifade etti. 120 bin sayısının çok yüksek olduğunu ifade eden Köni, “ABD yönetimi Irak ve Suriye’ye tekrardan bu kadar yüksek sayıda asker göndermez. ABD’nin bölgedeki Katar gibi ülkelerde üsleri bulunuyor ancak bu üsler için de sayı çok yüksek. Bu sayıda bir askerin deniz üstünde yer alması da mümkün değil. Zira Basra Körfezi deniz savaşı için çok sığ bir alan” dedi.

Haberin Devamı

Köni, iddianın gerçekçi olmadığını ve ABD’nin İran’a yönelik ekonomik baskıya devam edeceğini öngördü. Trump yönetiminin böyle bir masrafı göze almayacağını belirten Köni, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın etkisinin sınırlı olduğunu ifade etti. İddianın ancak 2020 yılında gerçekleşecek seçim dönemi öncesine gelseydi ihtimal dahilinde olabileceğini ifade eden Köni, ABD’de seçime daha uzun bir süre olduğunu ve Trump yönetiminin şu aşamada böyle bir ekonomik yükümlülük altına girmeyeceğini savundu.