Dünya "Papaza kızıp oruç bozacaklar"

"Papaza kızıp oruç bozacaklar"

08.10.2015 - 12:44 | Son Güncellenme:

.

Papaza kızıp oruç bozacaklar

Sırbistan'ın başkenti Belgrad yakınlarındaki Şopiç köyü sakinleri, Sırp patriğine mektup yazarak, fırtınada zarar gören kiliseyi yıkmak isteyen papazın geri adım atmaması halinde İslam'a geçeceklerini açıkladılar

Haberin Devamı

Sırbistan'daki Şopiç köyü sakinlerinin Sırp Ortodoks Patriği İriney'e yazdıkları tehdit mektubu "papaza kızıp oruç bozmak" deyimini hatırlattı.

Başkent Belgrad yakınlarındaki köyün 150 yıllık kilisesinin, fırtınada zarar gördüğü için papaz tarafından yıkılmak istenmesi köylüleri kızdırdı.

Patrik İreney'e mektup göndererek kiliselerinin korunmasını isteyen köylüler, taleplerinin karşılanmaması halinde topluca İslam'a geçecekleri tehdidinde bulundular. Mektupta Patrik'ten destek isteyen köylüler, aksi halde toplu halde İslam'a geçecekleri ve böylece "Sırbistan Cumhuriyeti'nin pozitif ayrımcılık kanunlarından faydalanarak binalarını koruyabileceklerini" bildirdiler.

AA'ya konuşan köylülerden Predrag Lazareviç, mektubu komşularına danışarak kendisinin kaleme aldığını ve taleplerinin karşılanmaması halinde, İslam'a geçmek konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Lazareviç, mektupta yer alan "toplu halde İslam'a geçecekleri" ifadesinin bir "haykırış" olduğunu vurgulayarak, "Belki bu ülkede diğer dinlere mensup insanların bizden daha fazla hakkı vardır" dedi.

Fırtınada zarar gören kilisenin tamirine izin verilmemesi nedeniyle köylülerin ibadetlerini yerine getiremediğini belirten Lazareviç, köye gelen ekiplerin çan kulesini yıkmaya çalıştıklarını fakat başaramadıklarını anlattı.

Lazareviç, kiliselerini yıkmaya çalışmakla suçladığı papaza artık güvenmediklerini belirtti.

50 yıllık kiliselerinin heyelan bölgesinde bulunduğu gerekçesiyle yıkılmak istenmesine anlam veremediğini dile getiren Lazareviç, köylerine yeni bir kilise yapılsa bile mevcut binanın tarihi eser olarak muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.

Papaz Mirko Tesiç, geçen yıl yaşanan bir fırtınada zarar gören kilisenin sağlam olmadığını ve tamamen yıkılarak yerine yeni bir kilise yapılması gerektiğini savunuyor.