Dünya Paris İklim Anlaşması için imza kampanyası

Paris İklim Anlaşması için imza kampanyası

27.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel sıcaklık artışını daha fazla çaba sarf ederek 1.5 derecede sınırlamayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması için aralarında TEMA, WWF Türkiye, Doğa Derneği, Greenpeace Akdeniz, Buğday Derneği ve Yeşil Düşünce Derneği’nin bulunduğu 37 sivil toplum kuruluşu imza kampanyası başlattı. İmzalar kampanya sonuçlandığında TBMM’ye iletilecek.

Paris İklim Anlaşması için imza kampanyası

Kampanya metninde, 191 ülkenin Paris Anlaşması onayladığını sadece Türkiye, Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen’de anlaşmanın onaylanmadığına dikkat çekildi. TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamaması halinde geleceğin siyasetinin, ticaretinin ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacağını yön veren değil izleyen bir ülke olacağını vurguladı. WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Türkiye’nin kuraklık başta olmak üzere iklim krizinin etkilerini en ciddi ölçüde yaşaması beklenen bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer aldığını hatırlattı. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği Direktörü Bengisu Özenç, uluslararası ilişkiler yeniden tanımlanırken, Türkiye’nin bu gruplar arasında yer almadığını ifade etti.

BM’nin iklim yüzü olacak

Ünlü K-pop müzik grubu Blackpink, 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesi küresel iklim krizine karşı farkındalık oluşturmak üzere seçildi. Blackpink’in yapım şirketi, COP 26 olarak bilinen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na ev sahipliği yapacak İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan bir mektup aldıklarını duyurdu. YG Entertainment isimli yapım şirketi, 4 kişilik grubun küresel iklim krizine karşı farkındalık için seçildiğini söyledi. Güney Koreli tamamı kadınlardan oluşan müzik grubun Youtube kanalında 57.7 milyon abonesi bulunuyor.