Dünya Paris’te kondom savaşı

Paris’te kondom savaşı

24.03.2009 - 01:04 | Son Güncellenme:

Papa 16. Benedictus’un prezervatif kullanımının AIDS’e karşı etkili olmadığı şeklindeki sözleri Katolikler ve AIDS’le mücadele gruplarını çatıştırdı, 11 kişi gözaltına alındı

Paris’te kondom savaşı

Fransa’nın başkenti Paris’te, Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benedictus’un prezervatif kullanmanın AIDS’in daha da yayılmasına neden olduğu şeklindeki sözlerini protesto eden bir grup ile Papa taraftarı Katolikler arasında çıkan çatışmada, 11 kişi gözaltına alındı.
Önceki gün pazar ayini sırasında Notre Dame Katedrali önünde toplanan yeşil ve komünist gruplar, prezervatif dağıtarak Papa’yı protesto etti. Protestoculara aşırı sağcı Katolik grup karşılık verince çıkan çatışmada polis 11 kişiyi gözaltına aldı. 

Katedral önünde eylem
AIDS’le mücadele örgütü “Act Up-Paris” mensupları da, Notre Dame Katedrali önünde yere yatarak eylem yaptı. Bu protestocular, Papa’nın fotoğrafının altında, “suikastçı” yazan posterler taşıdı. Act Up-Paris üyeleri, Papa’nın sözlerini, “ölümcül” olarak niteledi ve “Prezervatifin AIDS sorununu daha beter hale getirdiğini söylemek AIDS hastalarına hakarettir” dedi.
Polis kordonunun gerisinden karşı protestoda bulunan Katolik gruplar ise, Latince sloganlar atarak, eylemcilere yumurta ve pet şişe fırlattı. Katolikler, Papa’nın aslında, prezervatifin AIDS’e karşı yüzde 100 koruma sağlamadığını söylediğini savundu.
Papa 16. Benedictus, Afrika ziyareti sırasında Kamerun’a giderken uçakta yaptığı açıklamada, AIDS ile savaşın temelde “prezervatif dağıtımıyla değil, nefsi kırmayla” mümkün olabileceğini söylemişti. Papa, “Prezervatif dağıtımıyla yetinmek, insanları AIDS hastalığından korumaya değil, aksine bu hastalığın daha da yayılmasına neden olmaktadır” demişti. 

Papa görevi bıraksın
Papa’nın bu sözlerinin ardından Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu yoklaması, Katolik Fransızların yüzde 43’ünün, 16. Benedictus’un görevini bırakmasını istediğini ortaya koydu.
Ifop Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin anketine göre, Katolik Fransızların yüzde 54’ü Papa’nın görevine devam etmesine sıcak bakarken, bu konuda karasızların oranı yüzde 4 oldu.
Fransızların yüzde 83’ü Katolik Kilisesi’nin doğum kontrolü ve kürtaj hakkındaki söylemini değiştirmesi gerektiğini düşünüyor. Fransızların yaklaşık yarısı da, Papa’nın Katolikliğin değerlerini savunma görevinde başarısız olduğuna inanıyor. Bu oran geçen ağustos ayında yüzde 13’tü.
Geçen hafta sonu Le Parisien gazetesinde çıkan bir araştırma, halkın sadece yüzde 23’ünün Papa’yı beğendiğini ortaya koymuştu. Papa hakkında olumlu düşünenler, 6 ay önce yüzde 53 oranındaydı.