Dünya 'Putin kazanamaz ama bırakamaz!'

'Putin kazanamaz ama bırakamaz!'

24.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna ve Doğu Avrupa konusundaki uzmanlığının yanı sıra geçmişte Moskova ve Kiev yönetimlerine danışmanlık da yapmış olan ünlü ekonomist Anders Aslund, Rus ordusunun yapılabilecek her hatayı yaptığına dikkat çekerek, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin taviz vermeyeceğini savundu.

Putin kazanamaz ama bırakamaz

Fatma G. Kabasakallı - Bölgeyi ve iki ülkeyi çok iyi tanıyan bir uzman olarak Ukrayna’daki savaşın gidişatını Milliyet’e değerlendiren Aslund, Rusya ile Ukrayna arasında bir ateşkes sağlanmasına ihtimal vermediğini ancak Rusların, olabilecek her hatayı yaptığını vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu savaşı kazanamayacağını öne süren Aslund, “Putin’in öncelikli amacı, Ukrayna’yı ele geçirmek… Ayrıca Rusya Savunma Bakanı, savaşa acemi/genç askerleri gönderdiklerini itiraf etti. Şu an on binlerce acemi Rus asker savaşta… Özetle Putin bu savaşı kazanamaz fakat aynı zamanda bu savaşı da bırakamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Savaşın Rusya üzerinde ağır etkileri olacağını kaydeden Aslund, “Ukraynalılar savaşmaya devam edecek. Hatırlarsanız, Ukraynalılar 1953’e kadar Stalin’e karşı da savaştı. Bu savaşın doğal sonucu, Putin’in kendisini mahvetmesi olacaktır. Ancak Rusya’nın dış politikası ve ekonomisini mahvetmesi de söz konusu olabilir” diye konuştu. Aslund şöyle devam etti:

‘Taviz hatalı olur’

“Rus ordusu kitaptaki her hatayı yapıyor. Tipik eski Sovyet alışkanlığı olarak, örneğin, herkes yakıtın yarısını çalarak satıyor. Rus askerleri de bunu yaptı, Rus tankları yolda kaldı. Askerlere sadece iki günlük erzak verildi çünkü Harkov’un iki günde alınacağı ve oradaki halkın Rus askerlerini çiçeklerle karşılayacağını düşünüyorlardı…!”

Haberin Devamı

Halen Georgetown Üniversitesi’nde “misafir profesör” de olan Aslund, müzakerelere ilişkin değerlendirmesinde de, Ukrayna lideri Zelenskiy’nin, taviz vermesi durumunda hata yapacağını savundu. Aslund, şunları söyledi:

“Ukraynalılar, Rus askerlerinin pek çoğunun aslında polis olduğunu söylüyor yani asker değiller. Ayrıca eski Sovyet askeri ekipmanlarıyla Ukrayna içinde ilerleyemiyorlar. Ukraynalılar Rus askeri ekipmanlarının 3’te birini ele geçirmiş durumda. Dolayısıyla Rus ordusu, olabilecek en kötü durumda. Elbette Bayraktar İHA/SİHA’larının harika iş çıkarttığı belirtmekte fayda var. Ukraynalılar savaşmaya hazır, birlik olmuş durumda. Bu açıdan bakıldığında, Zelenskiy’nin Ruslara karşı herhangi bir taviz vermesinin kendisi için tehlikeli olacağını düşünüyorum. Çünkü genelde Ukrayna halkının yaklaşımı, ‘Bu savaşı kazanacağız ve Rusları topraklarımızdan atacağız’ şeklinde.”

‘Putin yanlış yorumladı’

Aslund, Putin’in geri adım atma olasılığını da değerlendirerek “Putin’in mağlubiyeti kabul etmesi olasılığına imkansız diyemem ama büyük ihtimalle yapmaz. Ancak Ukrayna elbette güvenlik garantisine ihtiyaç duyacaktır çünkü Putin Ukrayna’ya saldırdı” dedi.

Tarafsızlık konusuna da değinen Aslund, “Ukrayna zaten tarafsızdı. Sorun da buydu aslında. Nükleer silahlara sahip değildi, NATO’nun bir parçası değildi. Putin, NATO üyesi ülkelere saldırmıyor, aksine olmayanlara saldırıyor. Bu açıdan Zelenskiy’nin taviz vermesinin zor olduğunu düşünüyorum. Zelenskiy’nin vazgeçeceği iddialarına da katılmıyorum” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Rus askerlerinin tükenmek üzere olduğuna değinen ünlü ekonomist, “Batının finansal yaptırımları oldukça sert. Rusya’nın milli geliri muhtemelen yüzde 10 ile 20 arasında düşecektir. Bu açıdan Putin’in mevcut durumu tamamen yanlış yorumladığını ve kaybolduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Dünya Ruslara yeterince ses çıkarmadı’

Rusya’nın geçmişte Grozni ve Halep’teki saldırılarına dikkat çeken Anders Aslund, ABD’lilerin Ukrayna’da biyolojik silah geliştirdiği iddialarıyla ilgili olarak “Bu iddialar doğru değil. Fakat bu, aslında Rusların Ukrayna’da biyolojik silah kullanma niyetinde olduğunu gösteriyor. Bu açıdan Ukrayna’da biyolojik, kimyasal ve nükleer silahların kullanılmasından korkuyorum. Ayrıca Putin’in Grozni ve Halep’te nasıl davrandığını da gördük ve maalesef dünya Rusların Suriye’deki hastaneleri ve sivilleri bombaladığı katliamına yeterince ses çıkarmadı. Şimdi de tamamen aynısını Ukrayna’da yapıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Ukraynalıların, bu savaştan ötürü Ruslardan nesiller boyu nefret edeceğini, bu yüzden de Ukrayna lideri Zelenskiy’nin aşağılayıcı bir yenilgiyi kabul edeceğini düşünmediğini vurgulayan Aslund, “Ukrayna halkı şaşırtıcı bir şekilde büyük kayıplar vermeye hazırlıklı da görünüyor” ifadelerini kullandı.