Dünya Rabia’yı Yalova konuşması yaktı

Rabia’yı Yalova konuşması yaktı

12.07.2009 - 03:25 | Son Güncellenme:

Uygur Türklerinin ABD’de sürgünde yaşayan kadın lideri Rabia Kadir’in 2006’da Yalova’da yaptığı konuşmanın ardından Pekin yönetiminin tepkisi üzerine Türkiye’den vize alamadığı ortaya çıktı

Rabia’yı Yalova konuşması yaktı

Çin’in Şincan Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de bir hafta önce Uygurlarla Han milliyetinden Çinliler arasında patlak veren şiddet olaylarının sorumlusu olarak gösterilen ABD’de sürgünde yaşayan Uygur lider Rabia Kadir’in, 2006’da Türkiye’ye gelerek Yalova’da konuşma yaptığı ve bu nedenle Çin’in tepkisini çektiği ortaya çıktı. Çin’in sakıncalılar listesinde yer alan Kadir’in Yalova’daki konuşmasından sonra Pekin hükümetinin Türkiye’ye nota verdiği ve bunun üzerine Kadir’e vize verilmediği öğrenildi.
Dünya Uygur Kurultayı ile Uygur Amerikan Derneği Başkanı olan ABD pasaportlu Kadir, 2006’da Türkiye’de yaşayan Uygur kökenlilerin düzenlediği bir toplantıya katılmak üzere İstanbul’a geldi. Kadir’in Türkiye’ye girişi Atatürk Havalimanı’nda güvenlik birimlerince hakkındaki ‘sakınca’ nedeniyle uygun bulunmadı. 

Kalp spazmı geçirdi

Türkiye’ye girişi engellenen Rabia Kadir, işlemleri yapıldığı sırada kalp spazmı geçirdi. Kadir’in rahatsızlanması üzerine kendisini karşılamaya gelen Türkiye’deki Uygur Türkleri, bazı siyasiler aracılığıyla Ankara’yla temasa geçti. Kadir’in Türkiye’ye girişinin sağlanması için Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunuldu. Israrlı talepler sonrasında, Kadir’in durumu İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yeniden değerlendirildi. Başbakanlık’tan Rabia Kadir’in Türkiye’ye girişine izin verilmesi yönünde sözlü onay gelince, kadın lidere Atatürk Havalimanı’nda vize verilerek Türkiye’ye girişi sağlandı.
Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ardından Uygurların “Sürgündeki Başbakan” olarak tanımladığı Kadir, Türkiye’ye giriş yaparak beraberindekilerle birlikte Yalova’ya geçti. Kadir, Yalova’daki toplantıda yaptığı konuşmada, Çin’in Uygur Türkleri üzerindeki uygulamalarını eleştirdi. Kadir’in bu açıklamalarından haberdar olan Çin yönetimi, duyduğu rahatsızlığı diplomatik yollardan ifade etmek amacıyla Türkiye’ye nota verdi. Nota üzerine Çin’le ilişkilerin bozulmaması için Kadir’e daha sonra vize verilmedi.