Dünya Rasputin'in kaset skandalı

Rasputin'in kaset skandalı

14.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Cenk BAŞLAMIŞ - MOSKOVA

Rasputinin kaset skandalı



DÜNYANIN en zengin işadamları arasında yer alan, başbakan atamalarını etkileyebilecek kadar Kremlin'e yakın olan Boris Berezovski'nin telefon konuşmalarının bulunduğu bantların yayınlanması, Rusya siyasetinin perde arkasını gözler önüne serdi.
Moskovski Komsomelts gazetesi, Sovyetler Birliği döneminde bilimle uğraşırken, parçalanma sonrası kısa sürede otomotivden meydaya, petrolden bankacılığa önemli sektörleri ele geçiren Berezovski'nin telefon konuşmalarını manşetten 'skandal' başlığıyla yayınladı. Devlet Başkanı Boris Yeltsin ve ailesi üzerindeki etkisi nedeniyle 'Rasputin' lakabıyla anılan Berezovski bu bantlarda Yeltsin'in kızı Tatyana Dyaçenko, ORT kanalı Başkanı İgor Şapdurasulov ve aynı kanalın akşam haberlerini sunan Sergey Dorenko ile konuşuyor. Berezovski, Yeltsin'in danışmanlığını da yapan Dyaçenko'dan vergi affı ilan edilmesini istiyor ve bunu sağlamak için kendisini tehdit ediyor. Şapdurasulov'la konuşmasında bazı önemli siyasi olaylarla ilgili olarak kamuoyunu yönlendirme konusunda anlaşan Berezovski, Dorenko'dan ise rakip gördüğü şirketlere karşı yayın yapmasını istiyor.
Yahudi asıllı olan ve bir süre öncesine kadar İsrail pasaportu da taşıyan Berezovski son zamanlarda bütün cephelerden saldırıya uğramaya başladı. Yeltsin'in konuşmalarını da dinlediği ileri sürülen Berezovski'nin hisseleri bulunan bir petrol şirketi ile Rus Havayolları Aeroflot'a baskınlar düzenlendi ve bazı belgelere el konuldu. Bu operasyonların perde arkasında, Berezovski'nin gücünü kırmaya çalışan Başbakan Yevgeni Primakov'un bulunduğu düşünülüyor. Ünlü işadamı ise, saldırıların gizli servis tarafından planlandığını öne sürüyor.