Dünya Rejime ‘ateşkes’ baskısı

Rejime ‘ateşkes’ baskısı

31.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD’li ve Rus diplomatların Suriye’de Esad rejiminin uluslararası tecridine son vermek adına görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Jeffrey, bunun gerçekleşmesi için önce İdlib’de ateşkesin sağlanmasının gerektiğini de ifade etti...

Rejime ‘ateşkes’ baskısı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kapalı oturumundan sonra yaptığı açıklamada, Suriye’nin geleceğiyle ilgili önemli mesajlar verdi. ABD merkezli Associated Press (AP) ajansının aktardığına göre, Jeffrey, ABD’li ve Rus diplomatların, Suriye rejiminin uluslararası tecritine son verilmesi amacıyla görüştüğünü açıkladı. Jeffrey, Washington ve Moskova’nın, Şam rejimini İdlib kentinde ateşkes ilan edilmesi de dahil bazı koşullar karşılığında uluslararası tecritten çıkartılması için görüştüğünü duyurdu. Jeffrey, Amerikan ve Rus yönetiminin 2012’de ortaya çıkarılan ‘yol haritası’ izinde, Suriye krizini “adım adım sona erdirecek bir yaklaşımı” görüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İdlib’in durumu

Jeffrey buna karşın, “Şu ana kadar İdlip bölgesinde ateşkes ile ilgili bir ilerleme veya Esad rejiminin artık çatışmalara son verme arzusuyla ilgili bize garanti sunacak olan anayasa komisyonun kurulması konusunda bir gelişme sağlanamadığını gördük” dedi ve bu unsurların, “rejimin savaşı sonlandırma konusunda ne yapması gerektiğini bildiği konusunda kendilerine güven vereceğini” ifade etti.

İdlib’deki çatışmaların uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini ve İdlib mutabakatının ve ateşkesin derhal uygulanması gerektiğini vurgulayan Jeffrey, Suriye’de “kendi güvenlikleri için askeri operasyonlar düzenleyen beş ülkenin askeri güçlerinin birbirleriyle karşı karşıya gelme risk olduğu” uyarısında bulundu. Jeffrey, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Rusya’ya mayıs ayı ortasında yaptığı ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptıkları görüşmelere de değindi. Jeffrey, “Soçi’de Rusların birlikte çalışmak ve bu savaşı sona erdirmek konusunda samimi bir isteği olduğunu gördük” dedi.

Haberin Devamı

Rejime ‘ateşkes’ baskısı
Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’in açıklamaları, 8 yılı aşkın süredir devam eden Suriye iç savaşının sonlandırılması için ABD ve Rusya’nın birlikte adım atma konusunda istekli olduğunu gösteriyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Serguei Verchinine, bu hafta içinde Birleşmiş Milletler’de yaptığı temaslar sırasında ülkesinin ABD ile Suriye sorununa kalıcı bir siyasi çözüm konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Öte yandan Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Suriye’de rejimin yeniden kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin, “Rejimin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığına dair net kanıtlar bulursak ABD, gerekli adımları atacaktır” dedi. Dün rejimin İdlib’e yönelik hava operasyonlarında 5 kişinin daha hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bağdadi için seferberlik!

ABD ile İngiltere’nin, DAEŞ lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürülmesi için düğmeye bastığı öne sürülüyor. İngiltere’nin özel hava kuvvetlerinin, Bağdat yakınlarında bulunduğu düşünülen Bağdadi’nin “yakalanması veya öldürülmesi” için bir operasyon başlattığı, bunun için de Amerikan Özel Kuvvetleri ile birlikte çalıştığı kaydediliyor.

Haberin Devamı

İngiltere hükümetinin terörizmle ilgili eski danışmanı olan Albay Richard Kemp, “Bağdadi tarihteki en kötü isimlerden biri ve takipçilerine ortaçağ karanlığının en kötü eylemlerinin gerçekleştirilmesi için ilham veriyor. Zehirli mesajlarını dünyaya yaymasını durdurmak için onu acilen yakalamalıyız” ifadelerini kullandı.

Hava araçları da devrede

Bağdadi’yi yakalamak üzere başlatılan operasyonun ise Bağdat’ın kuzeyinde bulunan özel bir merkezden yönetileceği ve operasyonda 30 SAS üyesinin yer alacağı öğrenildi. Operasyon esnasında çevre güvenliği ise Irak’ın “Altın Bölüğü” tarafından yürütüleceği öğrenildi. Operasyonda ayrıca drone ve insansız hava araçlarının 24 saat gözleme faaliyetinde bulunacakları aktarıldı. Hava araçlarının füzelerle donatılarak herhagi bir hedef belirleme durumunda ateşlenmeye hazır bir şekilde Al Anbar ve Musul dolaylarında devriyelerine başladığı öğrenildi.