Dünya Rekor üstüne rekor

Rekor üstüne rekor

30.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hem Avrupa'da hem de ABD'de Omicron vaka sayıları rekor üstüne rekor kırıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantının yarattığı riskin hâlâ "çok yüksek" olduğu uyarısında bulundu.

Rekor üstüne rekor

Omicron varyantının ortaya çıkmasıyla dünya genelinde görülen Kovid-19 vaka artışı endişe yaratmaya devam ediyor. Avrupa'da son 24 saatte en çok vakanın görüldüğü ülke Fransa oldu. Toplam 208 bin vakanın tespit edildiği ülkede, 290 kişi hayatını kaybetti. İngiltere'de ise 129 bin 471 yeni vaka tespit edilirken, 18 kişi yaşamını yitirdi. Almanya'da günlük vaka sayısı 30 bin 978 olarak açıklanırken, can kayıplarındaki yükseliş dikkat çekti. Ülkede son 24 saatte 448 kişi hayatını kaybetti. Bununla birlikte Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Omicron kaynaklı vaka sayısına ilişkin resmi verilerin gerçek durumu yansıtmadığından endişeli olduğunu açıkladı. Bild'e konuşan Bakan, önemli verilerin eksik olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

İspanya ve İtalya'da da vaka artışı 100 bine yaklaştı. İspanya'da son 24 saatte 99 bin 671 vaka tespit edilirken, 114 kişi hayatını kaybetti. İtalya'da ise 78 bin 313 vaka tespit edilirken, 175 kişi hayatını kaybetti. Portekiz'de de yeni bir rekor kırılırken, 17 bin 172 günlük vaka kaydedildi. Avrupa'da sert önlemler alınmaya devam edilirken, Belçika'da ise hükümetinin, kapalı alanlardaki kültür sanat etkinliklerini askıya alma kararı, Danıştay tarafından iptal edildi.

Delta'yı geçti

Öte yandan Avrupa'nın dışında ABD'de de günlük vaka sayısının ciddi seviyelere ulaştığı görüldü. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ülkede son 24 saatte 441 bin 278 kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Ülke genelindeki vakaların yüzde 58,6'sının Omicron varyantına, yüzde 41,1'inin ise Delta varyantına sahip olduğunu duyuruldu. CDC'ye göre Omicron varyantı nedeniyle ABD'de vaka sayılarındaki 7 günlük ortalama artış Ocak 2021'den beri en yüksek seviyede.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, Omicron varyantının yarattığı riskin hala "çok yüksek" olduğu uyarısında bulundu. DSÖ’den yapılan açıklamada, bir çok ülkede Omicron varyantının daha önce baskın olan Delta varyantının önüne geçtiği ve hızla yayıldığı uyarısı yapıldı. DSÖ, Omicron varyantının ABD ve İngiltere içinde olmak üzere bir çok ülkede baskın varyant haline geldiğini kaydettiği açıklamasında, Delta varyantına oranla çok daha hızlı bir yayılma gözlendiği bilgisine de yer veriyor.