Dünya Riyad balistik füze üretiyor

Riyad balistik füze üretiyor

25.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CNN, uydu görüntülerine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın Çin yardımıyla balistik füze üretimine başladığını ortaya koydu. Gelişmenin yeni sorunlara yol açması bekleniyor

Riyad balistik füze üretiyor

ABD merkezli CNN televizyonu dikkat çekici bir habere imza attı. CNN, ABD istihbarat servisleri ve uydu görüntülerine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan’ın Çin’in yardımıyla topraklarında aktif bir şekilde balistik füze ürettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

ABD’deki gizli servislerin Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyi’ni gelişmeler konusunda bilgilendirdiğini belirtilen CNN, konu üzerinde bilgi sahibi kaynaklara dayandırarak verdiği haberinde, hassas balistik füze imalatı için gerekli teknolojik bilgilerin Pekin’den Riyad’a aktarıldığını ifade etti.

Haberde, bu gelişmenin Ortadoğu'da dalga etkisi yaratacağına dikkat çekilirken, Washington’un İran'a nükleer silah geliştirme konusunda baskı uygulamasının da sıkıntıya gireceği ifade edildi. CNN, gelişmenin, İran’ı nükleer silah sahibi olmaktan caydırmak için yoğun çaba gösteren ABD Başkanı Joe Biden’ın "işlerini zorlaştırabileceği" yorumunu yaptı.

Riyad balistik füze üretiyor

Çin ile yeni sorun

Geçmişte Çin’den balistik füze alan Suudi Arabistan, şu ana kadar bu silahları kendisi üretmek için çalışma yapmamıştı. Ancak uydu görüntüleri, Riyad’ın artık bu silahı kendi topraklarında üretmeye başladığını ortaya koyuyor. Uydu görüntülerinde bir füze üretim tesisinin tamamlandığının görüldüğü ve Suudi yetkililerle Çinliler arasındaki teknolojik işbirliğinin de belgelendiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Tesisin başkent Riyad'ın Divadmi kasabasında bulunduğu ifade ediliyor. Görüntüleri yorumlayan uzmanlar, füze üretiminde geriye kalan yüksek patlayıcıları bertaraf etmek için kullanılan depoların görüldüğünü, bunu da tesisin faaliyete geçtiğinin bir kanıtı olduğunu belirtti.

Üretimin Çin'in yardımıyla yapılıyor olması da ABD-Çin ilişkileri için yeni bir sorun olarak görülüyor. İnsan hakları, pandemi, küresel ısınma, ticaret gibi konularda Pekin ile sorunlar yaşayan Washington'un listesine yeni bir madde eklenmiş gözüküyor.