Dünya Rusya’da 2003 sendromu

Rusya’da 2003 sendromu

18.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rusya’da 2003 sendromu

Rusya’da 2003 sendromu


Devlet Başkanı Putin, 2003’ü ‘tehlikeli yıl’ ilan etti. Bütçesi 20 milyar dolar olan Rusya 2003’te 17 milyar borç ödeyecek, altyapı iflas edecek


       Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dış borç ödemesi, altyapı ve nüfus azalması sorunlarının doruğa çıkacağı 2003’ü “tehlikeli yıl" ilan etti.
       Bu üç sorun, Putin’in parlamentoda temsil edilen partilerin liderleriyle önceki gün yaptığı görüşmeye de damgasını vurdu.
       Toplantıya katılan eski Başbakan Yevgeni Primakov, Rusya’nın devlet olarak varlığının tehdit altında bulunduğunu söyledi.
       Putin, bu sorunlara çözüm üretilebilmesi amacıyla özel bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı. Parlamento, hükümet ve Kremlin temsilcilerinden oluşan komisyon çalışmalarına pazartesi günü başlayacak.

       177 milyar ödenecek
       2003 yılında Rusya’nın ödemesi gereken dış borç tutarı 17 milyar dolara yaklaşıyor. Oysa, ülkenin yıllık bütçesi sadece 20 milyar dolar civarında. Ayrıca ekonomistler, hükümetin gerekli reformları yapmaması halinde 2003 yılında ekonomik bunalımın patlak verebileceğini düşünüyor.
       Rusya’yı bekleyen ikinci önemli sorun ise, altyapının iflas etme olasılığı. Haberleşmeden ulaşıma pek çok alanda altyapı ömrünü doldurmuş durumda. Geçen ay yaşanan denizaltı kazası, etkisiz kalan kurtarma çalışmaları ve televizyon kulesi yangını, altyapının çökmesine örnek olarak gösteriliyor.
       Son günlerde nükleer tesislere verilen elektrik de sık sık kesiliyor. Putin’in çözüm üretmeye çalıştığı üçüncü sorun ise, Rusya nüfusunun tehlikeli şekilde azalması.

       Doğum yok, ölen çok
       Nüfus azalması, Rusya’nın son yıllarda gündeme gelen en önemli sorunlarından biri. İstatistik Komitesi verilerine göre, 1998 yılında yapılan tahminlerin en olumsuzu gerçekleşti ve sadece bu yılın ilk altı ayında Rusya nüfusu yarım milyon azaldı. Şu anda 145 milyon olan nüfusun 2015 yılında 130 milyona kadar düşeceği hesaplanıyor. Nüfus azalmasının en önemli iki nedeni, doğumların azlığı ve yaşam süresinin kısa olması. Uzmanlar, önceleri önemsenmeyen bu sorunların uzun vadede Rus halkının yok olmasına kadar uzanmasından korkuyor.