Dünya Rusya'dan dengeleri tamamen değiştirecek hamle

Rusya'dan dengeleri tamamen değiştirecek hamle

27.06.2013 - 09:27 | Son Güncellenme:

Suriye’de Esad rejimine en büyük desteği veren Rusya, Akdeniz’deki tek deniz üssü olan Tartus limanını tamamen boşalttı.

Rusyadan dengeleri tamamen değiştirecek hamle

Rusya , Akdeniz’deki tek deniz üssü olan Tartus limanını tamamen boşalttı. "Rus askerleri ve personeli Suriye 'yi terk etti" Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov da “Tartus bizim için startejik değil” açıklaması yaptı.

Suriye’de iç savaşın seyrini değiştirecek gelişmeler yaşanıyor. Esad rejiminin en büyük destekçilerinden olan Rusya’dan oldukça önemli stratejik bir hamle geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye’de Rus Savunma Bakanlığı’na ait Tartus askeri deniz üssünde hiçbir Rus askerinin bulunmadığını açıkladı. El Hayat gazetesine konuşan Bogdanov, “Bugün Rusya Savunma Bakanlığı’nın Suriye’de hiçbir elemanı yok. Tartus üssü stratejik veya askeri önem taşımamakta” dedi. El Hayat’ın haberine atıfta bulunan Rus Vedomosti gazetesi de konuyu araştırdı. Vedomosti’ye konuşan Rusya Savunma Bakanlığı kaynağı, haberi doğruladı. Kaynak, “Tartus’da şu anda Savunma Bakanlığı’na ait hiç bir asker ve sivil personel bulunmuyor. Suriye ordusu birliklerinde de Rus askeri danışmanlar yok” dedi.

GEMİLER DE GİTMEYECEK

Haberin Devamı

Rus askeri kaynaklara göre, Suriye’den askeri personelin çıkartılmasına ilişkin karar, iç savaş koşullarındaki tehlikeye sebebiyle alındı. Gazetenin askeri kaynağına göre, şu anda Akdeniz bölgesinde Rusya’nın 16 savaş gemisi bulunuyor ve bu gemiler Tartus’a girmeyi de planlamıyor. Vedomosti’ye konuşan Bilimler Akademisi Uluslar arası İlişkiler ve Dünya Ekonomisi Enstitüsü uzmanı Vladimir Yevseyev ise Rus sivil askeri teknik uzmanlarının Suriye ordusunda görev yapmaya devam ettiğini iddia etti. Vedomosti, Rusya’nın askeri uçak ve gemilerinin Güney Kıbrıs Rum kesiminde bulunan üs ve limanlardan yararlanabileceğini de hatırlattı.

ÖLÜ SAYISI 100 BİNİ GEÇTİ

Öte yandan Merkezi İngiletere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkedeki iç savaşın başından bu yana ölenlerin sayısının 100 bin 191’e çıktığını açıkladı. Gözlemevine göre bunlardan, 3 bin 330’u kadın, 5 bin 144’u 16 yaş altında çocuklar olmak üzere 36 bin 661’i sivillerden oluşuyor. Merkezin açıklamasına göre 2 yılı geçen iç savaşta 40 bini aşkın asker ve mlilis hayatını kaybederken 19 bin civarında ÖSO askeri de öldü.

Haberin Devamı

TARİH BMGK'NIN TAVRINI UTANÇ OLARAK HATIRLAYACAK

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, “Tarih, Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusundaki eylemsizliğini ahlaki ve stratejik bir utanç olarak yargılayacak” dedi. Başkan Barack Obama tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanan Rice, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olarak düzenlediği son basın toplantısında, Güvenlik Konseyi’ndeki en büyük başarısızlığın Suriye konusunda harekete geçilememesi olduğunu söyledi. Rice, Suriye konusunun, BM’nin üzerinde bir “leke” olarak kalacağını dile getirdi.