Dünya Sağcı ittifak

Sağcı ittifak

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, cumhurbaşkanı olması halinde muhafazakar sağcı aday ‘Ayağa Kalk Fransa’ (DLF) Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignan’ı başbakan yapacağını açıkladı.

Sağcı ittifak

Le Pen ve Dupont-Aignan dün bir basın toplantısı yaparak, cumhurbaşkanı seçimi ikinci turundaki ittifaklarını ilan ettiler. Fransa’da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yüzde 4,7 oranında oy alan Nicolas Dupont-Aignan’ı “bir vatansever” olarak niteleyen Marine Le Pen, bu ittifaktan gurur duyduğunu ifade etti.
Eleştirmişti
Dupont-Aignan daha önce ikinci turda Marine Le Pen’i destekleyeceğini ifade etmişti. İlk tur cumhurbaşkanı seçiminden önce Le Pen ve Ulusal Cephe (FN) Partisi hakkında sert açıklamaları olan Dupont-Aignan, seçimin ilk turundan sonraki bir açıklamasında Le Pen’in “aşırıcı olduğunu, fakat aşırı sağ olmadığını” belirtmişti.
İkinci tur öncesinde Fransa’da kamuoyu yoklamalarında önde görünen Macron, merkez sağ ve merkez soldan da ikinci tur için önemli isimlerden destekler alırken, Le Pen’e verilen destek zayıf kalmıştı. Le Pen ve Macron arasında 7 Mayıs’ta yapılacak seçimin ikinci turunda en çok oyu alan aday, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olacak.

Melenchon’dan beyaz oy mesajı
Seçimin ilk turunda elenen solcu aday Jean-Luc Melenchon, ikinci tur için hiçbir adayı desteklemediği mesajını verdi. “İçinizde benim Ulusal Cephe’ye oy vermeyeceğim konusunda şüphesi olan var mı?” sorusunu yönelten Melenchon, Macron’un programına da destek vermediğini söyledi. Melenchon’un bu çıkışı seçmenlere boş oy anlamına gelen beyaz oy kullanmaları çağrısı olarak değerlendirildi.