Dünya Savaşlar en çok çocukları vuruyor!

Savaşlar en çok çocukları vuruyor!

23.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaştan en çok çocuklar ve kadınlar etkilenirken, Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddetle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASUMA) Direktörü Prof. Dr. Oğuz Polat, savaştan etkilenen çocukların sayısının her geçen gün arttığını ve bu çocuklarda ağır travma izlerinin ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Savaşlar en çok çocukları vuruyor

MERT İNAN İstanbul - Yapılan son araştırmanın sonuçlarını Milliyet ile paylaşan Prof. Dr. Polat, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nden elde edilen verilere göre çatışmalar sırasında 100'den fazla çocuğun öldüğünü ve 134 çocuğun da yaralandığını belirterek, “Maalesef gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. UNICEF’in Genel Direktörü olan Cahterine Russel’a göre bu savaş, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri çocukların en hızlı ve geniş ölçekli tahliyelerinden birine sebep oldu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı sonucun 5 milyondan fazla kişi ülkesini zorla terk etmek durumunda kaldı. Ukrayna’daki çocuk sayısının 2.5 milyondan fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Diğer yandan sosyolojik olarak mülteci ancak hukuki olarak geçici koruma altında olan Ukraynalıların 1.8 milyonu çocuklardan oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

AĞIR TRAVMALAR ORTAYA ÇIKACAK

Çatışma bölgesinde kalan çocuklar için gıda, su, barınma, giysi gibi temel ihtiyaçlar konusunda insani yardımlar gerektiğini sözlerine ekleyen Prof.Dr.Polat, “Savaş, çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal bütünlüğünde yıkıcı etkiler yaratıyor. Ebeveyn, arkadaş, evcil hayvan, ev ve doğumundan bu yana alışkın olduğu yaşama biçiminden uzklaşan çocuk kronik stres ve travma gibi olumsuzluklarla karşılaşırken, savaş mağduru çocukların birçoğunda önümüzdeki zamanlarda ağır travmalar ortaya çıkacak” diye konuştu.

KAÇIRILMA VE İSTİSMAR RİSKİ

Çatışmalar sürerken gerçekleştirilen yolculuk ve sınır geçme faaliyetlerinin özellikle çocuklar açısından büyük riskler barındırdığını da sözlerine ekleyen Prof.Dr.Polat, savaş ortamında çocuk kaçırma ve çocuğun cinsel sömürüsüne yönelik ciddi risklerin sürdüğünü dile getirdi.