Dünya Savaştan da beter!

Savaştan da beter!

24.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de Kovid-19 salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 500 bini geçerken, anma töreninde konuşan Başkan Joe Biden, bu rakamın 1. ve 2. Dünya Savaşı ile Vietnam Savaşı’ndaki kayıpların toplamından fazla olduğunu kaydetti

Savaştan da beter

ABD’de Kovid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yarım milyonu geçerken, Beyaz Saray’da anma töreni düzenlendi.

Törende bir konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden, dünyada koronavirüs nedeniyle en fazla can kaybı görülen ülkenin Amerika olduğunu belirterek, 500 binden fazla kayıp verildiğini kaydetti. Biden, “Her gün cebimde, programımda yanımda taşıdığım küçük bir kart alıyorum. Kovid-19 ile enfekte olan veya hayatını kaybeden Amerikalıların sayısını gösteriyor. Bugün gerçekten yürek parçalayan bir aşamadayız: 500 bin 71 ölü. Son bir yıl içinde Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı’nda yaşamlarını yitirenlerin toplam sayısından daha fazla Amerikalı salgında hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

‘Bunu atlatacağız’


“Ülke olarak böylesine zalim bir kaderi kabullenemeyiz” diyen Biden, “Salgınla uzun süre savaşırken acıya karşı duyarsız hale gelmemeliyiz” ifadesini kullandı. Biden “Bugün bütün Amerikalılara hatırlamalarını söylüyorum. Kaybettiklerimizi ve arkamızda bıraktıklarımızı hatırlayın” diye konuştu. Biden ayrıca halktan sosyal mesafe kurallarına uyulmasını, maske takılmasını ve aşı olunmasını isterken, “Bunu atlatacağız, söz veriyorum” dedi.

Biden’ın konuşmasının ardından hayatını kaybedenler için Beyaz Saray’da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ülke genelinde 5 gün boyunca tüm federal binalardaki bayraklar yarıya indirilecek. Ülkede günde ortalama 1.6 milyon kişiye aşı yapılıyor hastaneye başvuran hastaların sayısı 40 gündür aralıksız bir şekilde azalıyor. Fakat uzmanlar ülkede yayılan varyantların yeni salgınlara yol açmasından endişe ediyor. ABD Kovid-19’un yol açtığı ölümler ve vaka sayıları açısından dünyada ilk sırada bulunuyor.

‘Siyasi kutuplaşma salgını etkiledi’

Ulusal Alerji ve Salgın Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, ABD’de ölü sayısının 500 bin sınırını geçmesinde siyasi bölünmenin de önemli payı olduğunu söyledi. Reuters’a konuşan Fauci, maske takmanın bile bir sağlık önlemi olmaktan çıkıp siyasi duruş göstergesi haline geldiğini vurguladı. Fauci, normal şartlarda dahi salgının büyük bir sorun olacağını söyleyerek Almanya ve İngiltere gibi kamu sağlığı önlemlerine sıkı şekilde uyulan toplumların bile virüs karşısında yaşadığı zorlukları örnek gösterdi. Fauci, “Zengin ve sofistike bir ülkenin dünyada salgından en fazla etkilenen ve en fazla can kaybının yaşandığı ülke haline gelmesini açıklamaya bu bile yetmiyor” derken, mutasyonların ortaya çıkmasının da salgının ne zaman geride bırakılabileceği konusunda tahmin yürütülmesini zorlaştırdığını söyledi.

Kanada komşusuna göre geride kaldı

ABD’de nüfusun yaklaşık yüzde 12’sine en az bir doz aşı yapılırkeni Kanada’da bu oran yüzde 2.65’te kaldı. Bu durum Kanada’da tepki yaratırken, ülkeye bu hafta içerisinde Pfizer ve Moderna’dan 640 bin doz aşı gönderildiği öğrenildi. Mart ayında ise Pfizer’ın Kanada’ya yaklaşık 2 milyon 200 bin doz, Moderna’nın ise yaklaşık 1 milyon 300 bin doz aşı göndermesi bekleniyor.