Dünya Şiiler, ABD’ye kapıyı gösterdi

Şiiler, ABD’ye kapıyı gösterdi

29.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Irak yönetiminde etkili olan Şii gruplar, ABD güçlerinin ülkeden ayrılması için parlamentoya kanun teklifi verdi

Şiiler, ABD’ye kapıyı gösterdi

ABD güçlerinin Suriye’den çekilmesi sonrası bölgenin Irak’tan kontrol edileceği yönündeki açıklama, Irak yönetiminde etkili olan Şii grupların tepkisine neden oldu. Irak’ta yönetim üzerinde etkisi bulunan Sairun koalisyonu ABD güçlerinin ülkeden ayrılması için kanun teklifi sundu. Haşdi Şabi bünyesinde yer alan Şii Bedir örgütü ise fetva verilmesi halinde ABD ile savaşacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD’nin Irak’ta asker ve üs sayısını artırması, Kerkük ve Suriye sınır hattında Haşdi Şabi’nin faaliyetlerini kontrol altına almaya çalışması Şii grupların tepkisini çekti. ABD’nin ülkeden ayrılması için kampanya başlatan Şiiler, Irak parlamentosuna yasa teklifi sundu.

Fetva bekliyorlar

Şii lider Mukteda es-Sadr öncülüğündeki Sairun Koalisyonu’nun Başkanı Sabah es-Sadi, ABD ve Irak arasında daha önce imzalanan stratejik güvenlik anlaşmasının sona erdirilmesi için parlamentoya kanun teklifi sunduklarını belirtti.
Meclis’te en çok milletvekiline sahip Sairun Koaliasyonu’nun Başkanı Sadi, sunulan kanun teklifinin içeriğine ilişkin, “Irak’taki ABD’li ve diğer yabancı askerlerle danışman ve eğitmenlerin varlığının sonra erdirilmesi gerekiyor” dedi. Irak Fetih Koalisyonu Başkanı ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Hadi Amiri ise Irak’ın ABD askerlerine ihtiyacı olmadığını belirterek, ABD’nin ülkeyi terk etmesini istedi.

Haberin Devamı

Haşdi Şabi bünyesinde yer alan en güçlü Şii örgütlerden olan, Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Bedir Örgütü de bir açıklama yayımlayarak, fetva verilmesi halinde ABD ile savaşmaya hazır olduklarını duyurdu.