Dünya Şili depremle yaşamayı nasıl öğrendi?

Şili depremle yaşamayı nasıl öğrendi?

08.03.2010 - 16:19 | Son Güncellenme:

Şili depreminin acı görüntüleri henüz hafızalaramızda taze iken bugün Elazığ depremi ile sarsıldık. Ancak her iki depremden sonra ajanlardan gelen fotoğraflar arasında öyle büyük farklar vardı ki. Elazığ'da depremzedelere yardım etmek için yola koyulanlar daracık köy yolunu trafiği tıkadılar, acil yardımlar bile gidemez oldu. Oysa Şili'de son derece eğitimli birlikler, büyük bir düzen içinde yardımları depremzeledelere çok kısa süre içinde ulaştırabilmişlerdi. Dünyanın ekseninden kaymasına neden olacak büyüklükteki Şili depremi 700'e yakın ölü ile atlatılırken, sadece 6.0 büyüklüğündeki Elazığ depreminde 57 kişi yaşamını yitirdi. Oysa artık dünyada bu büyüklükteki depremlerde hasar bile görülmüyor...

Şili depremle yaşamayı nasıl öğrendi

Şili depremle yaşamayı nasıl öğrendi
Elazığ'da 6 büyüklüğündeki depremde 50'den fazla kişinin ölmesi, akıllara önceki hafta meydana gelen Şili depremini getirdi. Kısa süre önce 8.8 gibi büyük bir sarsıntıyla sarsılan Şili'de hayatını kaybedenlerin sayısı sadece 700'ün biraz üzerindeydi. Peki şili bu kadar büyük bir depremi böyle bir bilanço ile atlatmayı nasıl başardı? İşte yanıtı...

Şili, geçen hafta 8.8 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı.

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı, 700'ün sadece biraz üstündeydi.

Depremin büyüklüğü göz önüne alındığında ölü sayısının bu kadar düşük kalmasında, Şili'nin depreme hazırlıklı olması en büyük etken olarak görülüyor.

Dünyanın en yoğun sismik faaliyetlerinin yaşandığı hat üzerinde bulunan Şili, daha önce yaşadığı tecrübelerden ders çıkararak, sağlam yapılaşma ve dayanıklı bir altyapı sistemi kurmuş.

Ülkede hatta dünya tarihinde meydana gelen en büyük deprem ise yine bu ülkede 22 Mayıs 1960'da 9.5 büyüklüğünde bir şiddette meydana gelmiş, bin 655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmış.

Ancak Şili hükümetleri ve halkı, bu deneyimden ders çıkararak o tarihten sonra ülkede, daha az katlı, sismik dalgalarla hareket eden esnek zeminli binalar inşa ediyor.

Bu aslında sanıldığı gibi çok büyük maliyetler getiren bir iş değil. Düşük gelirliler de, devlet yardımları ile depreme dayanıklı evler yapabiliyor. Şili devleti, 60 sonrasındaki depremin ardından güçlü bir alt yapı kurmayı başarmış.

Nitekim 8.8 büyüklüğündeki depremde çok sayıda bina yıkılmak yerine ya yan yattı ya kolonları çatladı ya da kullanılamaz hale geldi. Çok az bina yerle bir oldu.

Şili depreme karşı eğitimli ve organize olmayı da en iyi öğrenen ülkelerin başında. Halk ve kurtarma ekipleri, depremde nasıl davranılacağı konusunda çeşitli eğitim programları ile bilinçlendiriliyor.

Bu nedenle, yaşanan 8.8 büyüklüğündeki depremde Şili, başka ülkelerin ekiplerinden yardım bile istemedi. Uzmanlar, deprem kuşağında yer alan ülkelerin Şili'nin model alınması gerektiğini söylüyor.

Dış basında Elazığ depremi İngiliz BCC kuruluşu, "Türkiye neden depremlerden bu kadar çekiyor?" başlığı ile duyurduğu deprem haberinde, 1999 yılındaki İzmit faciasından ders alınmamış yorumunu internet sitesine taşırken; Alman Focus dergisi internet sayfasında taş taş üstünde kalmadı" manşetini attı.

Bulvar gazetesi Bild ise, son dönemde dünya genelinde sıklaşan depremlere dikkat çekti. Son depremin Elazığ'da olduğu ancak bölge illeri Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır'da da hissedildiğini yazdı.

Evlerin betonarme değil, yığma binalar olduğunun da altı çizildi.