Dünya Snowden’ın bir sonraki durağı Ekvador mu?

Snowden’ın bir sonraki durağı Ekvador mu?

25.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD ve İngiltere istihbaratının sırlarını açıklayan eski CIA çalışanı Edward Snowden, Ekvador’a sığınma talebinde bulundu. Hong Kong’dan Moskova’ya gelen Snowden’ın yeni rotası merakla bekleniyor

Snowden’ın bir sonraki durağı Ekvador mu

ABD ve İngiltere istihbaratının bütün dünyayı şoke eden gözetim sırlarını ifşa eden IT teknisyeni Edward Snowden’ın Ekvador ve İzlanda başta olmak üzere çeşitli ülkelere sığınma talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Snowden’ın gizli belgelerin ortaya çıkmasını sağladıktan sonra Hong Kong’a kaçtığı, oradan da Moskova’ya giden bir uçak ile ayrıldığı belirtilmişti.

Haberin Devamı

Mülteci pasaportu
Snowdan’a yardımcı olan, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange yaptığı telekonferansta Snowden’ın Hong Kong’dan Ekvador’un sağladığı mülteci pasaportuyla ayrıldığını duyurdu. Assange da bir yıldır kendisine diplomatik sığınma veren Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde kalıyor. Wikileaks sözcüsü İzlandalı Kristinn Hrafnsson ise Snowden’ın Ekvador ve İzlanda gibi çeşitli ülkelere sığınma talebinde bulunduğunu aktardı.
Snowden’ın Wikileaks’ten diplomatlar ve yasal danışmanlar eşliğinde Ekvador’a sığınma için başvuruda bulunduğuna dair açıklama, Ekvador tarafından da tasdik edildi.
Hong Kong’a Snowden’ın iade edilmesi için yaptığı başvurusuna olumlu yanıt alamayan ABD ise bu durumdan ötürü çok rahatsız. ABD, Hong Kong ve Çin’e Snowden’ın gitmesine izin verdikleri için tepki gösterirken Rusya ve Ekvador ile Snowden’ın iadesi için resmi olarak iletişime geçti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Snowden’ın pasaportunun ABD tarafından iptal edildiğine dikkat çekerek, Rusya ve Hong Kong’un göz göre göre Snowden’ın kaçmasına izin vermesi durumunda bunun “rahatsız edici” olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Havana uçağına binmedi
Rusya, Beyaz Saray’dan gelen baskıya karşı dururken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sekreteri Dmitry Peskov, “Snowden ile ilgili bir bilgilerinin” olmadığını söyledi. Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ise başkent Quito’daki Amerikalı yetkililerin iade talebini ve Snowden’ın sığınma başvurusunu insan haklarını gözeterek değerlendireceklerini söyledi. Moskova’dan Quito’ya direkt uçuşu olmadığı için Snowden’ın hangi ülke üzerinden uçacağı merakla bekleniyor.
Pazartesi günü Snowden’ın içinde olacağı tahmin edilen Küba’nın başkenti Havana’ya doğru giden uçakta 30 yaşındaki eski CIA çalışanının olmadığı aktarıldı.