Dünya ‘Snowden Venezuela yolcusu’

‘Snowden Venezuela yolcusu’

24.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD ve İngiltere’deki istihbarat birimlerinin büyük internet şirketleri üzerinden yürüttüğü gözetim skandalıyla ilgili “çok gizli” belgeleri ortaya çıkaran, IT teknisyeni Edward Snowden’ın kaçtığı Hong Kong’tan Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden bir uçağa bindiği iddia edildi.

‘Snowden Venezuela yolcusu’

Hong Kong’un ABD’nin iade talebine uymadan ülkeden kaçmasına izin verdiği Snowden’ın pazar günü bindiği uçağın Moskova’ya indiği belirtildi. İnternete sızdırdığı gizli belgelerle tüm dünyayı sarsan Wikileaks ise yaptığı açıklamada, Snowden’ın “Wikileaks’ten diplomatlar ve yasal danışmanlarla beraber sığınma istemek için demokratik bir ülkeye doğru yola çıktığı” belirtti. Rusya havayolu Aeroflot’taki bir kaynağın, Snowden’ın 24 saat içinde Küba’ya, oradan da Venezuela’ya uçacağını söylediği öne sürüldü.
Hong Kong hükümeti sözcüsü, Snowden’ın kaçmasına izin verdikleri, çünkü ABD’nin talebinin yasaya uygun olmadığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, daha önce Snowdan’a sığınma hakkı vermeyi talep gelmesi halinde düşündüklerini belirtmişti. South China Morning Post gazetesi ise Snowden’ın Ekvador ya da İzlanda’ya gideceğini yazmıştı.