DünyaABD basını 'büyük çözülme'yi yazdı! Dünya barışı bozuluyor mu? 80 yıllık düzene tehdit

ABD basını 'büyük çözülme'yi yazdı! Dünya barışı bozuluyor mu? 80 yıllık düzene tehdit

07.01.2026 - 09:28 | Son Güncellenme:

ABD basını, Trump'ın Venezuela hamlesinin ardından 80 yıllık dünya düzeninin 'kademeli ve aniden' çöküşe geçtiğine dikkat çekti. Uzmanlar artık 'güç savaşı' dönemine girildiğini ve faturanın ağır olacağını savunuyor. İşte detaylar...

ABD basını büyük çözülmeyi yazdı Dünya barışı bozuluyor mu 80 yıllık düzene tehdit

ABD merkezli The New York Times tarafından yayımlanan analize göre, ABD Başkanı Trump'ın Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya yönelik başlattığı askeri operasyon, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan küresel barış düzenini tehdit ediyor. 

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Uzmanlar, "güçlünün haklı olduğu" bir döneme geri dönülmesinin faturasının ağır olacağı konusunda uyardı.

'KÜRESEL BARIŞIN ÇÖKÜŞÜ'

1945 yılında 51 ülkenin imzasıyla yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Şartı, nesilleri savaş felaketinden koruma sözü vermişti. Analize göre son on yılda bu taahhüt hızla çözülmeye başladı. Veriler, 1989-2014 yılları arasında sınır ötesi çatışmalarda yıllık ortalama 15 bin olan can kaybının, 2014’ten bu yana 100 binin üzerine çıktığını gösterdi.

Uppsala Çatışma Veri Programı’na göre; Etiyopya, Ukrayna, Afganistan ve Suriye gibi bölgelerdeki savaşlar, sınır ötesi çatışmalardan kaynaklanan ölüm oranlarını sekiz kat artırdı.

Haberin Devamı

ABD basını büyük çözülmeyi yazdı Dünya barışı bozuluyor mu 80 yıllık düzene tehdit

MEŞRU MÜDAFAA KAVRAMI İSTİSMAR MI EDİLİYOR?

1928 Kellogg-Briand Paktı ve sonrasındaki BM Şartı ile "savaş açma hakkı" yasa dışı ilan edilmiş, fetihler suç sayılmaya başlanmıştı. Ancak NYT’ye göre 11 Eylül saldırıları sonrası ABD’nin terörle mücadele adı altında başlattığı "ebedi savaşlar", uluslararası hukukta tehlikeli bir emsal oluşturdu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Analize göre devlet dışı aktörlere karşı "meşru müdafaa" iddiasıyla yürütülen operasyonlar, bugün diğer devletler tarafından da tek taraflı güç kullanımı için bir kılıf olarak kullanılıyor. 

Haberin Devamı

‘VENEZUELA MÜDAHALESİ HUKUKSUZ’

ABD Başkanı Trump’ın Venezuela’ya yönelik başlattığı ve en az 80 kişinin ölümüyle sonuçlanan askeri operasyon, BM Şartı’nın ağır bir ihlali olarak nitelendirildi.

ABD basını büyük çözülmeyi yazdı Dünya barışı bozuluyor mu 80 yıllık düzene tehdit

NE OLMUŞTU?

Cumartesi sabahı, ABD savaş uçaklarıyla Caracas’a saldırı gerçekleştirdi. Maduro’nun tutuklanmasının ardından binlerce kişi Venezuela’da yürüyüş yaparken, eski başkan yardımcısı Delcy Rodriguez geçici başkan olarak yemin etti.

Haberin Devamı

Muhalefet lideri Maria Corina Machado, Rodriguez’i "işkence, zulüm, yolsuzluk ve uyuşturucu trafiğinin baş aktörlerinden biri" olarak eleştirdi.

Cumartesi sabahı, ABD savaş uçaklarıyla Caracas’a saldırı gerçekleştirdi. Maduro’nun tutuklanmasının ardından binlerce kişi Venezuela’da yürüyüş yaparken, eski başkan yardımcısı Delcy Rodriguez geçici başkan olarak yemin etti. Muhalefet lideri Maria Corina Machado, Rodriguez’i "işkence, zulüm, yolsuzluk ve uyuşturucu trafiğinin baş aktörlerinden biri" olarak eleştirdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, operasyonun ardından Venezuela’da kontrolün sağlanacağını ve ülkenin petrol endüstrisinin yönetileceğini açıkladı. Trump, seçimlerin önümüzdeki ay yapılamayacağını belirtti. Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, kısa sürede seçim yapılması gerektiğini savundu.

Operasyon sırasında Küba, 32 askerinin hayatını kaybettiğini bildirirken, ABD Savunma Bakanlığı yaklaşık 200 personelin operasyon için görevlendirildiğini açıkladı. ABD yetkilileri, bazı yaralanmaların olduğunu ancak ölümlerin olmadığını duyurdu.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler