Dünya Son Dakika: ABD-Rusya geriliminde dünya alarm durumuna geçti

Son Dakika: ABD-Rusya geriliminde dünya alarm durumuna geçti

12.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın, Suriye’de rejimin hedef alınması durumunda buna karşılık verileceği yönündeki açıklamasına, ABD Başkanı Trump’tan sert bir yanıt geldi. Trump, Twitter üzerinden “füzelerin yolda olduğunu” duyurdu. Öte yandan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında bu gece telefon görüşmesi gerçekleşti. Erdoğan ve Trump görüşmede, Suriye'deki son gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, "İki lider gündemdeki gelişmeler için iletişim halinde kalacak" ifadelerine yer verildi.

Son Dakika: ABD-Rusya geriliminde dünya alarm durumuna geçti

Özellikle Suriye’de Doğu Guta’nın Duma mahallesinde düzenlendiği belirtilen ve çoğunluğu çocuk 60’tan fazla kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırı sonrası, ABD ile Rusya arasındaki gerginlik ve karşılıklı demeç yarışı, dün tamamen yeni bir boyut kazandı. ABD’nin Suriye’de Doğu Guta’nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı düzenlendiği iddialarının araştırılması için önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunduğu tasarıyı Rusya veto etmişti. Bunun ardından ABD ve müttefiklerinden gelen müdahale sinyalleri üzerine Rusya bir açıklamada bulundu ve ABD’yi, Suriye’de kimyasal silahlı saldırı iddiaları sonrası askeri bir hamleden kaçınması konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Son Dakika: ABD-Rusya geriliminde dünya alarm durumuna geçti
Moskova’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebenzya, Salı akşamı “Şu anda geliştirmekte olduğunuz planlarınızdan kaçınmanızı istirham ediyorum” dedi ve “yasadışı askeri maceraların hukuki sorumluluğunun” ABD’ye ait olacağını söyledi. Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yevgeniy Serebrennikov da, ABD’nin Suriye’de Rus ordusunu vurması halinde derhal karşılık vereceklerini vurguladı. Rusya’nın Lübnan Büyükelçisi Alexander Zasypkin ise, Lübnan basınına yaptığı açıklamada, füzeleri ve füzelerin ateşlendiği kaynağı da vuracaklarını söyledi.

"O ZAMAN HAZIR OL"

Rusya tarafından gelen tüm bu sert uyarıların ardından, dün ABD Başkanı Donald Trump’tan şok edici bir çıkış geldi. Trump, kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Rusya, Suriye’ye atılacak her füzeyi vuracağını söylemiş. O zaman hazır ol Rusya, çünkü füzeler geliyor, hem de iyi, yeni ve akıllısından. Kendi halkını öldüren ve bundan zevk alan gaz katili hayvanla ortak olmayacaktınız” ifadeleri yer aldı. Trump bu sert mesajın ardından, tonunu yumuşatarak bir mesaj daha paylaştı. Trump, ikinci mesajında, “Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil hiç olmadığı kadar kötü. Buna hiç gerek yok. Rusya’nın ekonomik olarak desteğe ihtiyacı var, ki biz de bunu kolaylıkla sağlayabiliriz. Birlikte çalışmalıyız. Silah yarışını bırakalım” ifadelerini kullandı. Pentagon’da ise Trump’ın tweetlerinin ardından sessizlik hakimdi. Trump’ın açıklamalarıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine Savunma Bakanlığı “Beyaz Saray’a sorun” açıklaması yaptı. Pentagon, olası Suriye saldırısı için “Potansiyel gelecekteki askeri eylemlerle ilgili yorum yapmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

"FÜZELER NE İÇİN?"

Trump’ın sözlerine Rusya’dan yanıt gecikmedi. Öncelikle Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD Başkanı’nın Suriye’ye atacaklarını duyurduğu akıllı füzelerin amacını sorguladı. Zaharova, “Akıllı füzelerin, teröristlere doğru uçması gerekiyor, topraklarında birkaç yıldır uluslararası terörizmle mücadele eden meşru hükümete değil. Evet, bu arada ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) müfettişleri şimdi akıllı füzelerin kimyasal uygulamaların tüm kanıtlarını yok edeceği konusunda uyarıldılar mı? Ya da tüm düşünce, provokasyonun izlerini akıllı füzelerle hızla örtmek ve uluslararası müfettişlerin delil olarak hiç bir şeyi aramamaları için mi?” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise tüm tarafların bölgeyi daha da istikrarsızlaştırabilecek adımlardan kaçınacağını ümit ettiğini söyledi. Günün sonuna doğru konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise “Dünyadaki vaziyet endişe verici, tüm dünya sisteminin istikrara kavuşacağını ve daha öngörülebilir olacağını umuyoruz” dedi. Öte yandan Kremlin’den yapılan açıklamada, “Rusya, Twitter diplomasisinin bir parçası değil. Daha ciddi bir yaklaşım umuyoruz. Hassas olan duruma zarar verecek adımlar atılmamalı” ifadeleri kullanıldı. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ysa, ABD’yi Suriye’yi hedef alabilmek için gerekçe olarak “uydurma ve yalanlara” başvurmakla suçladı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN VE TRUMP'TAN SURİYE GÖRÜŞMESİ

Rusya ve ABD arasında yaşanan gerilim devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile dün gece telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Trump ile dün gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile Suriye’deki son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu. ANKARA Milliyet

HAVA SAHASI BOŞALDI

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) Suriye’ye olası bir hava saldırısı dolayısıyla Doğu Akdeniz’de uçuş yapacak havayolu şirketlerine güvenlik uyarısı yaptı. Avrupa hava sahası trafiğini kontrol eden Brüksel merkezli Eurocontrol, 72 saat içerisinde havadan karaya füzelerin veya seyir füzelerinin fırlatılabileceği ve telsiz navigasyon ekipmanlarında kesinti yaşanabileceğini bildirdi. Uyarının ardından Suriye hava sahasının tamamen boşalması dikkat çekti. “Flightradar 24” sitesindeki veriler, Suriye semalarındaki hava taşımacılığının durma noktasında geldiğini ortaya koydu.

ASKERİ HAREKETLİLİK

Tüm bu açıklamaların ardından ABD’nin bölgedeki askeri hareketliliği dikkat çekti. ABD donanmasından USS Harry S. Truman uçak gemisi dün Norfolk limanından rutin görevi için Avrupa’ya doğru hareket etti.

ABD’nin USS Donald Cook isimli destroyeri de doğu Akdeniz’de bulunuyor. Bunun dışında ABD’nin Umman’daki hava üssünde F-22 savaş uçakları bulunuyor. Suriye’nin güneyindeki El Tanif üssünde de ABD’nin özel harekat kuvvetleri ve saldırı helikopterleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Son Dakika: ABD-Rusya geriliminde dünya alarm durumuna geçti

Buna karşın Suriye’nin herhangi bir hava saldırısına karşı en büyük güvencesi Rusya’nın en gelişmiş hava savunma sistemi olan S-400’ler. Suriye’de Hmeymim Hava Üssü ve Tartus limanında S-400’lerin konuşlu olduğu biliniyor.

BEYAZ SARAY: HAVA OPERASYONU SADECE SEÇENEKLERDEN BİRİ

Beyaz Saray, Trump Doğu Guta'daki kimyasal saldırıya ilişkin Rusya ve Suriye'yi sorumlu tuttuğunu açıkladı.. Beyaz Saray Sözcüsü yaptığı açıklamada, Suriye konusunda son kararın henüz verilmediği ve tüm seçeneklerin masada olduğu belirtti. Yapılan açıklamada, "Trump'ın Tweetinde bahsettiği hava operasyonu sadece seçeneklerden biri." denildi.

İNGİLTERE ASKERİ MÜDAHALE ONAYINA HAZIR

BBC'nin haberine göre; İngiltere Başbakanı May'in Suriye'ye askeri müdahaleye onaya hazır olduğunu belirtti. May, askeri müdahale için parlamento aramayacak.

İNGİLİZ BASINI SALDIRI İÇİN TARİH VERDİ

Daily Telegraph gazetesi, İngiliz denizaltılarının Suriye'yi vurmak üzere füze menzili içine gönderildiğini aktardı. İngiltere Başbakanı Theresa May'in denizaltıların gönderilmesi talimatını verdiği belirtilirken, saldırının perşembe gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı.

İSRAİL'DEN ÜST DÜZEY TOPLANTI

İsrail kabinesi güvenlik nedeniyle dün olağanüstü toplandı. Toplantıda İran’ın saldırı tehditleri ile ABD’nin kimyasal saldırı nedeniyle Suriye’ye düzenleyeceği muhtemel saldırı ele alındı.