Dünya Son dakika... Beyaz Saray: Suriye'ye yönelik yeni saldırılar olabilir

Son dakika... Beyaz Saray: Suriye'ye yönelik yeni saldırılar olabilir

10.04.2017 - 16:57 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray'dan flaş Suriye açıklaması geldi. Yapılan açıklamada "Suriye'ye yönelik yeni saldırı seçeneğine açığız. Eğer bebeklerin üzerine gaz atarsanız, bu başkanın tepkisini göreceksiniz" ifadelerine yer verildi. ABD'nin Suriye'yi füzelerle vurmasıyla başlayan yeni dönemde rejimin müttefikleri Rusya ve İran safları sıklaştırdı, iki ülke yeni bir saldırının karşılık bulacağını ilan etti.

Son dakika... Beyaz Saray: Suriyeye yönelik yeni saldırılar olabilir

İç savaşın yedinci yılına girdiği Suriye'de ABD'nin geçen hafta Şam rejimini füzeyle vurmasıyla, taraflar yeni pozisyonlarını belirliyor. Rejimin iki önemli müttefiki Rusya ve İran, yeni bir saldırı karşısında sessiz kalmayacaklarını ilan etti. Kırmızı çizginin geçildiğini savunan Moskova ve Tahran yönetimleri, bugün yeni açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu saldırı, Washington'un Moskova ile işbirliği yapma arzusunun olmadığını gösteriyor" dedi. Peskov'a göre, Cenevre ve Astana’da yürütülen barış görüşmelerinin alternatifi yok.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Muhammed Zarif de, telefonla görüştü. Lavrov, görüşmede ABD'nin ateşlediği füzelerin saldırgan hareketler olduğunu söyledi.

Rusya ayrıca, Çarşamba günü Moskova'ya kritik bir ziyaret yapacak olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Moskova programında Vladimir Putin'le randevusunun olmadığını resmen duyurdu.

'SURİYE'YE YENİ SALDIRI SEÇENEĞİNE AÇIĞIZ'

Beyaz Saray, Suriye'de kimyasal saldırıların devam etmesi halinde Trump yönetiminin gereken müdahaleyi yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray, ABD'nin Suriye'de rejime karşı gerçekleştirdiği füzeli saldırının ardından yeni saldırıların da olabileceği sinyalini resmi bir şekilde tüm dünyaya duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Suriye'ye yönelik yeni saldırı seçeneğine açığız. Eğer bebeklerin üzerine gaz atarsanız, bu başkanın tepkisini göreceksiniz" ifadelerine yer verildi.

Beyaz Saray tarafından bugün Suriye'de kimyasal saldırıların devam ettirilmesi halinde Trump yönetiminin gereken müdahaleyi yapacağı açıklaması yapıldı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer yaptığı açıklamada, "İnsanların kimyasal saldırılar sonucu öldüğünü bir daha görürsek gereken müdahaleyi yapacağız" dedi.

Son dakika... Beyaz Saray: Suriyeye yönelik yeni saldırılar olabilir


CNN manşetten verdi

ABD ise, İdlib'de onlarca sivilin yaşamını yitirdiği kimyasal saldırı için Rusya'yı suçluyor. İtalya'da konuşan Dışişleri Bakanı Tillerson, ABD’nin insanlığa karşı suç işleyenlerin karışında duracağını söyledi. ABD'li Bakan, "Dünyanın neresinde olursa olsun, biz kendimizi, masumlara karşı suç işleyenleri hesaba çekmek için yeniden adadık" diye konuştu.

Ancak Donald Trump yönetiminin Suriye politikasında halen belirsizlikler var. CNN International, Başkan Trump'ın ekibinden gelen açıklamaları 'Karışık sinyaller' başlığıyla manşetten duyurdu.

Beşar Esad'ın geleceğiyle ilgili yapılan açıklamalar, karışıklığı net şekilde gösteriyor. ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, kısa süre önce "Suriye’de önceliğimiz artık orada öylece oturup Esad'ı görevden indirmeye odaklanmak değil” dedi. Ancak önceki dün CNN'e verdiği röportajda Esad'ın gitmesini Washington'ın öncelikleri arasında saydı:

Haberin Devamı

"Birden fazla önceliğimiz var. Tek önceliğimiz Esad'ın gitmesi değil, IŞİD'i yenmeye çalışıyoruz. İkincisi, Esad oradayken barışçıl bir Suriye göremiyoruz. Üçüncüsü, İran'ın Suriye'deki nüfuzunu kırmak ve nihayetinde siyasi çözüme ulaşmak. Rejim değişikliğinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Esad iktidardayken siyasi çözümün gerçekleşme olasılığı yok. Esad'ın eylemlerine mevcut duruma bakarsanız Esad ile barışçıl ve istikrarlı bir hükümet görmek zor."

BM temsilcisi ayrıca Başkan Trump’ın gerekirse Suriye’ye yeni saldırılar düzenleyebileceğini söyledi. Trump’ın daha fazlasını yapması gerekiyorsa yapacağını belirten Haley, bundan sonra olacakların herkesin Suriye'de olanlara nasıl tepki gösterdiğine bağlı olacağını dile getirdi.

Son dakika... Beyaz Saray: Suriyeye yönelik yeni saldırılar olabilir

Haberin Devamı

Tillerson'dan farklı sözler

Dışişleri Bakanı Tillerson ise, Haley'in sözlerinin tersi açıklamalar yaptı. Suriye politikasında bir değişiklik bulunmadığını vurgulayan Tillerson, füze saldırısının sadece caydırıcı bir hamle olduğunu aktardı. Dışişleri Bakanı, "Bizim askeri tutumuzda bir değişiklik yok" diyerek, Washington’ın önceliğinin IŞİD’i mağlup etmek olduğunun altını çizdi. Tillerson'a göre, ABD IŞİD yenildikten sonra Suriye'de siyasi sürece odaklanabilir.

Graham: Esad, Trump'a s..... git diyerek büyük bir hata yaptı

Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ise, katıldığı bir televizyon programında füze saldırısını yorumladı:

"Trump, bunu yaptığı için memnunum. O, artık düşmanlarımızın gözünde Obama değil ama işi bitirmek için daha fazlasını yapmalı. Kasabanın yeni bir şerifi var. Esad’ın bu üsten uçakları havalandırarak Trump’a söylediği şey şu: S….. git. Ve bence büyük bir hata yaptı. Çünkü ABD’yle hasımsanız ve Trump’ın sıradan bir günde yapabileceklerinden endişe etmiyorsanız aklınızı kaçırmışsınız demektir."

Haberin Devamı

İtalya arabulucu olacak

İtalya'da gelecek ay yapılacak G7 zirvesi öncesinde üye ülkelerin dışişleri bakanları bugün bir araya geliyor. BBC'den Övgü Pınar, zirvedeki olağanüstü Suriye toplantısında ev sahibi İtalya'nın ABD ile Rusya arasında arabuluculuk yapmaya çalışacağını bildiriyor. Medyaya yansıyan haberlere göre, Rusya toplantıya katılmasa da Roma, Kremlin ile iyi ilişkileri sayesinde 'arayı düzeltmeye' çalışacak.

İtalya basını ayrıca, zirve sürerken Moskova'yı ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın Roma'nın Roma'nın Rusya'nın izole edilmesine karşı duruşunu gösterdiğini yazdı.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'nın yer aldığı G7 ülkelerinin zirvesinde, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkeler de Suriye toplantılarında masada olacak.