Dünya Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme! Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kiev'de patlamalar yaşanıyor...

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme! Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kiev'de patlamalar yaşanıyor...

21.03.2022 - 05:49 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna işgalinin 26. gününde Kiev'den sıcak haberler geliyor. Gelen son bilgilere göre, Rusya ordusu tarafından Kiev'in merkezine yakın noktadaki Podilskyi ilçesine füze saldırıları başlatıldı. Rusya ve Ukrayna'dan Mariupol açıklaması geldi. İşte yaşanan son gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna işgalinde yirmi altınca güne girildi, cephe hattında ilerleyişi duran Rus ordusu kaybettiği askerlerin yerine yenilerini getirmeye çalışıyor.

05.49: Rusya’nın gece yarısı Ukrayna'nın başkenti Kiev’e başlattığı saldırıların ardından Kiev merkezindeki hava savunma sistemleri Rus füzelerine karşı devreye girdi.

Haberin Devamı

05.27: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Mariupol’de kendilerine karşı direnen Ukrayna askerlerine ve savaşan gruplara silah bırakma çağrısına ret cevabı vererek, "Silahları teslim etmekten söz edemeyiz" dedi.

05.21: Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gerçekleştirdiği füze saldırılarında yıkılan binaların altında kalan onlarca kişi için kurtarma ekipleri tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

05.15: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mariupol kentinde kendilerine karşı savaşan Ukrayna askerlerine seslenerek silahını bırakan herkese Mariupol’den güvenli çıkışı garanti ettiklerini duyurdu.

02.56: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail’in arabuluculuk için yaptığı teklifi hatırlatarak Rusya ile müzakereleri Kudüs’te yapabileceklerini belirtti. Zelenskiy, "Rusya ile belki de Kudüs’te görüşmeye başlayacağız" dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine saldırılarının 25. gününde Ukrayna halkına ve kamuoyuna seslendi. Ukrayna'daki güncel durumda ve Rusya'nın saldırılarına değinen Zelenskiy, "Rus ordusunun, halkımızı korumak istediği iddiasıyla uydurduğu "Nazileri" aradığı ama hala bulamadığı 25 gün. Kendilerini çiçeklerle karşılayacak Ukraynalıları nasıl aradıkları ve bulamadıkları. Ve en önemlisi Rus ordusu evinin yolunu bulamıyor. Kuşatılmış Mariupol'da Rus uçakları bir sanat okuluna bomba attı. İnsanlar orada saklanıyordu. Bombardıman başlamadan gizlendiler. Askeri nokta yoktu. Toplamda 400 sivil vardı. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar. Enkazın altındalar ve kaç kişi olduklarını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

02.21: Yunanistan'ın Ukrayna'nın Mariupol kenti Başkonsolosu Manolis Androulakis, "Odyssey Operasyonu" adı verilen bir kurtarma operasyonu ile Rusya’nın büyük bombardımanı altında olan Mariupol kentinden tahliye edilerek Yunanistan'ın başkenti Atina’ya getirildi. Androulakis Mariupol'da karşılaştığı anlara ilişkin, "Mariupol’u ve insanlarını haritadan sildiler" dedi.

01.25: Rusya ordusu tarafından, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kent merkezine yakın noktada yer alan Podilskyi ilçesine füze saldırıları gerçekleştirdi. Rusya tarafından düzenlenen saldırılarda 1 kişi hayatını kaybetti. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko yaptığı açıklamada, Rusya tarafından düzenlenen saldırılar nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Arkadaşlar, Kiev'in Podilskyi ilçesinde çok sayıda patlamalar meydana geldi. Özellikle ev ve alışveriş merkezlerinden biri hedef alındı. Kurtarma görevlileri, sağlık ekipleri ve polis olay yerinde" ifadelerini kullandı. Başkent Kiev’e bağlı Podilskyi polisi ise, saldırıların füze saldırısı olduğuna ilişkin açıklama yaparken, aynı zamanda düşen füzelerden biri fotoğraflanarak kamuya servis edildi. Bazı noktalara saldırıların hala devam ettiği öğrenilirken, Kiev’in merkezi ile füze saldırılarının yapıldığı Podilskyi ilçesi arasındaki mesafe ise 9,8 kilometre olarak ölçülüyor.

Haberin Devamı

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

01.19: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, sivil tahliyelerle ilgili bilgiler vererek, "Bugün 7 insani koridordan 4'ü aktif olarak çalıştı. Toplam 7 bin 295 kişi tahliye edildi. Özellikle Mariupol ve Berdyansk'tan 3 bin 985 kişi, 11 otobüs ve özel araçlarla Zaporijya'ya ulaştırıldı" ifadelerini kullandı. Açıklamasının devamında, Mariupol'den sivil tahliyelere yarın da devam edileceğini aktaran Vereşuk, "Yarın sabah Zaporijya'dan Mariupol yönüne 5 otobüs daha göndermeyi planlıyoruz. Otobüslerin bir kısmının yarına ulaşması ve Mariupol sakinlerinin Manguş kentinden ve ayrıca Melekino başta olmak üzere Manguş bölgesindeki kıyı yerleşimlerinden tahliye edilmesi için bugün görüşmeler yaptık. Berdyansk'ta yakıt ikmali yapmaya devam edildiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Mariupol sakinlerinin özel araçları güzergah boyunca hareket ediyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

23.18: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy İsrail parlamentosuna yaptığı hitabında, İsrailli milletvekillerine seslenerek, “Neden Rusya’ya karşı yaptırım uygulamadınız?” dedi.

Haberin Devamı

21.46: Rusya'nın kontrolüne geçen Ukrayna’nın Herson kentinde siviller sokağa çıkarak Rus ordusunu protesto etti. Herson halkı, ellerinde Ukrayna bayraklarıyla sık sık Rusya karşıtı slogan atarken, bir grup sivil ise, Rus askeri aracının önüne geçerek aracın geçişini engelledi. Sivillerin geri adım atmaması üzerine askeri araç geri geri giderek, protestoların olduğu noktadan uzaklaştı.

21.00: Rus ordusun saldırılarından en çok etkilenen kentlerden biri olan Mariupol, saldırıların ardından harabeye döndü.

20.59: Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Fransa'nın Rusya Merkez Bankası'na ait 22 milyar euro (24 milyar dolar) değerindeki varlığını dondurduğunu açıkladı.

19.42: Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Servisi (GUR) ve Azov Taburu İstihbaratı, Rusya-Ukrayna sınırında bulunan ve Rus ordusunun Ukrayna’daki birliklerine ikmal yaptığı demiryolu hattındaki köprüyü kurdukları bomba düzenekleri ile havaya uçurdu. Operasyonun ardından Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, “Azov ve GUR kahramanları demiryolu geçişini ustalıkla imha ettiler. Bu işgalcilere askeri teçhizat, top mermisi ve erzak sağlanmasını önleyecek, askerlerimizin ve sivillerimizin hayatını kurtaracaktır" denildi.

19.36: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rusya ile yapılan müzakerelerdeki heyette bulunan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak yeni bir açıklama yaptı. Podolyak, Ukrayna halkına seslenerek, “Merhaba Ukrayna. Savaşın ve Rus saldırılarının 25. günü. Ruslar 25 gündür kazanamayacaklarını hala anlamadılar. Bazı şeyleri rica etmek istiyorum. İlk olarak silahları hangi ülkeden gelirse gelsin kullanılana kadar deşifre etmeyin. Lojistik merkezleri çalışıyor, müzakereler devam ediyor. İkinci olarak ise savaşan askerlerimizin konumlarını ifşa etmeyin. Beğeni ve izlenme için bunları yapmayın. Biz savaşıyoruz ve yüzde 93 oranında savaşı kazanacağımız düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

18.40: Ukrayna’nın Enorgadar kentinde, halk şehirdeki Rus askerlerinin önüne keserek, ülkelerini terk etmelerini istedi. Rus askerleri ise havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmak istedi. Havaya açılan ateşe rağmen kalabalık dağılmazken, Rus askerleri hızla bölgeden uzaklaştı.

18.27: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD basınına verdiği röportajda, “Rusya ile müzakerelere hazırız” ifadelerini kullanarak, “NATO üyesi olsaydık savaş çıkmazdı” dedi.

17.48: Rus bombardımanında Kiev’in Svyatoşın semtinde bulunan sivil yerleşim alanları zarar görürken, Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, bombardımanın hedefi olan sivil yerleşim yerlerini ziyaret etti. Rus bombardımanın verdiği hasarı kamerayla kayda alan Kliçko, “Arkadaşlar, sevgili Kievliler. İşte Rus dünyasını görüyoruz. Düşman başkenti vurmaya devam ediyor. Svyatoşın semtinde 10 katlı binanın yanına bomba düştü. Ev zarar gördü, araçlar yandı ve çok şükür anaokulu etkilenmedi. Can kaybı henüz yaşanmadı. 5 kişi yaralandı ve aralarında 2’si hastaneye kaldırıldı. Olay yerinde doktorlar ve kurtarma ekipleri çalışıyor” ifadelerini kullandı.

17.20 : Birleşmiş Milletler, işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 902 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. BM'ye göre, Rus işgalcilerin saldırılarında yaralananların sayısı ise 1459.

Ukrayna'da gerçek ölü sayılarının ise hayli yüksek olacağı tahmin ediliyor. Zira, çatışma bölgelerindeki kayıplar Birleşmiş Milletler'e ya geç bildiriliyor ya da hiç bildirilmiyor.

BM ayrıca, Ukrayna'da Rus işgalinden kaçıp evlerini terk edenlerin sayısının da 10 milyonu geçtiğini duyurdu. Bu rakam, Ukrayna nüfusunun dörtte birinden fazla.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ukrayna’daki savaş öylesine yıkıcı bir hal aldı ki, 10 milyon insan evlerini terk etti" dedi. 

17.10 : Ukraynalı yetkililer, günlerdir yoğun Rus bombardımanı altında olan stratejik Mariupol'de çatışmaların kentin içinde devam ettiğini aktarıyor.

16.25 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ülkedeki Kremlin yanlısı partilerin faaliyetlerinin durdurulması talimatı verdi.

Olağanüstü hal kapsamında alındığı açıklanan karar hakkında konuşan Zelenskiy, Moskova ile işbirliği yapanlara sert karşılık verileceğini söyledi.

Ülkedeki en büyük Rusya yanlısı parti kararı kınadığını duyurdu.

Ukrayna’da 11 partinin birleşimi ile oluşturulan Hayat Boyu Muhalefet Platformu ülkedeki en büyük muhalefet oluşumu konumunda bulunuyor.

Ancak işgalin başlaması sonrasında platfrom Kremlin ile arasına mesafe koymaya çalışıyor ve Rusya’nın saldırgan tutumunu kınıyor.

Platform, Rus lider Putin ile yakın bir ilişki içinde olan Ukraynalı oligark Viktor Medvedçuk’u da eş başkanlık makamından aldı.

Parti, faaliyetlerinin durdurulması kararının yasadışı olduğunu duyurdu.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

Bir torba 'kanlı para'

16.10 : Tatbikat bahanesiyle 30 bin Rus askerini topraklarında ağırlayan ve 24 Şubat'ta işgalin başlamasıyla kuzey cephesinin açıldığı Belarus, Ukrayna'daki tüm diplomatlarını Cumartesi günü çekti.

Belarus'un Ukrayna Büyükelçisi Igor Sokol da son tahliye edilenler arasındaydı. Ancak Büyükelçi Sokol, Ukrayna'dan utanç içinde ayrılmak zorunda kaldı.

Sosyal medyada paylaşılan video kaydında, Ukraynalı bir sınır muhafızı önce Büyükelçi Sokol'a kimliğini soruyor.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

Sınır muhafızı, daha sonra 30 parça gümüşün bulunduğu bir torbayı Belarus Büyükelçisi'ne vermek istiyor. Muhafız, komutanının Belaruslu mevkidaşına gönderilmek üzere söz konusu hediyeyi hazırladığını söylüyor.

Büyükelçi Sokol muhafızın kendisine vermek istediği siyah torbayı almak istemiyor. Bunun üzerine muhafız 'Bu bir emirdir' diyor, Belaruslu diplomat 'Bu senin için bir emir, bana değil' yanıtını veriyor.

Muhafız gümüşleri almayı reddeden büyükelçinin üstüne siyah torbayı küçümseyerek fırlatıyor.

30 gümüş, Hristiyan inancında lanetli. Hz. İsa'nın yerini Romalılara söyleyen Yehuda, bunun karşılığında 30 gümüş almıştı. Bu yüzden, söz konusu 30 gümüş sikke, 'kanlı para' olarak da bilinir.

15.35 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Savaşın sona ermesi için büyük çaba içindeyiz" deyip ekledi:

"Ukrayna Rusya krizinde barış için çalışıyoruz. Ortada büyük bir yangın var. Yangını söndüremezsek herkesi etkileyecek. Taraflar temel konularda anlaşmaya yakın. Ukrayna Türkiye'nin garantör olmasını istiyor."

14.45 : Ukrayna, Vladimir Putin'in geride kalan üç haftayı aşkın sürede kaybettiği askerin 15 bine yaklaştığını bildiriyor.

Bugün yayınlanan bilgi notunda, öldürülen Rus askerlerin sayısı 14 bin 700 olarak verildi. İmha edilen Rus tankı sayısı 476'ya çıkarken, 200'den fazla savaş uçağı ve helikopter de düşürüldü.

UKRAYNA'NIN BATISINA PATRIOT

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

13.32: NATO, Ukrayna'nın Batı sınırındaki Slovakya'ya Patriot hava savunma sistemi konuşlandırıyor.

Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, Patriot bataryalarının birkaç gün içinde ülkeye getirileceğini söyledi.

İttifakın doğu kanadında yer alan Slovakya'daki Patriot füzelerini Alman ve Hollandalı askerler yönetecek. Patriotlar, Slovakya'nın orta kesimindeki Sliac havaalanına konuşlandırılacak.

13.20 : Harvard Üniversitesi'nden iki öğrenci, binlerce Ukraynalı sığınmacıyı dünyanın dört bir yanındaki ev sahipleriyle buluşturan bir internet sitesi kurdu.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasından bu yana üç milyondan fazla insan Ukrayna'dan kaçtı.

Göçmenlere yardım etmek isteyen üniversite öğrencisi Avi Schiffmann, sınıf arkadaşı Marco Burstein ile fikirlerini paylaştı.

Web sitesi tasarımı ise oldukça basit. Savaştan kaçan Ukraynalılar, kalmayı umdukları en yakın şehre giderek, her biri kişiselleştirilmiş tanıma sahip konaklama listelerinden telefon veya e-mail yolu ile ev sahiplerine ulaşabiliyor.

ukrainetakeshelter.com adlı site, yalnızca ilk haftasında 4 bini aşkın Ukraynalı göçmenin ev sahiplerini bulmasını sağladı.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

New York Times: Mariupollü siviller zorla Rusya'ya götürüldü

13.00 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın liman kenti Mariupol'a yönelik sürdürdüğü bombardımanın yüzyıllar boyunca hatırlanacağını söyledi.

Zelenskiy, Cumartesi gecesi yayınladığı video mesajında, "Bu işgalcilerin bu barış şehrine yaptıkları, gelecek yüzyıllarda hatılanacak türde bir terördür" dedi.

300 binden fazla kişinin halen bombardıman altında yaşadığı kentte, iki haftadan uzun bir süredir elektrik, gaz ve şebeke suyu verilemiyor.

Şu ana kadar saldırılarda, sivillerin kaldığı sığınaklar, bir çocuk ve doğum hastanesi ve sivil yerleşim yerleri vuruldu.

Ukraynalı yetkililer, kentte 2400'den fazla kişinin öldürüldüğünü kaydediyor.

New York Times gazetesine konuşan bir Ukraynalı yetkili, 4.500 kadar sivilin kentten Rusya topraklarına götürüldüğünü aktardı.

İddialara göre, Rusya bazı sivilleri zorla ülke topraklarına doğru tahliye ediyor.

BBC'ye son durumla ilgili konuşan Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kent merkezinde zarar görmemiş tek bir yapının kalmadığını söyledi.

Boyçenko tüm şehirde sivillerin yaşadığı konutların yüzde 80'inin ya zarar gördüğünü ya da yıkıldığını aktarıyor.

Kırım'ı, Donbas bölgesine bağlaması nedeniyle bu liman kenti Rusya için stratejik bir askeri hedef.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

KAYIPLAR DONANMAYA SIÇRADI

12.45 : Henüz işgalin ilk haftasında yaklaşık 500 askerinin öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kalan Rusya'nın, Ukrayna'daki kayıpları artıyor.

Batılı kaynaklar tarafından en az 7 bin Rus askerinin Ukrayna'da öldüğü belirtilirken, Ukrayna söz konusu rakamın 15 bine yaklaştığını savunuyor.

Yirmi beşinci gününe giren işgalde dört general ve bir albayını kaybeden Rusya lideri Vladimir Putin'e, bir kara haber de Karadeniz Filosu'ndan geldi.

Karadeniz Filosu komutan yardımcısı Andrey Paliy, günlerdir kuşatma altında tutulan Mariupol'de vurularak öldürüldü.

Rus donanmasının işgalin başından bu yana yitirdiği en yüksek rütbeli asker olan Andrey Paliy, 51 yaşındaydı. Komutan yardımcısı albay Paliy'nin öldürülmesi, İngiliz medyası tarafından 'Putin, diğer bir üst düzey komutanını kaybetti' başlığıyla haberleştirildi.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...


Mariupol'de hafta içinde Ukraynalı direnişçiler tarafından öldürülen bir diğer rütbeli Rus askeri, Tümgeneral Oleg Mityaev'di. Tümgeneral Mityaev, daha önce Suriye'de bulunmuş bir askerdi.

Ukrayna birlikleri, daha önce Tümgeneral Andrei Kolesnikov, Tümgeneral Vitaliy Gerasimov ve yine aynı rütbedeki Andrei Sukhovetsky'i de öldürmüştü. Hafta içinde ayrıca Rus ordusunun önde gelen paraşüt birliği komutanı Albay Sergey Sukharev ve yardımcısı Binbaşı Sergey Krylov Ukrayna'da öldürüldü.

Rusya'nın Ukrayna'daki işgaline öncülük eden yaklaşık 20 tümgeneral olduğuna inanılıyor.

11.40 : Ukrayna'nın güneyinde yer alan Mykolaiv şehrindeki bir deniz üssüne düzenlenen Rus saldırısının detayları netleşiyor.

New York Times gazetesi, Cuma günü vurulan kışlada 40'ı aşkın denizcinin hayatını kaybettiğini bildiriyor.

Mykolaiv şehir morgu, denizci üniformalı askerlerin cesetleriyle doldu.

The Guardian, can kaybının resmen doğrulanması halinde 24 Şubat'ta başlayan işgalde en ölümcül saldırılardan birinin kayda geçeceğini belirtiyor.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

11.20 : Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz ve Hazar Denizi'ndeki savaş gemilerinden Ukrayna'ya kruz füzeleri ateşlendiğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Igor Konashenkov, Cumartesi gecesi ve Pazar sabahı Ukrayna'daki askeri tesisleri hedef aldıklarını savundu. Konashenkov'un verdiği bilgiye göre, Karadeniz ve Hazar Denizi'ndeki Rus savaş gemilerinden Kalibr kruz füzesi ateşlendi.

Rusya lideri Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'dan ise hipersonik Kinjal (Hançer) füzeleri fırlatıldı. Hipersonik füzeyle Karadeniz kıyısındaki Mykolaiv yakınlarında yer alan Kostiantynivka'daki bir yakıt deposu vuruldu.

Rus ordusunun yaptığı açıklama, hipersonik füzelerin ikinci kez Ukrayna işgalinde kullanıldığını gösteriyor. 2 bin kilometre menzili bulunan Kinjal hipersonik füzeleri, ses hızının 10 katına kadar çıkabiliyor ve savunma sistemleri tarafından durdurulamıyor.

Mariupol'de 400 sivilin sığındığı sanat okulu vuruldu

10.10 : Rus ordusu, günlerdir kuşatma altında tuttuğu Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'de bugün de bir sanat okulunu bombaladı.

Şehir yetkilileri, 400 kadar insanın sığındığı okul binasının yıkıldığını ve enkaz altında kalanların olduğunu aktarıyor.

09.55 : Ukrayna ordusu, cephe hattında ilerleyişi neredeyse tamamen duran Rus işgalcilerin yeni saldırılar için yeni birlikleri getirmeyi denediğini bildiriyor.

Ukrayna ordusuna göre, Ruslar kayıplarının yerine yeni askerler koymayı ana öncelik haline getirmiş durumda. Ayrıca hasar alan veya Ukraynalı direnişçiler tarafından yok edilen silahlar da ciddi bir sorun.

09.45 : Sabah yerel saatle 07.00'de Ukrayna'nın her şehrinde sirenler çaldı, geceyi sığınaklarda geçiren Ukraynalılar Pazar gününe sirenlerle başladı.

Başkent Kiev'in yanı sıra Sumi, Mykolaiv, Poltava, Harkov, Cherkasy, Odesa ve batıdaki Lviv gibi kentlerde sirenler duyuldu.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

ÇİN'DEN TARİHİ ÇIKIŞ

09.30 : Ukrayna, 24 Şubat'ta başlayan işgalde Rusya'nın yanında saf tutan Çin'e Moskova'yı kınayan Batılı ülkelere katılma çağrısı yaptı. Rusya ile müzakerelere de katılan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Mikhailo Podolyak, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Çin'den Rus barbarlığını kınamasını istedi.

Geride kalan 24 günde Pekin yönetimi Rusya'yı yalnız bıraktığına dair bir işaret vermiş değil. Sorunun diplomatik çözümünü destekleyen 'standart' açıklamalar yapan Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) oylamalarda Rusya'yı kınamaktan imtina etti.

Pekin ayrıca, Rusya'ya karşı ilan edilen tarihi yaptırımların 'çok fazla' olduğunu savunuyor.

ABD'li yetkililer, Rusya'nın yaptırımlardan kaçınmak için ekonomik yardım istediği Çin'den ayrıca silah da talep ettiğini belirtiyor. Moskova ve Pekin, bu haberleri yalanladı.

BBC, 'Çin Rusya'ya ne teklif edebilir?' başlığıyla yayımladığı analizde, Pekin'in Moskova için en büyük petrol, doğalgaz ve kömür pazarı olduğunu hatırlatıyor.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise, zamanın Pekin'in Ukrayna savaşında tarihin doğru tarafında durduğunu kanıtlayacağını ileri sürdü. Pazar günü konuşan Wang Yi, "Dışarıdan gelen baskı ve zorlamayı asla kabul etmeyiz; Çin'e karşı asılsız itham ve şüphelerin de karşısındayız" dedi.

Hafta içinde Çin lideri Xi Jinping ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, Pekin'in Rusya'ya yardım etmesi halinde söz konusu adımın sonuçları olacağını açık şekilde aktardı.

Xi Jinping ise, iki saat süren görüntülü görüşmede ABD'li mevkidaşına savaşların kimsenin çıkarına olmadığını söyledi, Washington ve Pekin'in 'uluslararası sorumlulukları' üstlenmeleri gerektiğini belirtti.

Çin devlet televizyonu, Xi'nin "Devletler arası ilişkiler askeri çatışma aşamasına giremez" dediğini izleyicilerine bildirdi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Biden ve Xi randevusundan önce yaptığı açıklamada, "Çin, geleceğinin Putin'i desteklemekte değil, ABD, Avrupa, diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle birlikte olduğunu anlamalı" ifadesini kullanmıştı.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

Çin'in destek vermesi halinde, Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkili olamayacağı, dünyanın ikinci en büyük ekonomisine karşı tavır almanın da uluslararası piyasaları kargaşaya sürükleyeceği tahmin ediliyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'ya Çin konusunda danışmanlık yapan Ryan Hass, Pekin yönetiminin birbirleriyle çelişkili öncelikleri arasında tercih yapması gerekeceğini belirtiyor.

Hass, Çin'in Moskova ile yakınlığına rağmen ABD ve batı ekonomisine sıkı sıkıya bağlı olduğunu, ayrıca dünyada liderlik rolü oynamak istediğini söylüyor:

"Çin ile Rusya'nın çıkarları aynı doğrultuda değil. Putin uluslararası sistemi kundaklıyor, Xi ise bu sistemi iyileştiren biri olarak görülmek istiyor. Şi, önceliklerini dengelemeye çalışıyor. Rusya ile ortaklığa çok değer veriyor ve ülkesinin Batı ile olan ilişkilerini de baltalamak istemiyor."

UKRAYNALI TAŞIYICI ANNELER BEBEKLERİYLE BEKLİYOR

08.55 : 24 Şubat tarihinden önce, dünya üzerinde birçok çift Ukraynalı taşıyıcı anneler üstünden bebek sahibi oluyordu. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Rus işgalinin başlamasından bu yana en az 20 Ukraynalı taşıyıcı annenin bebek dünyaya getirdiğini ancak ebeveynlerin savaş nedeniyle bebeklerini alamadığını bildiriyor. Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki sığınaklarda bakılan bebeklerin durumu kritik ve ebeveynlerin çatışma bölgesine girip bebekleri alması bekleniyor.

08.40 : BBC Diplomasi Muhabiri Paul Adams, "Rusya barış görüşmeleri ile vakit kazanmaya mı çalışıyor?" sorusunu yanıtlıyor:

"Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmeleri şaşırtıcı bir şekilde 24 Şubat’taki işgalin birkaç gün sonrasında başladı.

O zamandan beri de devam ediyor.

İki ülkenin dışişleri bakanları Türkiye’de bir araya geldi.

Bu hafta olası anlaşma metinlerine ve Rusya’nın taleplerine dair çok sayıda metin yayınlandı.

Son dakika: Rusya - Ukrayna savaşında sıcak gelişme Ruslar füzelerle saldırıya geçti, Kievde patlamalar yaşanıyor...

Peki Rusya’nın Mariupol’deki acımasız bombardımanına rağmen devam eden bu 'barış süreci' ne kadar gerçek?

Bugün The Times gazetesine konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Gördüğümüz şey Rusların birliklerini yeniden bir araya getirmek için imkan oluşturma çabası" dedi ve ekledi: "Rusların dikkatleri korkunç katliamlardan başka bir noktaya çekmek ve vakit kazanmak için bu müzakereleri kullanıyor olmasından endişe ediyorum."

Ukrayna Parlamentosu Avrupa Birliği Entegrasyon Komitesi Başkanı Ivana Klympush Tsintsadze de müzakerelerde 'ciddi bir diyalog zemini bulunmadığını' belirtti.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Tsintsadze "Ukrayna'ya ültimatom vermek dışında ciddi bir diyaloga hazır değiller" dedi.

Zelenskiy bugünkü konuşmasında "Görülme vakti geldi" demişti.

Bunu Vladimir Putin’e yönelik söylediği açık. Fakat Putin, iki yıl önce Paris’teki görüşmeden bu yana Zelenskiy ile görüşmeyi reddediyor.

Son dönemde Türkiye’nin iki lideri bir araya getirmek için başlattığı girişim de henüz meyvesini vermedi.

Bunun müzakereler şimdikinden çok daha ileri bir aşamaya gelmeden gerçekleşmesi mümkün gözükmüyor."