Dünya Son dakika... Firari lider Zeynel Abidin bin Ali, Suudi Arabistan'da öldü

Son dakika... Firari lider Zeynel Abidin bin Ali, Suudi Arabistan'da öldü

19.09.2019 - 17:40 | Son Güncellenme:

Arap Baharı gösterilerinin patlak vermesiyle Suudi Arabistan'a kaçan devrik Tunus lideri Zeynel Abidin bin Ali, 83 yaşında hayatını kaybetti.

Son dakika... Firari lider Zeynel Abidin bin Ali, Suudi Arabistanda öldü

Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali, Suudi Arabistan'da tedavi gördüğü hastanede öldü.

Haberin Devamı

Arap Baharı'nın başladığı Tunus'u 23 yıl demir yumrukla yöneten Ali, 14 Ocak tarihinde müttefiki Suudi Arabistan'a sığınmış ve 18 Şubat'ta ise koltuğunu resmen kaybetmişti.

Kendisi, birlikte kaçtığı karısı Leyla Trabelsi ve ailesi bugüne kadar birçok davadan yargılandı, onlarca yılı bulan hapis cezası aldı.

Devrimin başarılı olduğu tek ülke Tunus'ta aradan geçen süreçte yeni anayasa kabul edildi, seçimler yapıldı. Ülkede son olarak geçtiğimiz hafta sonu cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu gerçekleşti.

Zeynel Abidin bin Ali kimdir?

Tunus'un sahil bölgesindeki Susa kentinde 1936 yılında dünyaya gelen Zeynel Abidin bin Ali, eğitim hayatını ülkesinin Fransız sömürgesine karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi nedeniyle yarım bıraktı.

Haberin Devamı

Tunus ordusuna katılan Bin Ali, askeri ataşelik, büyükelçilik ve güvenlik bürokrasisindeki çeşitli üst düzey görevlerin ardından savunma ve içişleri bakanlığı görevlerine kadar yükseldi.

Ülkenin bağımsızlık sonrası kurucu lideri Habib Burgiba tarafından 1987 yılında Başbakanlık görevine atanan Bin Ali, ülkenin kurucu liderine karşı kansız bir darbeyle cumhurbaşkanlığı görevine geldi.

Ülkeyi "bir polis devleti" şeklinde idare eden Bin Ali'nin yönetimini, Tunuslu bir seyyar satıcının ekonomik koşullar ve yerel yetkililer tarafından aşağılanması nedeniyle kendisini ateşe vermesi sonlandırdı. Tunus'ta başlayan kitlesel protestoların devam etmesinin ardından, Bin Ali, ailesini de alarak 2011 yılında Suudi Arabistan'a kaçtı.

Bin Ali ve eşi, ülkedeki bir mahkeme tarafından "kamu malını zimmete geçirmek ve yolsuzluk" gibi suçlardan gıyabında 35 yıldan uzun süre hapse mahkum edildi.