Dünya Son dakika: Halep'te son durum! "Lütfen şu an bizi kurtarın..."

Son dakika: Halep'te son durum! "Lütfen şu an bizi kurtarın..."

16.12.2016 - 08:12 | Son Güncellenme:

Halep'ten son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Rejim yanlısı yabancı teröristlerin, Halep'teki tahliye işlemi sırasında ateş açıp rehin alınan grupta 14 sivil hayatını kaybetti. Teröristler, Halep'teki tahliye işlemi sırasında rehin aldıkları grubu serbest bıraktı. Tahliye konvoyu, kuşatma bölgesine geri döndü. Kentten ayrılacak sekizinci konvoy sabah saatlerinde çıkış yapamamıştı. Önce otobüslerin kalktığı yerde patlama sesleri duyuldu, ardından Şii milislerin tahliyeyi engellediği haberi geldi. Anadolu Ajansı, milislerin otobüslerdeki 800 kişiyi rehin aldı. Reuters haber ajansı, bölgeden en az 4 patlama sesi geldiğini aktarıyor. Muhalifler, Şii milislerin otobüslere ateş açtığını aktardı. Kısa süre önce de 14 sivilin hayatını kaybettiği haberi geldi. Türkiye, Halep'ten tahliye edilenlerin sayısının 8 bine yaklaştığını açıkladı. Bir Türk Dışişleri yetkilisi, Halep'ten ayrılanlarının tümünün Türkiye'ye kabul edilmesinin güvenlik açısından riskli olduğunu söyledi. Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye barış görüşmelerinin yeri için anlaştıklarını açıkladı. İki lider, taraflara Kazakistan'ın başkenti Astana'yı önerecek. Putin, bir sonraki adımın ise tüm Suriye'de ateşkes olacağını söyledi. Reuters haber ajansına konuşan Türk yetkililer, Halep'ten ayrılanlar için kurulacak kampın 80 bin kişilik olacağını söyledi.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

Dünyanın bir numaralı gündemi Halep'te tahliyeler askıya alındı, kentin çıkışında Şii milisler konvoydaki yüzlerce insanı rehin aldı. Tahliye operasyonunun tamamlandığını açıklayan Rusya'ya Türkiye anında yanıt verdi ve henüz silahlı muhaliflerin kentten ayrılmadığını duyurdu. Bölgeden gelen son dakika haberlerine göre, yabancı teröristlerin tahliye işlemi sırasında ateş açması sonucu 14 sivil hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

17:13: Rejim yanlısı yabancı teröristlerin, Halep'teki tahliye işlemi sırasında ateş açıp rehin aldığı grupta 14 sivil hayatını kaybetti.

15.50 : Halep'ten yazdığı Twitter mesajlarıyla dünyanın tanıdığı Bana Alabed, birkaç dakika önce son mesajını paylaştı: "Lütfen şu an bizi kurtarın..."

15.40 : Türk Dışişleri yetkilisi, Türkiye'nin Halep'ten ayrılanların tümünü almasının güvenlik açısından riskli olabileceğini söyledi. Reuters haber ajansına konuşan yetkilinin açıklamalarından önce çıkanlar şunlar:

"Bugünkü tahliye tıkanıklığını aşmak için Rusya da çaba sarfediyor.

Haleplilerin tümünü almak gerçekçi olmaz. İşin güvenlik boyutu var, sızma olabilir.

Muhaliflere El Nusra Cephesi'ni ayırın uyarısı yaptık. Halepte 200 kadar El Nusra üyesi var.

Haberin Devamı

İran ve Rusya PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin kanton kurmasına karşı."

15.30 : Yalnızca Türkiye'de değil, Malezya'dan İsrail'e pek çok ülkede tahliyelerin engellenmesi protesto ediliyor. Bir protestocu, Kudüs'teki başbakanlık konutu önünde elinde bir çiçekle duruyor.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

15.20 : Yaklaşık 40 otobüs ve aracın yeniden tahliye noktasına döndüğü bildiriliyor.

15.05 : İki gündür hiç tweet atmayan Halepli Bana Alabed, az önce Halep'te ateşkesin bozulduğunu ve sivillerin tehlike altında olduğunu yazdı.

15.00 : BBC'den Riam Dalati, rejim yanlılarının durdukları konvoyun görüntülerini Twitter hesabından paylaştı. HalabToday TV, halihazırda 1500'den fazla yaralının kentin doğusunda bulunduğunu bildiriyor. BBC yapımcısına göre, tahliyeler başlayacak gibi görünmüyor.

14.35 : Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın açıklamasına dakikalar sonra yanıt verdi:

"Tahliyelerin tamamlandığı haberleri doğru değil. Şu ana kadar tahliye edilenler siviller... Ayrılmak isteyen çok sayıda kişinin bulunduğunu biliyoruz.

Son konvoyla ilgili bir tıkanıklık oldu. Bunu aşmak için görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Bizim arzumuz Suriye'de ateşkes sağlansın. Ateşkes ile birlikte biran evvel kuşatmalar da kaldırılsın ki kalıcı bir barış getirelim."

Haberin Devamı

14.25 : Rusya, tahliye operasyonunun tamamlandığını belirterek Suriye ordu birliklerinin kentteki bazı bölgeleri kurtarmaya devam ettiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, aralarında 4 bin 500 silahlı muhalif ve 337 de yaralının olduğu toplam 9 bin 500'den fazla insanın Halep'ten çıkarıldığını belirtiyor. Rusya'yı yalanlayan muhalifler ise, silahlı unsurların halen Halep'ten ayrılmadığını açıkladı.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

14.10 : Rusya, halen kesintilerle devam etmekte olan Halep'teki muhaliflerin tahliyesinde askerlerinin güzergah boyunca konvoya eşlik edeceğini dün açıklamıştı. Reuters haber ajansı, tahliyede görev yapan askerlerin ilk fotoğrafını dünyaya geçti. Fotoğraftaki askerler, kentin doğusundaki muhaliflerin kontrolündeki alandan çıkanları rejimin kontrolündeki bölgeye girmeden önce denetliyor.

13.50 : Reuters haber ajansına sesli mesaj gönderen muhalifler, bölgedeki İran güçlerinin tahliye edilmeyi bekleyenleri alıkoyduğunu aktarıyor. Mesaja göre, Şii milisler etrafını çevirdikleri kalabalıktan birçok kişiyi alıkoydu.

Haberin Devamı

13.15 : Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile telefonla görüştü. Telefon diplomasisinde Halep'teki son gelişmeler ağırlıklı olarak ele alındı.

13.05 : Türkiye'nin birçok noktasında Halep'ten çıkarılan muhalifler için yardım kampanyaları düzenleniyor. Tahliyelere engel olan İran ise son iki gündür protestoların hedefinde. Tarihi İstanbul Üniversitesi'nin önünde toplanan bir grup, ellerindeki pankartlarla operasyonun engellenmesini protesto etti.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

12.55 : Anadolu Ajansı, Şii milislerin tahliye sırasında durdurdukları konvoyda bulunan yaklaşık 800 kişiyi rehin aldığını bildiriyor.

12.50 : Dünya Sağlık Örgütü, kendi ekiplerine ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü çalışanlarına bölgeden çıkmaları gerektiğini söyledi.

12.30 : Muhalifler, Şii milislerin Halep'ten ayrılan otobüslere ateş açtığını aktarıyor. Bölgedeki muhabirlerin verdiği bilgiye göre, saldırılar havan toplarıyla yapıldı. Suriye devlet televizyonu ise, muhaliflerin anlaşmayı ihlal ettiğini savunuyor.

Haberin Devamı

12.15 : Hizbullah, Halep tahliyelerine karşın, İdlib'de muhaliflerin kuşatması altındaki Şii Fua ve Kefreyya'daki yaralıların da tahliyesini istediklerini ancak bu gerçekleşmediği için, protestocu bir grubun konvoyun önünü kestiğini açıkladı.

12.05 : Reuters haber ajansı, gözlemcilere dayandırdığı haberinde Halep'te tahliye otobüslerinin kalktığı yerden en az dört patlama sesi geldiğini bildiriyor. Ajans ayrıca, engellemeler nedeniyle tahliye operasyonunun durdurulduğunu aktarıyor.

11.45 : Kentte yaşayan muhaliflerin kendi araçlarıyla da Halep'ten ayrılmasına izin veriliyor. Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yola çıkan otobüs konvoyunun yanında bazı özel araçların da yer aldığını bildiriyor.

11.20 : Doğan Haber Ajansı, Reyhanlı'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 25 ambulansın hazır bekletildiğini aktarıyor. Sınır kapısında açıklama yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, sığınmacılar için şimdiye kadar 1500'den fazla yardım TIR'ının organize edildiğini söyledi. Yıldırım'a göre, tahliye işlemi 20 gün sürebilir ve hem resmi yetkililer hem de yardım kuruluşları operasyon bitinceye kadar sınırda nöbet tutacak.

11.05 : Reuters haber ajansına konuşan Türk yetkililer, Halep'ten ayrılanlar için kurulacak kampın 80 bin kişilik olacağını söyledi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ise, "İdlib içerisinde sınırımıza 6-7 kilometre mesafesi olan bir bölgede çalışmalar yürütülüyor. En kısa zamanda kapasite oluşturulmuş olacak. Altyapı hazırlığı 10 bin çadır için yapılıyor" açıklamasını yaptı.

10.55 : Halep'teki muhabirlerden Borzou Daragahi, kentte bugün dondurucu bir soğuk olduğunu, tahliye için bekleyen kalabalıktaki çocukların ağladığını bildiriyor. Daragahi, ayrıca tahliye otobüslerinin gelişinin durduğunu ve Kızılay yetkililerinin de ne olduğunu bilmediğini yazdı.

10.40 : Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, tahliye operasyonunda bu sabah itibariyle gelinen noktayı Twitter mesajıyla paylaştı: "Bu sabah itibarıyla 7 bin 500 kişi Doğu Halep'ten İdlib'e geçiş yaptı. Tahliye süreci devam ediyor. Barınak, gıda, ilaç ve diğer tedbirler alındı."

10.25 : Rusya lideri Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye barış görüşmelerinin yeri için anlaştıklarını açıkladı. Putin'in verdiği bilgiye göre, Moskova ve Ankara taraflara Kazakistan'ın başkenti Astana'yı teklif edecek. Türkiye ve Rusya, halen devam eden tahliyelerde başrolü oynuyor ve garantör ülkeler konumunda. Putin ayrıca, bir sonraki adımın Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak olduğunu da söyledi.

OTOBÜSLER GECE BOYUNCA GİTTİ GELDİ

10.15 : Anadolu Ajansı, kentteki muhabirlerine dayandırdığı haberinde, tahliye işlemlerinin gece boyunca devam ettiğini aktarıyor. Sabaha kadar onlarca otobüs ve minibüs, üç konvoy halinde muhalifleri taşıdı.

09.55 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şimdiye kadar tamamlanan tahliyeyi Twitter mesajıyla paylaştı: "Şu ana kadar Doğu Halep'ten yola çıkan 5 konvoyla birlikte 7000'in üzerinde sivili tahliye etmiş bulunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor."

09.50 : Türkiye resmi açıklamayla tahliye edilenlerin sayısının 8 bine yaklaştığını duyurdu. Reuters haber ajansı, Türkiye'nin açıklamasına göre altıncı konvoyun şu an yolda olduğunu bildiriyor.

TRUMP: GÜVENLİ BÖLGE KURACAĞIM

09.35 : ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, iç savaşın sürdüğü Suriye'de 'güvenli bölge' kurulacağı sözünü yineledi. Suriye'de olan bitenin çok üzücü olduğunu söyleyen Trump, güvenli bölgenin bir kısmının Körfez ülkelerinden gelen parayla kurulacağını belirtti.

09.25 : Anadolu Ajansı, Hatay'a 51 ağır yaralının tedavi için getirildiğini bildiriyor. Yaralılar, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bekleyen ambulanslar tarafından alınarak hastanelere taşındı.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

İLK RAKAMLARI RUSYA VERDİ

08.35 : Rusya Savunma Bakanlığı, Halep'ten son 24 saatte altı bin kişinin çıkarıldığını açıkladı. Verilen bilgiye göre, tahliye edilenlerin yarısı silahlı muhalif. Moskova ayrıca, ikinci gün tahliyelerinin de sürdüğünü duyurdu.

08.30 : Halep'te tahliyelerin ikinci gün de devam etmesi bekleniyor. Dün yaklaşık üç bin kişi çatışma bölgesinden konvoylar halinde çıkarıldı ancak Birleşmiş Milletler halen bölgede yaklaşık 50 bin kişinin beklediğini bildiriyor.

08.10 : İngiliz The Times gazetesi, 'Johnson Halep'in kaderi için İran ve Rusya'yı suçluyor' başlığıyla İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın iki ülkenin büyükelçilerini makamına çağırmasını haberleştirdi. Daily Telegraph da, 'Halep'ten ilk tahliyeler gerçekleşirken, Boris Moskova'yı azarladı' başlığıyla haberi verdi.

TAHLİYE GAZETE MANŞETLERİNDE

07.45 : Türkiye'de yayımlanan gazetelerin manşetlerinde bıçak sırtı gerçekleşen tahliyeler vardı. Gazeteler, 'Umut koridoru', 'Hayat seferi', 'Büyük tahliye', 'Kurtuldular', 'Ölüm seddi çifte restle açıldı', 'Türkiye'den büyük insanlık operasyonu' gibi başlıklarla okuyucularının karşısına çıktı.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

06.30 : Birleşmiş Milletler'e mektup gönderen dört muhalif organizasyon, Halep'teki 304 ölümcül saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu. Mektupta aralarında 380 çocuğun bulunduğu 1200'den fazla sivilin öldüğü saldırıların savaş suçuna kanıt teşkil ettiği belirtildi.

AB, ETKİSİZ KALDIĞINI KABUL ETTİ

03.20 : Avrupa Birliği (AB), Suriye krizinde etkisiz kaldığını kabul etti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Suriye'deki çatışmaları güçle durdurmak imkansız. AB'nin bu tür bir önlemi kullanacak ne niyeti ne de kapasitesi var ama lütfen AB'yi suçlamayı bırakın. Yeterince etkili olmadığımızı biliyorum. Kimin yeterince etkili olduğunu da biliyorum ama bu, insani yardımda değil bombalamada etkili" dedi.

02.10 : Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, iç savaş ülkesinde siyasi bir çözüme ulaşılamaması halinde İdlib'in ikinci bir Halep olma riski taşıdığı uyarısında bulundu. Mistura, Halep'in doğusunda halihazırda yaklaşık 50 bin sivilin tahliye beklediği bilgisini verdi.

KERRY'DEN SREBRENİTSA UYARISI

00.35 : ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Halep’te görmek isteyeceğimiz son şey, o küçük bölgenin başka bir Srebrenitsa olmasıdır" dedi. Rejim güçleri tarafından sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alındığının altını çizen Kerry, Şam yönetimini sivilleri 'terörize' etmekle suçladı.

Son dakika: Halepte son durum Lütfen şu an bizi kurtarın...

00.20 : Halep'ten çıkarılan ilk tahliye konvoyundan bazı yaralılar Hatay'da tedavi altında. Kuşatma altında bir çocuğunu kaybeden ve ailesinin tümü yaralanan Murfed Ciyazera, Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne getirilenlerden... Gözü yaşlı anne, saldırı anını anlattı: "Havadan beyaz bir şeyin düştüğünü gördüm, gözümü açtığımda hastanedeydim. 7 yaşındaki oğlum Yazid saldırıda ölmüş..."

00.10 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), tahliyeleri görüşmek üzere toplanıyor. Fransa'nın talebi üzerine gerçekleşecek toplantıda üyelere insani durumla ilgili bilgi verilecek. Paris yönetimi, sivillerin güvenli tahliyesi için Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri ile bir teklif hazırlamış durumda.

00.00 : Dünyanın bir numaralı gündemi Halep'te, sivillerin tahliyesinde ikinci gün... Gün boyunca an be an gelişmeleri aktarıyor olacağız.