DünyaHÜRJET Avrupa semalarında! İspanyol basını 2.6 milyar euroluk anlaşmayı yazdı: 'Bir ilk olacak'

HÜRJET Avrupa semalarında! İspanyol basını 2.6 milyar euroluk anlaşmayı yazdı: 'Bir ilk olacak'

30.12.2025 - 09:54 | Son Güncellenme:

İspanya ile Türkiye arasında imzalanan 2.6 milyar euroluk HÜRJET anlaşması, İspanyol basınında manşetlere taşınırken çarpıcı detaylara yer verildi.

MİLLİYET.COM.TR / Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'in İspanya'ya ihracatına yönelik 2.6 milyar euro değerinde anlaşma yapıldı. Bu büyük anlaşma İspanyol basınında da büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

‘STRATEJİK BİR DÖNÜM NOKTASI’

İspanya’nın önde gelen savunma haber sitelerinden Aviacionline, anlaşmayı “Türkiye’yi NATO’nun yüksek teknoloji sağlayıcıları arasına yerleştiren stratejik bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

‘İLK KEZ NATO ENVANTERİNE GİRİYOR’

Aviacionline’ın aktardığına göre, İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri envanterine girecek 30 adet HÜRJET, “tamamı Türkiye’de tasarlanıp üretilmiş bir jet eğitim uçağının ilk kez bir Avrupa NATO hava kuvvetinin envanterine girmesi” açısından tarihi bir adım niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

‘DENGELER YENİDEN TANIMLANDI’

Haberde bu gelişmenin yalnızca bir platform seçimi olmadığını aktarılırken “Avrupa’daki ileri seviye pilot eğitiminde endüstriyel ve teknolojik dengeler yeniden tanımlandı” denildi.

Haberin Devamı

‘2028 YILINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAK’

Haberin Devamı

Haberde, anlaşmanın iki yılı aşkın süredir devam eden teknik değerlendirme, operasyonel analiz ve sanayi müzakerelerinin ardından resmiyet kazandığına dikkat çekilirken “HÜRJET İspanya’nın yeni Entegre İleri Eğitim Sistemi kapsamında kullanılacak, teslimatların 2028 yılından itibaren kademeli olarak başlaması planlanıyor” denildi.

Haberin Devamı

‘YALNIZCA ULUSAL İHTİYAÇLARA YÖNELİK DEĞİL’

Aviacionline bu anlaşmanın TUSAŞ için de stratejik bir eşik anlamına geldiğini ifade ederek “HÜRJET’in artık yalnızca ulusal ihtiyaçlara yönelik bir proje olmaktan çıktı ve Avrupa tarafından doğrulanmış, NATO standartlarında bir ihracat platformuna dönüştü” değerlendirmesine yer verildi.

HÜRJET Avrupa semalarında İspanyol basını 2.6 milyar euroluk anlaşmayı yazdı: Bir ilk olacak

‘ENTEGRE BİR İLERİ EĞİTİM SİSTEMİ’

Haberde, anlaşmanın yalnızca uçak tedarikiyle sınırlı olmadığı özellikle vurgulandı. Paket kapsamında yer simülatörleri, ağ merkezli eğitim mimarisi, bakım altyapısı ve uzun vadeli lojistik desteğe dikkat çeken Aviacionline, bu yapının “HÜRJET’i tek başına bir uçak değil, entegre bir ileri eğitim sistemi haline getirdiğini” kaydetti.

Haberin Devamı

İspanya cephesinde ise kararın, mevcut F-5M filosunun yerini alacak köklü bir eğitim dönüşümüne dayandığı belirtildi. Aviacionline, Talavera la Real’de konuşlu Ala 23’ün kullandığı F-5M uçaklarının 2030’a doğru hizmet dışına çıkmasının öngörüldüğünü aktararak, yeni sistemin “dijital aviyonik, sentetik eğitim ve ağ merkezli harp ortamıyla tam uyumlu bir yapı sunduğunu” yazdı.

Haberin Devamı

‘MADRİD AÇISINDAN GÜÇLÜ BİR KAZANIM’

Haberde ayrıca HÜRJET’in, Leonardo M-346, KAI T-50/FA-50 ve Boeing T-7 Red Hawk gibi rakiplerini geride bıraktığına dikkat çekildi. Bu tercihin yalnızca teknik performansla açıklanamayacağına işaret eden Aviacionline, “Airbus Defence and Space ile TUSAŞ arasında önceden yapılandırılan sanayi ortaklığının, İspanya açısından güçlü bir endüstriyel geri dönüş ve teknoloji kazanımı sunduğunu” vurguladı. Haberde, Indra, ITP, GMV, SENER ve Grupo Oesía gibi çok sayıda İspanyol şirketin projeye dahil edildiği de hatırlatıldı.

Teknik kapasiteye de geniş yer ayıran haberde, HÜRJET’in Mach 1.4 azami hıza, 45 bin feet irtifaya ve +8/-3 g manevra limitlerine sahip olduğunu belirtildi. Nisan 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştiren uçağın bugüne kadar 150’den fazla test faaliyetini tamamladığı ifade edilirken, “programın olgunluk seviyesinin artık seri üretim ve ihracat aşamasına ulaştığı” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

‘DÜŞÜK RİSKLİ VE GÜVENİLİR BİR SEÇENEK’

Son olarak Aviacionline, anlaşmanın yalnızca askeri değil, jeopolitik bir anlam da taşıdığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin bu sözleşmeyle NATO ekosistemi içinde çevresel bir ortaklıktan çıkarak, doğrudan platform sağlayıcısı konumuna yükseldiğini” yazdı. HÜRJET’in ilk ihracat müşterisinin bir Avrupa NATO ülkesi olmasının, uçağın gelecekte çok uluslu eğitim programları için “düşük riskli ve güvenilir bir seçenek” haline gelmesini sağladığı da vurgulandı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün yaptığı açıklamada, "HÜRJET 30 adetlik ihracat paketiyle İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri tarafından resmen tercih edilerek Türk savunma sanayisi adına tarihi bir ihracat başarısına imza attı" ifadelerini kullandı.

Bu adımın, Türkiye’nin savunma sanayisinde güvenilen, tercih edilen ve yön veren bir ihracatçı ülke konumuna ulaştığının somut bir göstergesi olduğunu aktaran Görgün, "Toplam 2.6 milyar euro proje bütçesine sahip olan program çerçevesinde teslimatların 2028 yılında başlaması planlanmaktadır. İmzalanan bu anlaşma, HÜRJET’in ihracatını, ileri seviye muharip pilot eğitimini kapsayan entegre bir eğitim mimarisini, yer tabanlı simülasyon ve eğitim sistemlerini, bakım-idame altyapısını ve uzun vadeli operasyonel destek unsurlarını içeren yüksek katma değerli ve çok boyutlu bir savunma sanayii ihracat paketidir” dedi.

HÜRJET Avrupa semalarında İspanyol basını 2.6 milyar euroluk anlaşmayı yazdı: Bir ilk olacak

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler