Dünya Son Dakika... Irak güçleri ilk kez bu kadar yaklaştı

Son Dakika... Irak güçleri ilk kez bu kadar yaklaştı

15.03.2017 - 12:57 | Son Güncellenme:

Musul'da ilerleyen ordu birlikleri, ilk kez terör örgütü IŞİD'in lideri Bağdadi’nin 2014 yılında 'halifelik' ilan ettiği El Nuri camisine kadar sokuldu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde askerlerin camiye mesafesini açıkça görmek mümkün, gelen son görüntülerde caminin etrafından dumanlar yükseliyor. Irak ordusu, Dicle Nehri'nin ortasındaki Eski Köprü'yü IŞİD'den aldıklarını bugün resmen duyurdu.

Son Dakika... Irak güçleri ilk kez bu kadar yaklaştı

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da, ordu birlikleriyle terör örgütü IŞİD arasındaki çatışmalar örgüt lideri Ebubekir el Bağdadi’nin 2014 yılında halifelik ilan ettiği El Nuri camii yakınlarında yoğunlaştı. Irak kuvvetleri, bölgeye ilk kez bu derece yakın…

Haberin Devamı

Cami uzun zaman sonra sosyal medyada yer alan fotoğraflarda ilk kez görüntülendi. Reuters haber ajansı da ordu birliklerinin El Nuri camisine ilerleyişinin sürdüğünü bildiriyor. Gelen son bilgilere göre, IŞİD Irak askerlerine iki bomba yüklü araçla saldırdı. Bölgede sıcak çatışmalar sürüyor.

DEMİR KÖPRÜ ALINDI

IŞİD teröristlerinin tek çıkış yolunun da dün kapatılmasıyla kuşatma hattı küçülüyor, IŞİD'in kontrolü altındaki batı yakasındaki alan hızla daraldı. Irak askerleri, dün kentin ortasındaki Eski Köprü'nün dibine kadar ulaştı. Bugün yapılan resmi açıklamada, Demir Köprü olarak da bilinen köprünün IŞİD'den alındığı duyuruldu.

Sosyal medyadan, Eski Köprü'nün ilk fotoğrafı da paylaşıldı. Dicle Nehri üstündeki beş köprüden ikisi, önceki haftalarda IŞİD'den temizlenmişti. Köprü, koalisyon uçakları tarafından bombalanan son köprüydü.

Haberin Devamı

Son Dakika... Irak güçleri ilk kez bu kadar yaklaştı

TERÖR ÖRGÜTÜ BADUŞ’U GERİ ALDI

Bu arada Musul'un kuzeybatısında stratejik öneme sahip Baduş bölgesini yeniden ele geçirdiği belirtiliyor.

Irak ordusu IŞİD’in bomba yüklü üç araç, roket, havan topu ve ağır silahlarla Hamidat’ta büyük bir saldırı başlattığı ve ordu tarafından kurtarılan Baduş bölgesinin yaklaşık bir saat sonra yeniden IŞİD’in eline geçtiğini açıklandı. Çatışma sırasında Irak askerlerinden kayıplar verildiği ve yaralılar olduğu bildiriliyor.

IRAKLILARIN HAYATTA KALMA SAVAŞI SÜRÜYOR

Uluslararası haber ajanslarının bölgeden geçtiği son görüntülerde Iraklılar’ın Hamam al-Alil kampına yerleştirildiği görüldü. Otobüslerle gelen çok sayıda Iraklı geçici olarak Musul’ın güneyinde bulunan kampta kalacak.

Son Dakika... Irak güçleri ilk kez bu kadar yaklaştı

IRAK ASKERLERİ TEKER TEKER KONTROL EDİYOR

Kentin batısında, son bir ayda 200 bini aşkın sivil canını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. Güvenli bölgeye ulaşan siviller, kimlik kontrolünden sonra çadır kamplara yerleştiriliyor.

Uluslararası haber ajanslarının servis ettiği fotoğraflarda, IŞİD'den geri alınan mahallelere geri dönen Iraklıların da teker teker askerlerin konrolünden geçtiği görülüyor. Iraklı çocuklar da Irak güçleri tarafından güvenli bölgelere transfer ediliyor.

Haberin Devamı

LİDERLERİ KAÇTI

17 Ekim'de Musul'u kurtarmak için büyük operasyona başlayan Irak ordu birlikleri, Ocak ayında Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleleri kurtardı. Şubat ayı ortasında ise batı yakası operasyonu başladı. 19 Şubat'tan bu yana hızlı bir şekilde ilerleyen Irak askerleri, batı yakasının üçte birinden fazlasını kurtarmış durumda.

Terör örgütünün lideri Ebubekir el Bağdadi geçen hafta Musul'dan kaçtı ve yakalanmamak için sürekli hareket halinde. ABD'li temsilci McGurk, koalisyon savaş uçaklarının saldırılarında örgütün lider kadrosundan 180 ismin öldüğü bilgisini de paylaştı.

BATI YAKASINDAKİ HAMLELER

Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Bu hafta birinci ayını dolduracak batı yakası operasyonunda Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Haberin Devamı

Musul'un merkezinde üç bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD TOPRAKLARIN ÜÇTE İKİSİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.