Dünya Son dakika: Katar fırtınası dinmiyor! Trump: İlginç şeyler oluyor!

Son dakika: Katar fırtınası dinmiyor! Trump: İlginç şeyler oluyor!

03.07.2017 - 13:57 | Son Güncellenme:

Bir ayını doldurmak üzere olan Katar krizinde Doha yönetimi Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkelerin 13 maddelik talep listesine saatler içinde yanıtını sunacak. Suudi Arabistan Kralı Selman ise, Almanya'da Perşembe günü başlayacak G20 zirvesine katılmıyor. Krizin taraflarıyla peş peşe telefon görüşmeleri yapan ABD lideri Trump, "Bu sabah Almanya ve Fransa ile konuşacağım. Suudi Arabistan Kralı ile dün Ortadoğu'daki barış hakkında konuştum. İlginç şeyler oluyor!" diye tweet attı.

Son dakika: Katar fırtınası dinmiyor Trump: İlginç şeyler oluyor

5 Haziran'da patlak veren Katar krizi dünyayı sarsmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) geçen ay Katar'a sunduğu 13 maddelik talep listesi bugün yanıt buluyor. İlgili ülkeler Doha yönetimine 48 saat ek süre verse de, Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani Katar'ın cevabını iletmek üzere Kuveyt’e gitti. Al Jazeera, Dışişleri Bakanı'nın Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Cabir es Sabah ile bir araya geleceğini bildiriyor.

Doha yönetimi, 13 maddelik listenin kabul edilmeyeceğini daha önce birçok kez açıkladı.

Listede dikkat çeken en önemli maddeler arasında Türk askeri üssünün kapatılması ve Al Jazeera televizyonunun yayınlarının kesilmesi var.

Kral G20 zirvesinde yok

Kriz, Almanya'da 7 Temmuz'da başlayacak G20 zirvesini de etkiledi. Katar'a tecritin başını çeken Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Hamburg'daki zirveye katılmıyor.

Haberin Devamı

Trump'tan Twitter mesajı

Dün akşamdan bu yana ciddi bir diplomatik hareketlilik var. ABD lideri Donald Trump, krizin taraflarıyla peş peşe telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Trump'ın telefonuna yanıt veren isimler arasında Suudi Arabistan Kralı Selman'ın yanı sıra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad el Sani ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan bulunyor.

Twitter hesabından mesaj yazan Trump, "Bu sabah Almanya ve Fransa ile konuşacağım. Suudi Arabistan Kralı ile dün Ortadoğu'daki barış hakkında konuştum. İlginç şeyler oluyor!" dedi.

Son dakika: Katar fırtınası dinmiyor Trump: İlginç şeyler oluyor

Yazılı açıklama yapan Beyaz Saray, "Başkan, Riyad Zirvesi'nde ortaya konan 'terörün yenilmesi' ve 'bölgesel istikrarın yaygınlaştırılması' amaçlarına ulaşılması için bölgedeki birliğin kritik olduğunun altını çizdi" denildi.

ABD Başkanı Trump, krizin çıktığı ilk günlerde attığı Twitter mesajlarıyla düğmeye kendisinin bastığını ilan etmişti.

Savunma Bakanı: Savaşa hazırız!

Katar Savunma Bakanı Halid el Atiyye ise, ülkesinin muhtemel bir savaşa hazır olduğunu söyledi. Sky News Britain kanalına konuşan Atiyye, "Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız" dedi.

Haberin Devamı

Doha yönetimini 'terör'e destek vermekle itham eden Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler, 5 Haziran'dan bu yana Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş durumda. Kara, hava ve deniz sınırları kapatılan Katar'a destek veren ülkeler arasında Türkiye öne çıkıyor.