Dünya Son dakika: Fransa'da seçim sonucu belli oldu! Zafer Macron'un

Son dakika: Fransa'da seçim sonucu belli oldu! Zafer Macron'un

24.04.2022 - 23:30 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre; Fransa’da düzenlenen cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunda mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 58,20’sini alarak seçimin galibi oldu. Seçimi kaybeden Le Pen'den ilk açıklama geldi. Le Pen, "Bu gecenin sonucu kendi içinde büyük bir zafer" dedi.

Son dakika: Fransada seçim sonucu belli oldu Zafer Macronun

Fransa’da halk, yerel saatle 08.00'de mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy vermek için sandık başına gitmişti. Birçok kentte yerel saatle 19.00'da son bulan oy verme işleminin ardından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre mevcut Cumhurbaşkanı Macron oyların yüzde 58,20’sini alarak seçimin galibi oldu. Macron’un rakibi Le Pen ise oyların yüzde 41,80’ini aldı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, yerel saatte 17.00’de seçime katılım oranının yüzde 63,23 olduğu aktarılmıştı. Söz konusu katılım oranı 2017’de düzenlenen seçimdeki aynı döneme kıyasla 2 puan düşüş göstermişti.

Son dakika: Fransada seçim sonucu belli oldu Zafer Macronun

MACRON'DAN ZAFER AÇIKLAMASI

Fransa’da resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Birçok yurttaşım beni desteklemek için değil, aşırı sağı engellemek için bana oy verdi” dedi.

Fransa’da resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimin galibi oyların yüzde 58,20’sini alan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu. Macron, seçim galibiyetinin ardından başkent Paris’te bulunan dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’nin önündeki Champ-de-Mars Meydanı’nda zafer konuşması yaptı. Macron, "5 yıllık dönüşümden, mutlu ve zor zamanlardan, istisnai krizlerden de sonra, 24 Nisan 2022'nin bu gününde, çoğumuz önümüzdeki 5 yıl boyunca ülkemize başkanlık etmem için bana güvenmeyi seçti. Fransızların güvenine sahip olduğum için mutluyum, bunun ne gerektirdiğini biliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Macron "Akademik, kültürel ve girişimci güçlerimizi özgürleştirmek için çalışmaya, üretmeye dayalı hümanist, cumhuriyetçi, sosyal, ekolojik bir proje seçtiniz" ifadelerini kullandı. Aşırı sağın hükümete gelmemesi için kendisine oy verenlere teşekkür eden Macron, "Birçok yurttaşımın beni desteklemek için değil, aşırı sağı engellemek için bana oy verdiğini biliyorum, onlara teşekkür ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda kendisine oy vermemeyi seçenlere ve çekimser kalanlara seslenen Macron, “Sessizlikleri, bizim de yanıt vermemiz gereken bir seçimi reddetme anlamına geliyordu” dedi.

“Tüm tarafların başkanıyım”

Aşırı sağcı Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen’e oy verenler hakkında açıklama yapan Macron, "Şu andan itibaren, artık bir tarafın adayı değil, tüm tarafların başkanıyım” ifadelerini kullanarak, "Biliyorum ki bugün aşırı sağı seçen birçok yurttaşımız ve bu projeyi seçmelerine neden olan öfke ve anlaşmazlıkların da bir cevap bulması gerekiyor. Bu benim sorumluluğum" dedi.

Haberin Devamı

Çekimserlerin oranı arttı

İpsos anket şirketine göre, ikinci turda çekimserlik oranı yüzde 28 olarak 2017 seçimlerine göre 2,5 puan arttı.

MACRON'A TEBRİK MESAJLARI

Sonuçların ardından Avrupalı liderlerden Macron'a tebrik mesajları yağdı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Macron'u ilk tebrik eden liderler arasında yer aldı.

Son dakika: Fransada seçim sonucu belli oldu Zafer Macronun

 

Son dakika: Fransada seçim sonucu belli oldu Zafer Macronun

LE PEN'DEN AÇIKLAMA

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı kaybeden aşırı sağcı Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen seçim sonuçlarının ardından yaptığı ilk açıklamada, aşırı sağın aldığı oy oranına dikkat çekerek, "Bu gecenin sonucu kendi içinde büyük bir zafer" dedi.

Fransa’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda kaybeden aşırı sağcı Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen, seçim sonuçlarının ardından açıklamalarda bulundu. Mağlubiyeti kabul eden Le Pen, aldığı oy sayısının zafer olduğunu belirterek, "Ülkenin üzerinde büyük bir özgürlük rüzgarı yükselebilirdi. Seçimler aksini belirledi. Bu gecenin sonucu kendi içinde büyük bir zafer" dedi. Yasama seçimi için mücadele vereceğini kaydeden Le Pen, "Bu akşam yasama seçimlerinin büyük seçim savaşını başlatıyoruz. Bu savaşı Jordan Bardella ile yapacağım. Ulusal Cephe, nereden gelirse gelsin, Emmanuel Macron'un politikalarına karşı bir araya gelmek isteyen herkesi birleştirmek için çalışacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Fransız aşırı sağı tarihinin en yüksek oyunu aldı

Fransa’da resmi olmayan sonuçlara göre seçimin galibi oyların yüzde 58,20’sini mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olurken, Le Pen ise oyların yüzde 41,80’ini alarak rekor oy sayısına ulaştı. Anketlere göre aşırı sağ, 13 milyondan fazla oy alarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Fransız tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Yasama seçimleri haziranda

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Fransa’da 12 ve 19 Haziran tarihlerinde Ulusal Meclis’in üyelerini seçmek için yasama seçimi gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

FRANSA'NIN EN GENÇ CUMHURBAŞKANI

Macron, bir zamanlar Brexit'i dürüst olmayan politikacılar tarafından işlenen bir 'suç' olarak tanımlayan tutkulu bir Avrupasever. Macron, 2017'de Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olmuştu. Seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 66'sını alarak, Marine Le Pen'i rahat bir şekilde yenmişti.

LE PEN PUTİN'E HAYRAN

Üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olan Marine Le Pen, seçim kampanyasında "Fransa'nın egemenliğini yeniden tesis etme" sözü vermişti. 2011'de liderliği babası Jean-Marie Le Pen'den devraldığında, Ulusal Cephe'yi reformdan geçirmeye başladı ve kendi partisi haline getirdi. Göç ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı tutarlı bir mesaj verdi. Bu nedenle Macron, Le Pen'in politikalarını "ırkçı" olarak tanımladı. Geçmişte Rusya lideri Vladimir Putin'e hayranlığından bahsetmiş ve 2017'deki seçim kampanyası için bir Rus bankasından kredi almıştı. Marine Le Pen, 30 yaşın altındakileri gelir vergisinden; ve çok sayıda personel için asgari ücreti %10 artıracak şirketleri vergi yükümlülüklerinden muaf tutmayı istiyor.