Dünya Son dakika... Tarihi buluşmaya saatler kaldı! İlk kez sınırı geçiyor...

Son dakika... Tarihi buluşmaya saatler kaldı! İlk kez sınırı geçiyor...

26.04.2018 - 09:19 | Son Güncellenme:

Kuzey ve Güney Kore liderlerinin tarihi randevusu, yerel saatle yarın sabah sınırda gerçekleşecek. Kim Jong-un, savaşın fiilen sona erdiği 1953 yılından bu yana sınırı geçen ilk Kuzey Kore lideri olacak. Buluşmanın detaylarının belli olmasıyla savaş karşıtı Koreliler sokaklara döküldü. 'Savaşa Hayır' pankartları taşıyan göstericiler, kutlama yapıyor. Taşınan pankartlardan birinde Kim ve Moon el ele görünüyor.

Son dakika... Tarihi buluşmaya saatler kaldı İlk kez sınırı geçiyor...

Dünya, Kore Yarımadası'nda gerçekleşecek tarihi buluşmayı bekliyor.

Haberin Devamı

25 Haziran 1950'de başlayan savaşı ateşkes imzalayarak bitiren ancak barış anlaşması imzalanmadığı için halen sresmi olarak savaş halinde olan Kuzey Kore ve Güney Kore liderleri, yarın sabah (Türkiye saatiyle gece yarısı) bir araya geliyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, yerel saatle 09.30'da sınırda karşılaşacak. Görüşmenin yerinin belli olmasını uluslararası haber ajansları 'son dakika' koduyla duyurdu.


11 YIL SONRA

Düşman kardeşler Güney ve Kuzey Kore liderleri, son 70 yılda yalnızca iki kere müzakereler için bir araya geldi.

Kim Dae-jung ve Kim Jong Il 14 Haziran 2000’de ortak bir deklarasyon imzalamış, 2007’de ise Kim Jong Il bu sefer o dönemin Güney Kore lideri Roh Moo-hyun ile bir araya gelmişti.

Tarihi randevuyla, Kim Jong-un, savaşın fiilen sona erdiği 1953 yılından bu yana sınırı geçen ilk Kuzey Kore lideri olacak.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon, Kuzey Kore liderini sınırda karşılayacak. Güney Kore şeref kıtası iki lidere askerden arındırılmış bölgedeki Panmunjom köyünde bulunan Barış Evi'ne kadar eşlik edecek.

Haberin Devamı

Moon ve Kim arasındaki resmi görüşmeler Barış Evi'nde yerel saatle 10.30'da (T.S.İ 03.30) başlayacak.

Liderler ayrıca gün içinde iki ülkeden getirilecek olan su ve toprakla çam ağacı dikecek. Söz konusu adım, barış ve refahın sembolü olarak görülüyor.

Görüşmelerin ardından bir anlaşma imzalanması ve ortak açıklama yapılması bekleniyor.

Kutlamalar başladı

Buluşmanın detaylarının belli olmasıyla savaş karşıtı Koreliler sokaklara döküldü. 'Savaşa Hayır' pankartları taşıyan göstericiler, kutlama yapıyor.

Taşınan pankartlardan birinde Kim ve Moon el ele görünüyor.

2017'de test ettiği 20'den fazla füzeyle dünyayı titreten Kim Jong-un, yılbaşından bu yana yeni bir sayfa açmış durumda. Koreler arasında son yıllarda hep yüksek olan tansiyon, birkaç aydır yerini bahar havasına bıraktı. Mayıs veya Haziran ayında ABD lideri Donald Trump'la da tarihi bir buluşmaya imza atacak Kim, halihazırda nükleer testleri durdurmuş durumda.

Son dakika... Tarihi buluşmaya saatler kaldı İlk kez sınırı geçiyor...

Eşi benzeri olmayan köy

Tarihi buluşmanın gerçekleşeceği Panmunjom Köyü'nün dünyada eşi benzeri yok. Bir zamanlar küçük ve sakin bir Kore köyü olan Panmunjom, bugün düşman kardeşlerin arasındaki sınıra adını veriyor. Uzun yıllardır askerlerden arındırılmış halde, yani tampon bölge.

Haberin Devamı

Ancak tampon bölge olarak da ikiye ayrılmış durumda. Tam ortadan ikiye bölünen köyde bir sokak da iki ayrı ülkeye ait. Sokakta yer alan Birleşmiş Milletler Askeri Ateşkes Komisyonu'nun konferans binası da bölünmüş durumda. Hattaki sınır, bina içindeki müzakere masasının tam ortasından geçiyor. Masanın yarısı başka bir ülke, diğer yarısı başka bir ülke. Masadaki sınır ihlallerini önlemek için her iki uçta da silahlı iki asker nöbet bekliyor.

Köyde sınırı barındıran binaya turistlerin girmesine izin veriliyor. Ancak 'sınır masasını' bekleyen askerlere dokunmak kesinlikle yasak.

Kuzey ve Güney Koreli yetkililer, söz konusu masanının iki yanına oturarak görüşüyor. Masada oturanların ellerini birkaç santim ileri uzatması sınırı ihlal edebilir, resmi olarak halen savaş halinde olan iki ülke arasındaki ateşkes de böylece bozulabilir.

Bölgede Kuzey Kore askerleri ve Güney Kore askerleri de sürekli yüz yüze bakıyor. Birinin sınırı ihlal etmesi durumunda diğerinin ateş açma yetkisi var.

Haberin Devamı

İki ülke arasında üç yıl süren, büyük yıkımlara sebep olan savaş 27 Temmuz 1953'te Panmunjom'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi. Ancak barış anlaşması imzalanmadığı için taraflar teknik olarak halen savaş halinde.

1953’te biten Kore Savaşı’nın ardından milyonlarca aile iki ülkeye ayrıldı. İki ülke arasında mektup veya telefonla iletişim sağlanmadığı için, aileler yüz yüze görüşmediği sürece birbirinden haber alamıyor.