Dünya Son dakika.. Trump'tan şok sözler! 'Hesabını verecekler...'

Son dakika.. Trump'tan şok sözler! 'Hesabını verecekler...'

08.01.2021 - 03:20 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre binasına yapılan saldırıyı 'iğrenç' olarak niteleyerek "çok öfkelendim" dedi. 6 Ocak'ta çağrısı üzerine toplanan kalabalığın daha sonra Kongre Binası'nı basmasına ilişkin Trump, sonunda beklenen açıklamayı yaptı.

Son dakika.. Trumptan şok sözler Hesabını verecekler...

Twitter hesabını açtıktan sonra ilk kez tweet atan Trump, Kongre binasına giren göstericilerin Amerikan demokrasisini kirlettiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı şiddet olaylarına karışanların 'bunun hesabını vereceğini' belirtti.

Trump, 20 Ocak'ta sakin bir görev devri gerçekleşeceğini vurguladı ve başkanlık günlerinin hayatının en gururlu yılları olduğunu kaydetti.

Başkan Trump, "Şimdi, Kongre sonuçları onayladı. Yeni bir yönetim 20 Ocak'ta göreve başlayacak. Şimdi odak noktam sorunsuz, düzenli ve kesintisiz bir yönetim devri sağlamak. Artık iyileşme ve uzlaşma zamanı." diye konuştu.

'AMERİKAN DEMOKRASİSİNİ SAVUNMAK İÇİN ÇABALIYORDUM'

Ülkenin zorlu ve yoğun bir seçim sürecinden çıktığını dile getiren Trump, "Seçim kampanya ekibim seçim sonuçlarına itiraz için tüm hukuki yolları kullandı. Tek amacım, seçimin güvenliğini sağlamaktı. Ben Amerikan demokrasisini savunmak için çabalıyordum." diye konuştu. 

Haberin Devamı

Ülkedeki seçim sisteminde reformun şart olduğunun altını çizen Trump, "Şimdi, Kongre seçim sonuçlarını tescil etti ve yeni yönetim 20 Ocak'ta görevine başlayacak. Şu anda benim amacım yumuşak, düzenli ve kusursuz bir geçiş sürecini sağlamak." açıklaması yaptı. 

ABD Başkanı, 2020'nin ülke için zor bir dönem olduğunu ve kendilerinin de ellerinden geleni yaptığını belirterek, "Sevgili destekçilerim, biliyorum hayal kırıklığına uğradınız ancak şunu da bilmenizi isterim ki müthiş bir yolculuk daha yeni başlıyor." mesajını verdi. 

6 Ocak'ta Kongre binasının basılması sonrası 4 kişi hayatını kaybetmişti. Polis şu ana kadar olaylara karışan 68 kişiyi tutukladı. Bu kişiler hakkında isyan ve ayaklanma suçlarından işlem yapılabileceği söylendi.

Trump'ın 20 Ocak'ta görev süresi dolmadan 25. Madde'ye dayanılarak görevden alınması için hem Demokratlar hem de bazı Cumhuriyetçiler tarafından çağrı yapıldı ancak kendisinde bu yetki bulunan Başkan Yardımcısı Mike Pence bu çağrıyı reddetti.

Olayların ardından Ulaştırma Bakanı Elaine Chao ve Eğitim Bakanı Betsy DeVos dahil birçok üst düzey yetkili istifa etti.

Baskına ilişkin güvenlik zafiyetlerinin de soruşturulacağı belirtilirken, Kongre Polis Şefi de istifasını verdi.