Dünya Son dakika: Müzakere sonrası Ukrayna'dan flaş açıklama! Rusya'dan olumlu sinyal geldi...

Son dakika: Müzakere sonrası Ukrayna'dan flaş açıklama! Rusya'dan olumlu sinyal geldi...

16.03.2022 - 04:35 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken krizde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Rusya'dan ABD'ye üst düzey misilleme geldi. Rusya Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD'li yetkilinin yaptırım listesine aldığını açıkladı. Öte yandan iki ülke arasındaki müzakereler de sürüyor. 5. turun geride bırakıldığı müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşanıyor. 6. tur müzakerelerin de tarihi belli oldu. İşte detaylar...

İşgalde 21. güne girildi. Gün içinde Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerindeki siren seslerini izleyen patlamalar duyuldu. Rusya'dan ve İngiltere'den yaptırım kararları geldi. Ukrayna'dan müzakerelerle ilgili açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

04.36: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından etkinliği yeniden tartışmaya açılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yapısına ilişkin Japonya hükümetinden kritik bir açıklama geldi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi bir konferansta yaptığı konuşmada, BMGK'da reform çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Moskova'nın, Ukrayna işgaline atıfta bulunarak, Rusya'nın daimi bir konsey üyesi olarak uluslararası toplumda barış ve güvenliğin korunmasında büyük sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatan Hayashi, Moskova'nın tutumunun konseyde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti.

04.27: Japonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya'nın "ayrıcalıklı ulus" ticaret statüsünün iptal edeceği ifade edildi. Japonya basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın kararı en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağı belirtilirken, söz konusu tedbirin ardından Rusya'nın daha yüksek ithalat vergilerine tabi olacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

04.22: Zelenskiy, "Ukrayna’nın tüm dostlarını Kiev’e davet ediyorum. Burası tehlikeli olabilir, çünkü gökyüzümüz henüz Rus füzeleri ve uçuşlara kapanmadı" dedi.

03.58: Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine yönelik yaptırımlar kapsamında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea Futbol Kulübü eski sahibi Roman Abramovich'i yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

03.50: Rusya birlikleri, Harkov ve Dnipro bölgelerine gece yarısı saldırılar düzenlerken Donetsk’te de bazı yerleşim alanlarına roketler isabet etti. Ukrayna’nın Dnipro Bölgesi’nde bulunan Nikopol kenti Belediye Başkanı Oleksandr Sayuk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Harkov’a bağlı Oleksiivka ile Dnipro’ya bağlı Nikopol kentleri arasında bombardıman yapıldığını duyurdu. Rus birliklerinin bu bombardımanlarına hala devam ettiğini aktaran Sayuk, Nikopol kenti merkezine henüz bir saldırı gerçekleşmediğini, fakat bir saldırı durumda sirenleri duyan halkın derhal sığınaklara kaçmasını tavsiye etti.

Haberin Devamı

03.12: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık bir yardım fonu içeren ve ABD hükümetinin kapanmasını önlemek amacıyla hazırlanan finansman tasarısına onay verdi.

00.07: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Rus saldırısı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi. Polonya, Slovenya ve Çekya Başbakanları, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırılardan bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk başbakanlar oldu.

23.02: Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, liderlerin ziyareti hakkında, “Gerçek dostların cesareti” dedi.

Haberin Devamı

"GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK"

22.53: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında çevrimci olarak devam müzakerelerin 5’inci turu sona erdi. Müzakerelerdeki 6’ıncı turun ise yarın yapılacağı ifade edildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak yaptığı açıklamada, müzakerelerin zorlu devam ettiğinin altını çizerek, “Yarın devam edeceğiz. Müzakereler zorlu geçiyor. Prensiplerimizin çakıştığı noktalar var ancak uzlaşma sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

22.32: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'da Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile bir araya gelerek, "Rusya işlediği suçlar için hesap vermek zorunda” dedi.

22.26: İngiltere, Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırımlarına devam ediyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yeni Ekonomik Suç Yasası sayesinde İngiltere'nin Ukrayna'daki mevcut krize daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebileceğini söyleyerek, yaptırım listesine 370 kişi ve kurumun daha eklendiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin, Rusya'ya yaptırım rejimi kapsamında toplamda binden fazla kişi ve kuruma yaptırım uygulandığını açıkladı.

Haberin Devamı

22.07: Slovakya parlamentosunda yapılan oylama ile NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi kapsamında 2 bin 100 askerden oluşan NATO birliğinin Slovakya’ya konuşlandırılmasını onaylandı. 134 milletvekilinin katıldığı oylamada, 96 “evet”, 15 “hayır” ve 22 “çekimser” oy kullanılırken, 1 milletvekili ise oy kullanmadı.

22.02: Rusya Ukrayna’nın Harkov kentini vurmaya devam ederken, Ukrayna ordusu uçaksavar sistemi ile vurduğu Rus savaş uçağını düşürdü. Uçağın düşüş anı askerler tarafından anbean kaydedilirken, uçaktaki pilotların sağlık durumu hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

MÜZAKERE SONRASI UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

21.53: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 20 gündür devam ederken, iki ülke arasındaki müzakereler sürüyor. Dördüncü turun geride bırakıldığı müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Ukrayna tarafı Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı ses tonunu olumlu yönde değiştirdiğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva yaptığı açıklamada, olumlu gelişmelerin yaşandığının sinyalini vererek, "Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir" dedi.

21.43: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Avrupa Birliği’nin (AB), kendilerine karşı aldığı yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “NATO ve Avrupa Birliği’ne üye devletler, Avrupa Konseyi'ndeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü sürekli olarak Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürüyor. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubat'ta Rusya'nın, Avrupa Konseyi'nin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar” denildi.

20.51: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Donbass Cumhuriyetleri’ni korumak için Rus özel askeri operasyonunun yürütülmesiyle ilgili durumun yanı sıra sivilleri tahliye etmeye yönelik adımlar insani yönleriyle görüşüldü. Rusya Devlet Başkanı, AB yönetiminin, gelişmeleri alenen değerlendirirken, Ukrayna ordusunun dünkü canice ve insanlık dışı eylemini, Donetsk’in merkezindeki meskun mahalleye çok sayıda sivil can kaybına yol açan misket mühimmatlı füze saldırısını görmezden geldiğine özellikle dikkat çekti” denildi.

20.36: Rusya'nın Varşova Büyükelçiliği yetkililerinin, Polonya bankalarındaki hesaplarından 2 milyon euro çekmek istediği ve bankaların parayı bloke ettiği bildirildi.

20.20:Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki hafta NATO liderleriyle görüşmek üzere Avrupa'ya seyahat edeceğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Ukrayna'ya desteğini göstermek için Biden'ın 24 Mart Perşembe günü Belçika’nın başkenti Brüksel'deki NATO Zirvesi'ne şahsen katılacağını aktardı. Psaki, “Başkan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız saldırısına yanıt olarak devam eden caydırıcılık ve savunma çabalarını görüşmek üzere 24 Mart'ta yapılacak olağanüstü bir NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek" dedi. Biden’ın ayrıca Avrupa Konseyi Zirvesi'ne de katılacağını ifade eden Psaki, "Başkan Biden ayrıca NATO müttefiklerimize olan katı bağlılığımızı yeniden teyit etmenin yanı sıra, Rusya'ya ekonomik maliyetler yüklemeye yönelik transatlantik çabalar da dahil olmak üzere şiddetten etkilenenlere insani destek sağlama ve çatışmayla ilgili diğer zorlukları ele alma gibi Ukrayna hakkındaki ortak endişemizi görüşmek üzere planlanmış bir Avrupa Konseyi Zirvesi'ne katılacak" ifadelerini kullandı.

19.28: Kanada’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ardından Rusya da uygulanan yaptırımlara karşılık olarak Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da dahil olduğu 313 kişiyi yaptırım listesine aldı.

18.40: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Kanada parlamentosunda yaptığı hitabında, “Rusya’nın saldırıları Ukrayna halkını tamamen köleleştirmek ve yok etmek için yapılıyor” dedi.

18.20: AFP'de yer alan habere göre; Fox News kameramanı Pierre Zakrzewski'nin Ukrayna'da öldürüldüğü açıklandı. Zakrzewski'nin muhabir Bejamin Hall'un yaralandığı saldırıda hayatını kaybettiği öğrenildi.

RUSYA'DAN YAPTIRIM MİSİLLEMESİ

17.50 : Rusya; ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns dahil 13 ABD'li yetkilinin yaptırım listesine alındığını açıkladı.

17.30 : Ukrayna lideri Zelenskiy, insani koridorların bugün kısmi olarak açıldığını söyledi. NATO'yu eleştiren Zelenskiy, "5. madde hiç bu kadar zayıf olmamıştı" dedi.

17.10 : NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın kimyasal silahlarla Ukrayna'da bir 'sahte bayrak' operasyonu düzenlemesi ihtimalinden endişe duyduklarını söyledi.

16.12 : Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşta insani koridorların oluşturulması ve ateşkes ilan edilmesine yönelik müzakereler sürüyor.

Ukrayna heyetinde yer alan Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rus heyetlerinin dün teknik ara verdikleri müzakerelere yeniden başladığını duyurdu.

Müzakereler çevrimiçi formatta devam ediyor.

15.55 : Rus işgalinin yirminci gününde Ukrayna'dan kaçanların sayısı 3 milyona yaklaştı. Birleşmiş Milletler, 2 milyon 950 bin insanın savaş nedeniyle Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı, söz konusu rakamın 4 milyonu aşmasının beklendiğini kaydetti.

15.50 : 24 Şubat'tan bu yana Rus işgalcilerin 97 çocuğu öldürdüğünü belirten Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ülkesinin NATO üyeliğine ilişkin açıklamalar yaptı.

Zelenskiy, "Ukrayna kendisine NATO üyeliğinde kapının kapalı olduğunu kabullenmek zorunda" deyip ekledi: "Ukrayna NATO'da olmadığını anladı ve hava sahasını, insanlarını bağımsız şekilde korumak için bir yol teklif etti."

Vladimir Zelenskiy, hem Ukrayna hem de uluslararası toplum için güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

15.20 : Rusya'ya karşı ilan edilen tarihi yaptırımlarda başı çeken İngiltere, listeyi genişletiyor. Londra yönetimi, Rusya'ya uygulayacağı yaptırımlara 350 madde daha ekledi ve siber alanda ise 9 ek yaptı.

14.55 : Kiev Belediye Başkanı, Salı günü gerçekleşen Rus hava saldırılarında can kaybının 4'e çıktığını açıkladı.

ÇOK KONUŞULACAK MEKTUP

14.50 : Ukrayna İstihbarat Servisi, bugün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'dan Vladimir Putin'e gönderilen bir mektubu yayımladı.

Mektupta, Putin ile bakanı Ukrayna'daki kaynakların Rus ordusu için nasıl paraya çevrileceğini konuşuyor.

Mektuba göre, Rusya lideri Putin Ukrayna'daki ormanları keserek Rus pazarında satmayı ve elde edilen gelirle orduyu finanse etmeyi planlıyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

İngiliz The Guardian gazetesi, söz konusu belgenin henüz kendileri tarafından ya da bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadığını hatırlatıyor.

Johnson: Kırım 'korkunç bir hata'ydı

14.35 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batı'nın 2014'te Rusya'nın Kırım ilhakına izin vererek 'korkunç bir hata' yaptığını söyledi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinde bir yazısı yayımlanan Johnson, "Putin, 2014'te ilk defa Ukrayna'yı işgal ettiğinde Batı korkunç bir hata yaptı. Rusya lideri bağımsız bir ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirerek saldırgan bir eylem gerçekleştirdi, biz de buna izin verdik" dedi.

İngiltere Başbakanı'na göre, Batılı ülkelerin Rus petrolü ve doğal gazına olan bağımlılığını sonlandırması Putin'in ardı arkası kesilmeyen şantajlarını durdurmanın tek yolu.

14.20 : Ağır Rus bombardımanıyla harabeye dönen, elektrik, su ve doğalgazın sağlanamadığı Mariupol kentinde 350 bin insan sıkışıp kaldı.

Azak Denizi kıyısındaki şehirde artık gıdaya erişmek de hayli zor. Mariupol Belediye Başkanı'nın danışmanı Petro Andriushchenko, 150 bin insanın işgalin başından bu yana şehirden ayrılmayı başardığını belirtip "Ancak 1 Mart’tan bu yana 350 bin kişi de kentte mahsur kaldı" dedi.

13.55 : Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, günlük basın toplantısında Ukrayna ile yürütülen müzakerelere değindi ve "Herhalde bu durumda görüşmelerin devam ediyor olduğu gerçeği dahi olumlu" dedi.

Ukrayna tarafından gelen Mayıs ayına kadar savaşın sona erebileceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine Peskov, "Bu onların tahmini, bir tahminde bulunma konusunda aceleci davranmak istemiyoruz" yanıtını verdi.

13.20 : BBC Editörü Jeremy Bowen, "Kiev’de bugün, son iki haftadakinin toplamından daha fazla top atışı duydum" diyor:

"Kiev’in kuzeybatı mahallesi Mostyts’kyymasyv, top atışlarının ardından bu sabah böyle görünüyordu. Çatışmaların sürdüğü Irpin buradan 15 kilometre uzakta.

Travma geçirmiş durumdaki insanlar evlerinde kırılan camları temizlemeye uğraşıyor.

Hasar büyük.

Kiev’de son iki haftada duyduğumdan daha fazla top atışını bugün duydum.

Bunların çoğu, Irpin’de çatışmaların sürdüğü bölgeden geliyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...


Ruslar Kiev için doğal bir savunma oluşturan Irpin nehrini açabilmiş değil.

Ukraynalılar çekilirken köprüleri patlattı ve Rusların nehre geçici köprüler kurmasına da izin vermiyor."

12.50 : Dünya, Pazartesi akşamından bu yana Rus televizyonunda açılan pankart ve pankartı tutan editörü konuşuyor. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, bugün yaptığı günlük basın toplantısında Rus devlet televizyonunda 'Savaşa Hayır' pankartı açan editörü ise holiganlık yapmakla suçladı.

Rusya devlet kanalı Channel One'da Pazartesi akşamı canlı yayın sırasında stüdyoya giren bir editör, elindeki "Savaşa hayır, savaşı durdurun" yazan pankartı kameraya gösterdi.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Rus izleyiciler için büyük bir şok anlamına gelen pankartta ayrıca, "Propagandaya inanmayın, burada size yalan söylüyorlar, Ruslar savaşa karşı" yazıyordu.

Dünya çapında yankı bulan protestoyu gerçekleştiren isim, kanalın kıdemli editörlerinden Marina Ovsyannikova'ydı. Beklendiği gibi gözaltına alınan Marina Ovsyannikova'nın şu an nerede tutulduğu bilinmiyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Editörü 'endişeli kadın' olarak tanımlayan Kremlin sözcüsü, "Bu holiganlıktır" deyip devlet televizyonunu 'kalitesi' ve 'objektifliği' nedeniyle övdü.

BBC Berlin muhabiri Jenny Hill, Rus medyasının Kremlin'in açıklamasına kadar büyük ses getiren protestoyu haberleştirmediğini kaydediyor.

Ateşli bir Putin destekçisi olan Russia Today kanalının yöneticisi Anton Krasovsky, Ovsyannikova'nın hapse atılmasını istedi.

Aynı zamanda RT'nin ekran yüzlerinden biri olan Anton Krasovsky, "Patronum Margarita [Simonyan] bir keresinde 'hainlik ve hırsızlık yapanları kovuyoruz' demişti. Bunu düzeltiyorum - hainlik ve hırsızlık yaptığın için seni hapse atacağız" ifadesini kullandı.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Editör Marina Ovsyannikova'ya ağza alınmayacak hakaretler eden Krasovky, "10 yıl hapis cezası almalı" dedi.

Ukrayna'yı işgale kalkışan Vladimir Putin, Rusya genelinde 'savaş', 'işgal', 'saldırı' ve 'istila' gibi kelimelerin kullanılmasını yasakladı. Resmi medyanın sunduğu haberler dışındaki gelişmeleri paylaşanlar için ise işgalin ikinci haftasında yeni bir yasa çıkarıldı. Buna göre, Kremlin'e göre 'sahte' olan haberleri yayanlar 10 yıl hapis cezası alabilecek.

Marina Ovsyannikova'nın avukatı gazeteciyi bulmak için Channel 1 yakınlarındaki karakollara baktı ancak bir bilgiye ulaşamadı. Yalnızca resmi haber ajanslarından biri, protestocuya karşı ceza soruşturması açıldığı yönünde bir bilgi geçti.

12.15 : Mariupol'deki Türk vatandaşlarının tahliyesi için diplomatik temaslar sürüyor.

 Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, "Mariupol kentindeki vatandaşlarımızın tahliyeleri konusunda Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ile yapılan çalışma ve koordine sonucu Rusya tarafından yollardaki mayınların temizlendiği, insani koridorların açılması ile otobüs ve kamyonların şehre girişine yönelik çalışmaların devam ettiği bildirilmiştir. RF Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak güvenlik değerlendirmesi durumuna göre, en kısa zamanda vatandaşlarımızın Mariupol’den tahliyeleri beklenmektedir" denildi.

12.10 : Kiev Belediye Başkanı Klitschko, şehirde 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti.

11.20 : Japonya Maliye Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın 17 Rus'un daha varlıklarını donduracağını söyledi. Bakanlığa göre, yeni yaptırımların hedefleri arasında Rus milyarder Yuri Kovalchuk'un aile üyeleri, Rusya Parlamentosu'ndan milletvekilleri ve Rus oligark Viktor Vekselberg yer alıyor.

Son hamle, Japonya'nın varlıklarını dondurduğu Rus sayısını 61'e çıkartıyor.

11.00 : Ukrayna Devlet Başkanlığı Özel Kalem Danışmanı Oleksiy Arestoviç, Rusya’nın kaynaklarının tükenmesi nedeniyle savaşın Mayıs’a kadar biteceğini söyledi.

Pazartesi akşamı konuşan Arestoviç iki senaryo olduğunu aktardı: "Ya birkaç hafta içinde hızlıca bir barış anlaşması imzalanacak, Rusya güçlerini çekecek. Ya da Suriye’den savaşçılar getirip süreci biraz uzatmak isteyecekler ve onları da ezeceğiz. Bu durumda da anlaşma Nisan sonunu bulabilir."

ABD Savunma Bakanlığı da daha önce Rusya’nın Ukrayna’ya götürmek üzere Suriye’den savaşçı toplamaya çalıştığını açıklamıştı. Bu iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanabilmiş değil.

10.45 : Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gidiyor. Çekya Başbakanı Petr Fiala, iki mevkidaşıyla birlikte Avrupa Birliği'ni temsilen Kiev'i ziyaret edeceklerini açıkladı.

Üç ülkenin başbakanı, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelecek.

Söz konusu ziyaret, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana Kiev'e yapılan en üst düzey seyahat anlamına geliyor.

Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Petr Fiala, kendisiyle birlikte Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yardımcısı Jarosław Kaczyński ve Slovenya Başbakanı Janez Janša'nın bugün Kiev'de olacakları bilgisini verdi.

Çekya Başbakanı, ziyaretin Avrupa Konseyi Başkanı Charles ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından organize edildiğini kaydetti.

Petr Fiala, ziyaretin Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığına desteğini açık şekilde göstereceğini de ekledi.

Ziyarete ilişkin Birleşmiş Milletler'e bilgi verildi.

Rus işgalcilerin geride kalan 20 günde eşi benzeri görülmemiş ziyarete nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Kiev'de bu sabaha karşı gerçekleştirilen Rus saldırılarında iki kişi öldü. Sirenlerin çalmasını bir dizi patlamanın takip ettiği şehirde, Rusların ateşlediği bir top mermisi Podolskiy semtindeki bir apartmanı vurdu.

10 katlı bir apartman alev topuna dönerken, farklı semtlerde de benzer saldırılar olduğu bildiriliyor. Vurulan binaların enkazında iki kişinin cesedine ulaşıldı, ekipler 35 yaralıyı kurtardı.

Kiev merkezindeki Lukyanivska metro istasyonu da hasar gördü. Hasar nedeniyle istasyon kapatıldı.

Yerel televizyon Ukraine 24, sabah saatlerinde Kiev'in dışındaki Borshchagovka semtinde iki büyük patlamanın duyulduğunu izleyicilerine aktarmıştı. Kanal, semti vuran iki füzenin Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus'tan ateşlendiğini bildirmişti.

10.05 : Ukrayna'nın kuzeyindeki Rivne'de Pazartesi günü Rus işgalciler tarafından bombalanan televizyon kulesinde can kaybı artıyor.

Ukraynalı yetkililer, ilk bilgilere göre dokuz kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bugün ise can kaybının 19'a çıktığı bildiriliyor.

Rivne bölgesi valisi Vitaliy Koval, Antopi köyünde meydana gelen saldırılar sırasında kulenin ve yakınındaki yönetim binasının iki ayrı füze saldırısıyla vurulduğunu söylemişti.

Vali Koval, ayrıca molozlar altında hala insanlar olduğunu da eklemişti.

Ukrayna medyası, Rivne bölgesinde televizyon ve radyo yayınının durduğunu aktarıyor.

09.55 : Rusya Savunma Bakanlığı, daha önce kontrol altına aldıkları Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentindeki tüm bölgeleri ele geçirdiklerini duyurdu.

RUS SİHA'SINI ROMANYALI ÇİFTÇİ BULDU

09.45 : Ukrayna'yı işgal için Kuzey, güney ve doğu cephelerini açan Rus ordusu, neredeyse her noktada tıkandı ve sivilleri ayırt etmeksizin hava saldırılarını artırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, son günlerde Ukrayna'nın farklı bölgelerinde gerçekleştirilen silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarını paylaşıyor. Rus medyasında da sık sık yer verilen görüntülerin bazıları, Orlan-10 adı verilen SİHA'ya ait.

Ukrayna'nın güney komşusu Romanya'ya bir Orlan-10 drone'u düştü. Rus SİHA'sının Bystrica-Neseud bölgesindeki Dumitra kasabasındaki bir evin yakınlarına iniş yaptığı bildiriliyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Kasabadaki bir çiftçinin evinin yakınlarında SİHA'yı görmesi üzerine polise haber verildi. Yerel medya, drone'dan herhangi bir sinyal gelmediğini yazdı.

Rus ordusunun saldırı veya istihbarat için kullandığı drone'un düştüğü yer, Ukrayna sınırına uzaklığı yaklaşık 100 kilometre. Rus ordusu tarafından geliştirilen Orlan-10'un, 2014'teki Donbas çatışmalarında ve Suriye'de kullanıldığı biliniyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Yerel polisin soruşturma açtığı olay, akıllara elbette 11 Mart Cuma günü Hırvatistan'ın başkenti Zagreb yakınlarına düşen insansız hava aracını hatırlattı.

Başkent Zagreb'in güneybatısındaki Jarun mahallesinde yerel saatle gece 23:00'den biraz sonra bir patlama sesi duyuldu. Mahalle sakinleri bir öğrenci yurduna yakın bir yerde parçaları dağılmış bir enkaz buldu.

Görgü tanıklarına göre insansız hava aracının yere çarpmasıyla bisikletinden düşen bir adam dışında kimsenin canı yanmadı. Enkaz parçaları üzerinde Kiril alfabesiyle yazılı harfler ve bir yıldız resmi görüldü.

Yerel uzmanlar, insansız hava aracının Sovyetler Birliği döneminden kalma bir TU-141 keşif uçağı olabileceğini söyledi. Ukrayna ordusu, eski olmasına rağmen 2014'teki iç çatışmalar sırasında bu tür araçlar kullandı. Şimdi de ülkeyi işgal eden Rusya'ya karşı kullanıyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Zagreb Belediye Başkanı Tomislav Tomasevic, Ukrayna sınırından yaklaşık 570 kilometre uzaklıktaki şehirde daha önce hiç böyle bir olay yaşanmadığını belirtip "Kimsenin yaralanmamış olması inanılmaz" dedi.

Hırvatistan hükümeti, İHA'nın Zagreb'e düşmeden önce hem Hırvatistan hem de Ukrayna ile sınırı olan Macaristan üzerinden geçtiğini doğruladı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic kendileri gibi NATO ülkesi olan Macaristan üzerinden geçerken İHA'nın görülmemiş olmasından endişe duyduğunu söyledi.

İnsansız hava aracının nereden geldiği Hırvat medyasına da konu oldu. Hırvatistan'ın Index haber sitesi, İHA'nın Zagreb'teki Jarun semtine değil, Ukrayna'da Yarun adındaki bir yere uçmasının planlanmış olabileceği yorumunu yaptı.

08.10 : Üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, Ukrayna işgalinin yirminci gününe girilirken Rus birliklerinin ilerleyişinin neredeyse durduğunu söyledi. Yetkiliye göre, Rus işgalciler hafta sonu çok az bir ilerleme kaydedebildi.

Rusya'da savaş karşıtı protesto çağrısına 666 dolar ceza

08.05 : Rusya'da sosyal medya hesabından savaş karşıtı protesto çağrısı yapan bir kişiye mahkeme tarafından 80 bin ruble (666 dolar) ceza verildi. Rusya'nın en doğusundaki Vladivostok şehrinde hakim karşısına çıkarılan yerel sakin, Rus ordusunun itibarını sarsmakla suçlandı.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

KİEV'DE PATLAMA SESLERİ

08.00 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu sabaha karşı şiddetli patlamalar duyuldu. Yerel saatle 05.30'da başkenti sarsan patlamalar, Kiev'de bulunan uluslararası medya muhabirleri tarafından Twitter hesaplarından paylaşıldı.

Yerel televizyon Ukraine 24, Kiev'in dışındaki Borshchagovka semtinde iki büyük patlamanın gerçekleştiğini duyurdu. Kanal, semti vuran iki füzenin Ukrayna'nın kuzey komşusu Belarus'tan ateşlendiğini bildiriyor.

Ukrayna Ulusal Haber Ajansı, patlamaların ardından bir apartmanda yangın çıktığını aktarıyor.

Kiev'in yanı sıra Karadeniz kıyısındaki Odesa ve Ukrayna'nın orta bölümündeki Uman şehirlerinde de sirenler çaldı.

Putin uçaklara el koymaya hazırlanıyor

07.55 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı uçak kiralama şirketlerine ait jetlerin bu şirketlere geri dönmesini zorlaştıran yeni bir yasa tasarısı çıkardı. Bu yeni yasayla beraber Rusya’da kayıtlı olan yabancı jetlerin ülke içinde kullanıma açılması bekleniyor.

Putin’in bu adımı Batı’nın devreye koyduğu yaptırımlara karşı bir adım.

Rusya havayolları, yabancı şirketlere ait 515 jeti kiralamış durumda; bu jetlerin ederi 10 milyar dolar.

Yaptırımlar devreye girmeden önce yabancı şirketlerin jetleri geri alması için 28 Mart’a kadar vakitleri var.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

VİLLADA PASAPORT BULDULAR

07.45 : Fransa'nın ünlü sahil kenti Biarritz'de Rusya lideri Vladimir Putin'in kızına ait olduğu ileri sürülen bir villaya aktivistler tarafından baskın düzenlendi. Bağımsız Rus haber sitesi The Insider'a göre, aktivistler villada Putin'in kızı Katerina Tikhonova'nın eski kocası Kirill Shamalov'a ait bir pasaportun kopyasını buldu.

Fransız polisinin gözaltına aldığı aktivistler, Alta Mira adlı villanın Ukraynalı mültecilerin hizmetine sunulmasını istiyor.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Pierre Haffner rumuzuyla yazan Pierre Lapurdi, deniz manzaralı lüks villanın içinden görüntüler paylaştı. 'Sürgündeki Rus Blogcu' adını kullanan Pierre Haffner, villayı 'Putin'in kalesi' olarak tanımladı.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Pierre Haffner'le birlikte iki kişinin daha polis tarafından gözaltına alınıp sorgulandığı bilgisini geçti. AFP'ye göre, balkonuna Ukrayna bayrağı dikilen villanın sahibi, Putin'in eski damadı Kirill Shamalov.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Putin'in sürgündeki muhaliflerinden Vladimir Osheckin, aktivistlerin serbest bırakılması için sosyal bir paylaşım yaptı. Osheckin paylaşımda "Bu iyi insanlar yanlış bir şey yapmadı. Onlar ve biz Rus oligarklara ait villaların Ukraynalı mültecileri ağırlamasını teklif ediyoruz" diye yazdı ve polisten oligarkları değil halkı korumasını istedi.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Putin ailesinin Biarritz'de en az üç mülkünün bulunduğu yönünde haberler var. Fransa'nın güneybatısındaki popüler sahil kentinde, son yıllarda Putin ailesinin arkadaşları ve yakınları ile birlikte Rus ajanların da görüldüğü belirtiliyor.

Rusya'dan 30 Haziran'a kadar yasak

07.30 : Rusya eski Sovyet ülkelerine tahıl ihracatını ve şeker ihracatının bir kısmını durdurduğunu açıkladı. Ancak halihazırdaki kota sistemi dahilinde özel ihracat lisansının tacirlere dağıtılmaya devam edileceği belirtildi.

Rusya dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı. Avrupa Birliği ve Ukrayna ise bu alandaki en büyük rakipleri.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

Başbakan Mikhail Mishustin, beyaz ve ham şeker ihracatı ile buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatının ülkesinin komşusu olan Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine 30 Haziran'a kadar yasaklandığını açıkladı.

Moskova, bu önlemlerin 'dış faktörler tarafından kısıtlanan iç pazarı korumak' için alındığını aktardı.

Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri ile serbest ticaret bölgesi kapsamında.

Pazartesi günü Interfax haber ajansının buğdaya ihracat sınırlaması getirebileceğine dair yaptığı haberin ardından buğday fiyatlarında yükseliş kaydedilmişti. Şubat ayının başından beri buğday fiyatları yüzde 23 arttı.

07.15 : Amerikan haber kanalı Fox News için çalışan bir muhabir, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışında haber yaparken yaralandı.

Kanalın America Reports adlı programının sunucularından John Roberts, sahada ne olup bittiğini ve detayları öğrenmek için tüm ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını söyledi.

Ukraynalı Savcı General İrina Venediktova da gün içinde Batılı bir gazetecinin yaralandığını ve Ukraynalı doktorlar tarafından tedavi edildiğini söylemişti.

Son dakika: Müzakere sonrası Ukraynadan flaş açıklama Rusyadan olumlu sinyal geldi...

07.10 : Rusya devlet kanalı Channel One'da canlı yayın sırasında stüdyoya giren bir savaş karşıtı protestocu, elindeki "Savaşa hayır, savaşı durdurun" yazan pankartı kameraya tutarak eylem düzenledi.

Rusya'da Telegram dahil birçok platformda sıkça paylaşılan bu görüntüde, kadın protestocu elindeki pankartla stüdyoya giriyor ve "Propagandaya inanmayın, burada size yalan söylüyorlar, Ruslar savaşa karşı" yazısını gösteriyor.

Marina Ovsyannikova isimli protestocunun kanalda çalıştığı belirtiliyor.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalindeki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.