Dünya Son dakika... Uydudan göründü! Yalanlar apaçık ortada

Son dakika... Uydudan göründü! Yalanlar apaçık ortada

15.09.2017 - 09:28 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 400 bine yakın sivilin katliamdan kaçtığı Arakan'da çekilen uydu fotoğrafları, son 20 günde onlarca köyün yakıldığını gösteriyor. Uluslararası Af Örgütü, kundaklamaların planlı olduğunu kanıtlarıyla ortaya koydu.

Son dakika... Uydudan göründü Yalanlar apaçık ortada

Dünyanın yalnızca izlediği Myanmar Arakan'daki katliam ve sistematik yok edişte, yeni görüntüler var. Myanmar ordusu ve sivil işbirlikçilerinin yaktığı köyler, uydu fotoğraflarıyla kanıtlandı.

Haberin Devamı

Kundaklamaların planlı ve sistematik olduğunu belirten insan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü, 25 Ağustos'tan bu yana 80'den fazla yerleşim yerinin yakıldığını aktarıyor. Af Örgütü'ne göre, Myanmar ordusu ve destekçileri benzin ya da roketatarlarla köyleri yakıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan, kanıtların inkar edilemez olduğunu ve Myanmar yönetiminin utanmaz bir şekilde yalan söylediğini vurguluyor. Hassan, "Myanmar güvenlik güçleri Arakan'ın kuzeyini ateşe veriyorlar, hedef Rohingyaları ülkeden çıkarmak. Askerler bir köyü kuşatıyor, panik halinde kaçan insanlara ateş ediyor ve evleri yakıp kül ediyor. Hukuk açısından bunlar insanlığa karşı suç oluşturuyor. Yanlışlık olmasın, bu bir etnik temizlik" dedi.

Haberin Devamı

900 haneli köyde 80 ev kaldı

Af Örgütü'nün elinde uydu görüntülerinin yanında video, tanık ifadeleri gibi kanıtlar da var. Örgüte konuşan 48 yaşındaki bir sivil, "Köyümüzde 900 ev vardı şimdi sadece 80 tanesi kaldı. Ölenleri gömmek için bile geriye kimse kalmadı" diyor.

Ağustos ayının sonuna doğru polis karakollarına yapılan saldırıyı bahane eden Myanmar, Arakan'da yaşayan Müslümanları kıyımdan geçiriyor. Binlerce sivilin öldüğü şiddetten kurtulanlar ise Bangladeş'e kaçıyor. Bugüne kadar sınırı geçenlerin sayısı 400 bini buldu. Birçok Arakanlı da sınırdaki Naf Nehri veya denizi geçerken yaşamını yitirdi.

Myanmar, kriz nedeniyle uluslararası toplumun baskısı altında. "Şiddet durmalı, zulüm durmalı" diyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Myanmar'ın demokrasisinin karar anıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı, Myanmar'ın Washington Büyükelçisi Aung Lynn'in ABD Dışişleri Bakanlığı'na gittiğini bildiriyor.

Myanmar, ülkedeki Arakanlı Müslümanları 'yasa dışı göçmen' olarak kabul ediyor ve vatandaşlık haklarını vermiyor.