Dünya Son dakika: Zelenskiy'den İstanbul'daki müzakerelere ilişkin açıklama: İzlenimler pozitif

Son dakika: Zelenskiy'den İstanbul'daki müzakerelere ilişkin açıklama: İzlenimler pozitif

29.03.2022 - 23:19 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberin göre; Dünyanın gözü Türkiye'de gerçekleştirilen Rusya- Ukrayna müzakeresindeydi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy yaptığı açıklamada "Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.

Son dakika: Zelenskiyden İstanbuldaki müzakerelere ilişkin açıklama: İzlenimler pozitif

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 34. gününde devam ederken, Rusya ve Ukrayna heyetleri Türkiye’de bir araya geldi. Türkiye’de yapılan müzakerelerde olumlu sonuçlara dair sinyaller alındığını ifade eden Zelenskiy, düzenlenmesi planlanan referanduma da göndermede bulundu.

Haberin Devamı

Net sonuçlar almak istediğinin altını çizen Zelenskiy, "Rusya’nın saldırılarında ve başarılı savunmamızda 34’üncü gün bitiyor. Rusya’nın Kiev’de ve Çernihiv’de askeri hareketliliğini azaltacağı yönündeki haberleri duymuşsunuzdur. Çörnabayevka şehrinde de uçakların uçuşu ve tankların geçişinin azalacağı ifade edildi. Yine de Rusya mevzilerimize saldırmak için potansiyel güce sahip. Hala savaşa yolladıkları teknik araçları var ve kanunsuz adamları var” dedi.

“Ukrayna müzakerelere hazır ve onu devam ettirecek”

Ukrayna’nın savunmasının bir numaralı görevleri olduğunu vurgulayan Zelenskiy, “Düşman hala bizim topraklarımızda bombalamalarına devam ediyor. Mariupol tamamen kapalı ve roket saldırıları durmuyor bu bir gerçek. Müzakerelerden duyduğumuz sinyaller olumlu diyebiliriz. Ancak Ukraynalılar saf değil. 34 günlük saldırılarda ve 8 yıldır Donbass’ta süren savaşta sadece sonuca güvenmeyi öğrendik. Ukrayna müzakerelere hazır ve onu devam ettirecek. Biz sonuca odaklanıyoruz. Bizim ülkemiz ve insanlarımız için güvenlik olmalı. Rus ordusu işgal ettiği yerlerden çıkmalı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği garanti olmalı" diye konuştu.

“Bir devlet kararı tek bir kişi tarafından değil halk tarafından alınacak”

Haberin Devamı

Bazı konularda halkın karar vermesi gerektiğinin altını çizen Devlet Başkanı, "Biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz, halkımızın özgürlüğü için savaşıyoruz. Bundan dolayı herhangi bir devlet kararı tek bir kişi tarafından değil halk tarafından alınacak. Bazı ülkeler Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmamasını konuşuyor. Savaş bitmeden, bize ait olan şeyleri geri kazanmadan, adaleti sağlamadan yaptırımların akıbeti konuşulamaz. Yaptırımlar gerçek barışı sağlamak için yapıldı” dedi.

Mıkolayiv’deki Rus saldırısına değinen Zelenskiy, “Mıkolayiv şehrinde Rusya’nın roketli saldırıları devam etti ve valilik binası vuruldu. Göçük altında kurtarma çalışmaları yapıldı. 8 ölü 30 yaralı mevcut ve bu sayılar böyle kalmayacak. Ruslar bu saldırıyı bilinçli olarak insanların işte olduğu saatte yaptı. Danimarka parlamentosunda Mıkolayiv konusunu da anlattım ve barıştan sonra şehrin yeniden yapılandırılmasında rol almalarını teklif ettim. Danimarka’da bu teklifime çok olumlu bakıldı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Zelenskiy, "Bizim yok olmamız için savaşmaya devam eden bir gücün temsilcilerinin sözlerine güvenmemiz için herhangi bir nedenimiz yok. Müzakerelerdeki yalnızca somut bir sonuca güvenilebilir." dedi.

UKRAYNA HEYETİNDEN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Ukrayna heyetinin müzakere sonrası açıklaması şöyle: Resmi konuşmalarda bulunuyoruz garantör ülkeleriyle birlikte. Bazı ülkeler şimdiden bu konuda garantör ülke listesine katılmak istediklerini bildirdiler. Ukrayna'nın geleceğini şimdiden düşünmeliyiz. Aramızdaki anlaşmalarda bazı maddeleri ekledik. Ülkeler Ukrayna'nın AB'ye girmesine değil engellemek yardımcı olması hakkında maddeler içeriyor anlaşmamız.

"Bu savaşı bitirecek bir anlaşmadır. Ukrayna'nın egemenliğini bütünlüğünü sağlayacak bir anlaşmadır. Anahtar bir maddeyi söyledi. Bu gerçekten net ve hukuki bir anlaşmadır. NATO'nun 5. maddesini içeren anlaşmada içine girecektir. Biz Ukrayna'yı güvenlik altına alabiliriz. Eğer bunu başarabilirsek eğer bunu anlaşmaya ekleyebilirsek bu maddeyi o zaman Ukrayna bugünkü statüsü, bu Ukrayna'nın mental duruşunu sergileyecektir. Bu garantiler NATO'nun 5. maddesi olduğunu gibi Ukrayna'nın anayasasında olduğu gibi bizim merkezimizde yabancı askerler bulunmayacak."

Haberin Devamı

"Ukrayna devleti Rus tarafından biraz farklı konuşuyor. Bugün olumlu noktalara da dokunduk, değindik. Ukrayna garantör ülkelerle biraz farklı ilişkilerde bulunacaktır. Belki referandum düzenlenecektir Ukrayna'da. Bütün vatandaşları strateji ilerleme konusunda kendi fikirlerini söyleyecektir. Kırım konusuna gelince Ukrayna ve Rusya pozisyonlarını ikili konuşmalar Sivastopol konusunda ikili konuşmalar devam edecektir. Biz Rusya'ya bunu teklif ediyoruz. Müzakereler devam ettiği sürece güç kullanmayacaktır. Kırım konusu çözülmesi lazımdır."

"Hiçbir ülke bu sürece girişmemeli, karışmamalı. Sadece barışçıl bir bölgede geçebilir. Eğer bütün taraflar bunu kabul ederse bu savaşın bitişini anlatabiliriz bizde. Herkes eve dönecek ve o zaman o mekanizmayı başlatabiliriz."

Haberin Devamı

"Rusya ile görüşmelerimize devam edeceğiz. Bugün itibarıyla garantör ülkeleriyle görüşmelerimize başladık. Bazı ülkeleri zirve ortamına da davet edeceğiz. Bizi ayıran sorunları çözmemiz lazım."

"Biz 1991'den itibaren Ukrayna bütünlüğü ve egemenliği bu çerçevede konuşuyoruz. Rusya farklı açıdan konuşabilir. Biz Ukrayna bütünlüğü derken her toprağımızdan bahsediyoruz. Bunu asla tartışmayacağız."

"Öncelikle askeri birliklerin yerlerin değiştirilmesi yasaklanacak. Görüşme zaten devam ediyor, edecekte. Bize hukuk açısından netlik lazım. Liderlerin görüşmesi olur mu? Bugün itibarıyla kabul edilen belgeler buna yeterli."