Dünya Suriye’nin kuzeyinde federasyon seçimleri

Suriye’nin kuzeyinde federasyon seçimleri

14.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ın kuzeyinde 25 Eylül’de yapılması beklenen ve büyük tepki çeken bağımsızlık referandumu öncesi “Rojava” olarak adlandırılan Suriye’nin kuzeyinde de üç aşamalı federasyon seçimleri yapılacak.

Suriye’nin kuzeyinde  federasyon seçimleri

ABD desteği ile Rakka ve Deyr ez-Zor bölgesinde DAEŞ’e yönelik operasyonlara devam eden terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bölgede siyasi örgütlenmeye de ağırlık verdi. PYD tarafından kapsamlı bir seçim faaliyeti sürdürülüyor. Bölgede, “Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu” adı altında 22 Eylül’de üç aşamalı bir seçime gidilecek. Bu kapsamda Suriye’de çıkan iç savaşın ardından oluşturulan Kamışlı ve Heseki Cizre Kantonu, Kobani ve Tel Abyad Fırat Kantonu, Afrin ve Şehba Kantonları ise Afrin Federasyonu’na bağlanarak üç bölge ve altı kanton şeklinde örgütlenecek. “Komün Eşbaşkanlığı” seçimleriyle başlayacak olan federasyon seçimlerinin 19 Ocak 2018’de “Kuzey Suriye Halk Kongresi” ve bölge meclislerinin seçimleriyle sonuçlandırılarak federasyon sisteminin yaşama geçirilmesi hedefleniyor.
Kurucu Meclis Toplantısı’nda üç aşamalı bir seçim sistemi belirlenerek bu doğrultuda çalışmalara başlanırken, meclislerde görev alacak isimlerin yüzde 60’ı genel seçimle, yüzde 40’ı ise atama ile belirlenecek. Bölgede yaşayan diğer siyasi topluluk ve inanç grupları için ise kota uygulamasına gidileceği belirtiliyor. Seçimlerin birinci aşamasında Komün Eş Başkanları, ikinci aşamasında ilçe, şehir, kanton meclisleri, üçüncü aşamasında bölge ve “Kuzey Suriye Halk Kongresi” üyeleri belirlenecek.

Haberin Devamı