Dünya Suriyeliler açlıktan ölüyor

Suriyeliler açlıktan ölüyor

08.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de altı aydır rejim ve Hizbullah güçlerinin kuşatması altında Medaya kasabasında en az 10 kişi açlıktan öldü. İnsanlar yaprak ve çimen yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor, karnını doyurmak için evcil hayvanını öldürenler bile var

Suriyeliler açlıktan ölüyor

Suriye’nin Lübnan sınırı yakınlarında bulunan ve Temmuz 2015’ten bu yana ordu ile Hizbullah güçleri tarafından kuşatma altında tutulan Medaya kasabasında yaşayanlar açlıktan ölmeye başladı. Suriye içindeki aktivistlere dayanarak bilgi geçen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, son altı haftada en az 10 kişi açlık nedeniyle öldü. Rejim karşıtı aktivistler ise sayıyı “onlarca” olarak ifade ediyor.

Haberin Devamı

Medaya’da insanlar hayatta kalmak için yaprak, çimen yiyor; hiçbir şey bulamadıklarında ise baharatlı su içiyorlar. Bazıları, yıllardır severek baktıkları evcil kedi-köpeklerlerini bile öldürüp yiyecek kadar çaresiz kalmış. Pirincin gramla satıldığı kasabada, bir kilo pirincin fiyatı 250-300 dolara çıkmış durumda. BBC’ye bilgi veren Abdullah isimli bir Medayalı, “Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz” dedi. Doktor Halid, bir aydır süt verilemeyen bebeklerin şeker ve tuzlu su ile hayatta tutulmaya çalıştığını belirtiyor. Reuters’a konuşan 28 yaşındaki Macid Ali ise, “Ağaç yaprakları ve bitkileri yiyerek hayatta kalıyoruz ama şimdi kar fırtınası yüzünden artık bitki de kalmadı” diyor. Kuşatma öncesinde 114 kilo olduğunu belirten Ali, 80 kiloya düşmüş.

Haberin Devamı

Esad rejimi yardıma izin verdi

Sosyal yardım görevlisi Louay, “İnsanlar ağır çekimde ölüyor” derken, kendisinin de evde saksıda yetiştirdikleri çiçekleri yediğini anlatıyor. Bazı çocuklar yürüyemez hale gelecek kadar zayıflarken, bazıları mayınlı arazilerin arasında bitki toplamaya çalışırken uzuvlarını kaybetmiş. Aktivistler, rejim yanlısı güçlerin kasabanın etrafına mayın döşediğini ve sivillerin çıkmasına izin vermediğini belirtiyor. Gözlemevi’ne göre, aralarında çocukların da olduğu 15 kişi, kasabadan çıkmaya çalışırken öldü. Bazılarının mayına bastığı, bazılarının ise rejim güçleri tarafından vurulduğu iddia edildi. Birleşmiş Milletler dün yaptığı açıklamada, Beşar Esad rejiminin birkaç gün içinde Medaya’ya gıda yardımı sağlanmasına izin verme kararı aldığını açıkladı.

Ekim ayından beri yardım gelmedi

BM Dünya Gıda Programı’na göre (WFP), kasabadaki 40 bin kişi risk altında. Kasabaya son gıda yardımı, İslamcıların kuşatması altında olan Nusayri kasabaları Fua ve Kefraya ile birlikte, 17 Ekim 2015’te yapılmış. WFP Sözcüsü Bettina Luescher, bu yardımın da ancak 19 bin kişiyi bir ay doyurmaya yetecek kadar olduğunu belirtti. Medaya kasabası, El Kaide’nin kolu El Nusra ve Ahrar-u Şam örgütlerini barındıran Fetih Ordusu’nun kontrolünde. Fua ve Kefraya kasabaları ise Fetih Ordusu’nun kuşatması altında. Muhalifler, rejimi, Fua ve Kefraya’yı almak için Medaya’yı “pazarlık kozu” olarak kullanmakla suçluyor. Kızıl Haç, Fua ve Kefraya’daki durumun da alarm verdiğini belirtiyor.

Suriyeliler açlıktan ölüyor


Suriyeliler açlıktan ölüyor


Bazı çocuklar yürüyemeyecek kadar güçsüz düşmüş.