Dünya Suudi Arabistan'tan flaş Türkiye hamlesi

Suudi Arabistan'tan flaş Türkiye hamlesi

11.03.2015 - 09:44 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem sürpriz gelişmelerle başlıyor. Kral Selman’ın ajandasında 2013’de Riyad-Ankara arasında yapılan ancak bir süre sonra iptal edilen projeler var.

Suudi Arabistantan flaş Türkiye hamlesi

Körfez medyası bugünlerde Türkiye ile ilgilihaberlerle çalkalanıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kral Selman’ın davetiyle gerçekleştirdiği 28 Şubat’taki Riyad ziyaretinin ardından Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yepyeni bir döneme girildiği vurgulanıyor.

Bu gelişmelerden en önemlisi Türkiye ile Suudi Arabistan arasında 2013’te imzalanan askeri anlaşmalar var. Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, veliaht prens olduğu 2013 Mayıs’ın da Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmiş ve iki ülke arasında askeri-ekonomik anlaşmalar imzalanmıştı. Sonrasında Mısır darbesiyle patlak veren görüş ayrılığı sürecinde o anlaşmalar rafa kaldırılmıştı.

TÜRKİYE ANLAŞMALARI YENİDEN HAYATA GEÇECEK

Haberin Devamı

Kral Selman, veliahtlık döneminde Türkiye ile yaptığı ancak sonrasında iptal edilen o anlaşmaları yeniden hayata geçirmeyi planlıyor. Kraliyet kaynaklarından sızan bilgilere göre Kral Selman, Türkiye ile ilişkiler konusunda Savunma Bakanlığına getirdiği 35 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman’ı görevlendirdi.

Körfez medyasına göre Nisan ayı Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri açısından önemli bir tarih. Zira Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ın yani Kral Selman’ın oğlunun Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Eğer o ziyaret gerçekleşirse 2013’teki askeri ve ekonomik anlaşmalar yeniden devreye girecek.

KRAL SELMAN YÖNÜNÜ TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Suudi Arabistan’da Kral Abdullah’ın ölümüyle tahta geçen Kral Selman, Türkiye ile ilişkilere önem veriyor. Mısır politikasında eski Kral’a oranla Türkiye’ye daha yakın duruyor.

Bununla birlikte Yemen ve Irak’taki İran yapılanması ve IŞİD terör örgütünün faaliyetleri de Kral Selman’ı Türkiye’ye yakınlaştıran diğer faktörler.

Musul’da yapılması planlanan IŞİD operasyonunda da Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Riyad dönüşü “Suudi Arabistan’ın atacağı hamleler ile Mısır’da devran dönebilir” açıklaması da Arap dünyasında geniş yankı buldu.

SİSİ DESTEKÇİSİ İSİM GÖREVDEN ALINDI

Haberin Devamı

Kraliyet içerisindeki Mısır darbesini destekleyen grupları tasfiye etme yoluna giden Kral Selman, ilk adımı Sisi’nin en önemli destekçilerinden olan Kraliyet Divan Başkanı Halit el Tuveycri’yi görevden alarak attı.

Bununla birlikte Mısır darbesine karşı olduğu için 2013’te görevden alınan Kabe İmamı Suud eş Şureym’i de görevine iade edildi.

Düne kadar Türkiye karşıtı görüşleriyle ön plana çıkan Velit Bin Talal’ın sahibi olduğu El Arab Televizyonunun Genel Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya’nın yazarı Jamal Khashoggi, son bir aydır Türkiye’ye övgüler yağdırıyor.

Körfez bölgesinin en önemli analistlerinden biri olan Jamal Khashoggi, Suudi Arabistan dış politikasının değişeceğini vurguladı ve Türkiye ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını belirtti.

Jamal Khashoggi, Ankara-Riyad arasında birden fazla ortak paydalar olduğunu ve ilişkilerin her iki ülkenin kazancı olacağına dikkat çekerek, Suudi Arabistan olarak Türkiye ve Katar’la ortak hareket etmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileriyle ilgili son bir not da Musul’da yapılması planlanan IŞİD operasyonuyla ilgili.

Haberin Devamı

(Kaynak: Haber7)