Dünya Suudi-Lübnan gerilimi tırmanıyor

Suudi-Lübnan gerilimi tırmanıyor

10.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’dayken istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Hariri’nin durumu, giderek daha karmaşık bir hal almaya başladı. İki ülke arasındaki gerilim ise, Riyad’ın vatandaşlarına ‘Lübnan’dan ayrılın’ çağrısıyla tırmandı

Suudi-Lübnan  gerilimi tırmanıyor

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin 4 Kasım’da istifasını açıklamasıyla başlayan süreçte soru işaretleri büyürken, Hariri’nin son durumuyla ilgili iddialar da kafa karıştırıyor. İddiaların devam etmesindeki en büyük nedense, Hariri’nin bulunduğu Suudi Arabistan’dan Lübnan’a halen geri dönmemiş olması.

Haberin Devamı

Reuters’ın haberine göre, Lübnan hükümetinden yetkililer, Hariri’nin Suudi Arabistan’da alıkonulduğuna inanıyor. İsmi açıklanmayan hükümet yetkilisi, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, Hariri’nin Lübnan’a dönmesi için baskı yapılması gerektiğini de ifade etti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, daha önce yaptığı açıklamada, Hariri’nin istifasını Suudi Arabistan’ın dayattığı bir karar olarak nitelemişti. Nasrallah’ın, bugün konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapacağı belirtildi.

Lübnan’da Hizbullah’ın önderliğindeki siyasi blok ise Suudi Arabistan’a “Lübnan’ın iç işlerine karışmama” çağrısında bulundu. Siyasi blok, Hariri’nin istifasını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Aun’un tutumunun desteklendiğini de açıkladı.

Haberin Devamı

Temasları sürüyor

Bununla birlikte daha öncesinde Hariri’nin Lübnan’a dönmemesi halinde istifayı kabul etmeyeceğini açıklayan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, başbakanın istifasıyla ilgili diplomatik girişimlerde bulunacağını açıkladı. Büyükelçilerle görüşecek olan Aun, duruma netlik kazandırmaya çalışacak.

Bununla birlikte Saad Hariri’nin istifa ardından başlattığı temasları da sürüyor. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden ve Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geri dönen Hariri, dün de Fransa’nın Suudi Arabistan Büyükelçisi’yle görüştü. Hariri’nin ofisinden yapılan açıklamada, eski başbakanın Riyad’daki Fransa Büyükelçisi’yle bir araya geldiği, önceki günlerde Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD’den diplomatlarla da buluştuğu açıklandı.

100 milyar dolar değerinde yolsuzluk

Suudi Arabistan’da savcılık, dünya gündemine oturan gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Savcılık yolsuzluk operasyonu kapsamında 208 kişinin sorguya çağrıldığını, 201 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi. Savcılık açıklamasında, yolsuzluğun parasal boyunun ise en az 100 milyar dolar olduğu da belirtildi. Ayrıca ülkede yargı da elden geçirildi. Nitekim Suudi Arabistan haber ajansı SPA’nın haberine göre, Kral Selman Bin Abdülaziz, 30 yeni yargıç atadı, 26 yargıçı da terfi ettirdi.

Haberin Devamı

Şaşırtan çağrı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, dün Lübnan’da bulunan vatandaşlarına “hemen” geri dönmeleri çağrısında bulundu. Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, hükümetin, Lübnan’da yaşayan ve bu ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan Suudi vatandaşlarını seyahat konusunda uyardığı belirtildi.

Riyad cephesinden daha önce
yapılan açıklamada, Hizbullah ve İran’ın faaliyetleri nedeniyle Lübnan’ın “Suudi Arabistan’a savaş açan bir ülke” olarak sayılabileceği belirtilmişti. Kuveyt ve Bahreyn de vatandaşları için aynı çağrıda bulundu.