Dünya Taliban durmuyor

Taliban durmuyor

15.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi sürerken, örgütün ülke içinde kontrol ettiği noktalarda etkisi giderek hissedilir hale geliyor.

Taliban durmuyor

 

Özbekistan ve Tacikistan sınırını büyük oranda kontrol eden, son olarak İran sınırındaki İslam Kale sınır kapısını ele geçiren Taliban, şimdi de Pakistan sınırına ulaştı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, Taliban’ın Pakistan sınırındaki Spin Bolak geçiş noktasını ele geçirdiği görülüyor. Videolarda, örgüt üyeleri Afgan bayrağını indirip yerine Taliban bayrağı asıyor. Afgan yönetimiyse, sınır kapısının düştüğünü yalanlarken, videolarda, Taliban üyelerinin Pakistan sınır muhafızlarıyla konuştuğu görülüyor.

Haberin Devamı

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar da sürüyor. Taliban, Haziran’ın son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Taliban 8 Temmuz’da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale Sınır Kapısı’nı da ele geçirmişti.

Yabancıların ülkeden kaçışı da sürüyor. Son olarak Fransa, tüm vatandaşlarının ülkeden ayrılmaları için özel bir uçak seferi düzenlerken; Fransız görevlilere yardımcı olan Afganların da Fransa’ya kabul edileceği duyuruldu.

Kırbaç cezası başladı

Öte yandan ülkede Taliban kontrolündeki yerlerde örgütün varlığı ciddi biçimde hissediliyor. Son olarak Afganistan’ın Herat ilinde çekildiği iddia edilen görüntülerde, bir erkekle telefonda konuştuğu için 40 kez kırbaç cezasına çarptırılan kadının, kırbaçlandığı anlar yer aldı.

Haberin Devamı

Kadının telefonda bir erkekle görüşmesini “ahlaksız ilişki” suçu kabul eden Taliban hakiminin kararı gereği kadın Herat’ta halka açık Haftgola Meydanı’nda 40 kez kırbaçlandı. Kadının “Pişmanım, benim suçum” diye bağırdığı duyuldu.

Bush: Bu bir hatadır

ABD’nin eski Başkanı George W. Bush, NATO’nun Afganistan’dan geri çekilmesini bir hata ve sivillerin Taliban tarafından “katledilmeye” terk edilmesi olarak nitelendirdi.

Alman basınına konuşan eski Başkan Bush, “Afgan kadın ve kızları anlatılmaz bir zarar görecek. Bu bir hatadır. Son derecede acımasız insanlar tarafından katledilmek üzere geride bırakılacaklar ve bu benim kalbimi kırıyor” ifadelerini kullandı.