Dünya Tarihi anlaşma imzalandı

Tarihi anlaşma imzalandı

08.04.2010 - 15:26 | Son Güncellenme:

.

Tarihi anlaşma imzalandı

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile imzalanan yeni anlaşmanın, iki ülkenin nükleer silahlarının daha da azaltılmasında ve iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Obama, Rus dengi Dimitriy Medvedev ile Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da, yeni stratejik silahların azaltılması anlaşmasını imzalamasından sonra yaptığı açıklamada, Medvedev ile füze kalkanı konusundaki müzakereleri genişletmeyi ve bu alanda işbirliği için diyalog içinde olmayı kararlaştırdıklarını da belirtti.

Barack Obama, ABD’nin Doğu Avrupa’da kurmayı planladığı füze kalkanı sisteminin amacının Rusya ile "stratejik dengeleri" değiştirmek olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı, nükleer silahların başka ülkelerde de yayılmasının, Orta Doğu ve Doğu Asya’da silahlanma yarışını artırabileceğini ve bunun dünya güvenliği için kabul edilemez bir risk olduğunu ifade etti.

Medvedev de antibalistik füze kapasiteleri artmadığı sürece yeni anlaşmanın uygulanabilir olacağını belirtti.

Prag’da imzalanan anlaşmanın tatminkar olduğunu ifade eden Medvedev, "Elde ettiğimiz sonuç iyi" dedi.

Medvedev, ABD’nin füze kalkanı planıyla ilgili olarak da "uzlaşmaya varacakları konusunda iyimser olduğunu" kaydetti.

Start I Anlaşmasının yerine yapılan anlaşma, her iki ülkenin 7 yıl içinde kıtalar arası, denizaltı ve ağır bombardıman uçaklarında kullanılan balistik füzelerini 700’e, savaş başlıklarını 1550’ye, konuşlandırılan ve konuşlandırılmayan kıtalar arası balistik füze rampalarını 800’e düşürülmesini öngörüyor. Anlaşma, onaylanmasından sonra 10 yıl geçerli olacak.