Dünya Tarihi karara Kuzey Kore’de ilk değerlendirme

Tarihi karara Kuzey Kore’de ilk değerlendirme

29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kore Yarımadası’nda liderlerin imza attığı bildirgenin Kuzey Kore resmi haber ajansı tarafından yayımlanması, anlaşmanın uygulamaya geçeceği konusundaki umutları artırdı.

Tarihi karara Kuzey Kore’de ilk değerlendirme

Önceki gün Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında gerçekleşen tarihi zirvenin yarattığı yankı sürüyor. Liderlerin bölgede kalıcı barışın sağlanmasına yönelik imzaladıkları deklerasyon Kuzey Kore’de resmi haber ajansı KCNA tarafından da yayımlandı. Devlet televizyonu ve resmi haber ajansı KCNA, görüşmeleri ve iki liderin yarımadayı ‘tamamen nükleer silahlardan arındırma’ sözünü övdü ve Cuma günü gerçekleşen zirveyi “tarihi” ve yeni bir dönemin başlangıcı olarak tanımladı. Nükleer silahlara ilişkin Kuzey Kore’den böylesi bir değerlendirmenin ender rastlandığına işaret eden Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı, bu gelişmenin söz konusu taahhütlerin yerine getirileceğine dair umutları yeşerttiğini belirtti.

Haberin Devamı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 27 Nisan’da iki ülke sınırındaki Panmunjom Ateşkes Köyü’nde bir araya gelmişti. Liderler, Kore Yarımadası’nda kalıcı barışın sağlanmasına yönelik adımlara ve kararlara tanıklık ederek, yarımadayı nükleer silahlardan arındırma ve mevcut ateşkesi kalıcı barış anlaşmasına dönüştürme konusunda görüş birliğine varmıştı.

Tarihi zirveden ilginç notlar

- Kim, Kore Savaşı’ndan beri Güney Kore sınırlarına giren ilk Kuzey Kore lideri oldu. Ebeveynleri Kuzey’den mülteci olarak kaçan Moon ise daha önce 2004 yılında Kuzey tarafındaki Diamond Dağ Oteli’ne savaşta ayrılan ailelerin bir araya gelmesi vesilesiyle gitmişti.

Tarihi karara Kuzey Kore’de ilk değerlendirme

Zirvede Koreli liderlerin eşleri de samimi görüntüler verdi.

Haberin Devamı

- Sınırdaki buluşmadan sonra ikili Barış Evi’ne doğru birkaç dakikalık kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bu kısa yürüyüşün ardından canlı yayın esnasında kilo sorunu yaşayan Kim’in ağzından derin nefes aldığı görüldü. Bunun üzerine Güney Kore medyası, Kim’in diyabet, yüksek tansiyon ve hiperlipidemi (kanda aşırı yağ bulunması) hastalığı olduğunu yazdı.

- Kim’in korumaların Kuzey Kore liderinin Barış Evi’nde oturacağı sandalyeyi ve masayı antidezenfektanlarla temizlemesi, bir korumasının da patlayıcı kontrolü yapması dikkatlerden kaçmadı.

- Kim’in kız kardeşi Kim Yo Jong da, zirvede önemli rol oynadı. Önemli anlarda abisinin yanında bulunan ve ona yardımcı olan kız kardeş Kim’in Kuzey Kore liderinden sonra fiilen ülkede ikinci sırada yer aldığını gösterdi.

- Bir başka çarpıcı an Kim ve Moon’un askeri sınır çizgisinde yaptığı yarım saatlik özel görüşmesiydi. İkilinin ne konuştukları hakkında hiçbir bilgi verilmedi.

- Akşam yemeği sırasında Kim’in alkolü fazla kaçırdığı iddia edildi.

Ankara, Kore’deki buluşmadan memnun

Dışişleri Bakanlığı, Güney ve Kuzey Kore liderlerinin kalıcı barışın tesis edilmesi yolundaki iradelerini açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Güney ve Kuzey Kore liderleri arasında önceki gün ara bölgede gerçekleştirilen zirvede tarafların Kore Yarımadası’nda gerilimin düşürülmesi ve kalıcı barışın tesis edilmesi yolundaki siyasi iradelerini Panmunjom Ortak Deklarasyonu ile açıklamalarının memnuniyetle karşılandığı vurgulandı. Kore Yarımadası’nda güven ortamının oluşturulmasını ve nükleer silahsızlanmayı hedefleyen diplomasi sürecinin yapıcı şekilde ilerlemesinin hem bölge, hem dünya barışı için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Göreve geldiği günden bu yana bu sürecin yürütülmesindeki müstesna rolü dolayısıyla Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’i tebrik ediyoruz. Türkiye, özel tarihi bağlara sahip olduğu Kore Yarımadası’nda uzlaşma, istikrar ve barışın hakim kılınmasına yönelik çabaları desteklemeyi ve önümüzdeki süreçte tarafları teşvik etmeyi sürdürecektir” denildi. l ANKARA Milliyet