20.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Nevsal Elevli / Londra
İngiltere’nin başkenti Londra’nın kuzeyinde bir kamyonet, Finsbury Park yakınlarındaki camiden, teravih namazı sonrası dağılanların üzerine saldırdı. Saldırı sonucu 1 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralandı. 48 yaşındaki kamyonet sürücüsü ise, olaydan sonra kaçmaya çalışırken çevredekilerce yakalanarak polise teslim edildi.
Daha çok Asyalı Müslümanların yaşadığı, kuzey Londra’daki Finsbury Park’daki bir camiye yaklaşık 150 metre uzaklıktaki “Muslim Welfare House” adlı Müslüman toplum merkezinden çıkanların üzerine kamyonla saldırı oldu. Dün gece 00.20 sıralarında teravih namazından çıkanların üzerine kamyonetini süren saldırgan, bir kişiyi öldürürken, 10 kişiyi de yaraladı. Görgü tanıkları, kamyoneti “Müslümanları öldüreceğim!” diye bağırarak kalabalığın üzerine süren saldırganın, 48 yaşında olduğu ve çevredekiler tarafından yakalanarak polise teslim edildiği belirtilirken, kişinin, 4 çocuk babası Darren Osborne olduğu açıklandı. Londra Emniyet Teşkilatı, saldırının kurbanlarını soğukkanlılığından ötürü kutlarken, görgü tanıkları, saldırganın linç edilmek istendiğini, ancak camiinin imamı Muhammet Mahmut’un, kalabalığı yatıştırdığını söyledi. Buna karşılık gözaltına alınan saldırganın, kendisini seyredenlere uzaktan öpücük göndermesi dikkat çekti.
‘Bilgimiz yok’
Camilerin etrafındaki güvenlik önlemlerinin artırılmasını isteyen İngiltere Müslüman Konseyi (MCB) Genel Sekreteri Harun Khan, kamyonetin camiden çıkanları kasıtlı olarak hedef aldığını ileri sürerek, “Geçtiğimiz haftalarda, birçok İslamofobi olayına maruz kaldık. Bu en şiddetlisi oldu” ifadesini kullandı.
Öte yandan İngiliz yayın kurumu BBC’ye konuşan İngiltere İçişleri Bakan Yardımcısı Ben Wallace, güvenlik birimlerinin saldırı düzenlediği şüphesiyle gözaltına alınan kişi hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Köprünün rövanşı
Saldırıdan hemen sonra Başbakan Theresa May ve ana muhalefet parti lideri Jeremy Corbyn, arka arkaya açıklama yaptı. Canlı yayında, “Hedef Müslümanlardı, çünkü bizi birbirimizden uzaklaştırmak istiyorlar” diyen Başbakan May’e, Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Sadıq Khan’dan da destek geldi. Khan, “Londra, halen bir Müslüman’ın yaşayabileceği en güvenli şehirlerden biri ve ben burada olmaktan gurur duyuyorum” ifadesini kullandı. Khan, saldırıyı “korkunç” olarak niteledi ve Londra’da Ramazan süresince Müslüman toplumun yaşadığı bölgelerde polis sayısının artırılacağını da söyledi.
Başbakan May, dün gündüz saatlerinde olayın gerçekleştiği yeri ziyaret ederken, burada bulunan bazı kişiler tarafından protesto edildi. Protestocular, Başbakan’ın kamyonlu saldırıdan sonra gelmekte çok çabuk davrandığını, ancak 70’ten fazla kişinin öldüğü binaya geç gittiğini savundu. Muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn de, kendi seçim bölgesinde yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, polis ve cami yönetimiyle görüşmeler yaptı. Bununla birlikte olay sonrası “köprünün rövanşı alınıyor” gibi yorumlar yapılması dikkati çekti.
‘En güçlü ifadelerle lanetliyoruz’
Ankara da, Londra’daki saldırıya ilişkin bir açıklama yaparak, olayı lanetledi. Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, “Kutsal Ramazan ayında masum insanlara karşı düzenlenen ve Birleşik Krallık’ın geleneksel çok kültürlü, karşılıklı saygı ve hoşgörüye dayanan toplumsal düzenini ve huzur ortamını bozmayı amaçlayan bu saldırıyı en güçlü ifadelerle lanetliyoruz” denildi. Açıklamada Birleşik Krallık halkına taziyeler iletilirken, “Hayatını kaybeden kişiye Allahtan rahmet, yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Türkiye ve Türk halkı, terörle mücadelede Birleşik Krallık ile tam bir dayanışma ve işbirliği içinde olmaya devam edecektir” ifadesi kullanıldı.
Sancılı Brexit maratonu başladı
İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması (Brexit) sürecine ilişkin görüşmeler, dün Brüksel’de başladı. Zorlu geçmesi beklenen müzakere sürecini başlatmak amacıyla ilk görüşme, İngiltere’nin Brexit Bakanı David Davis ve AB’nin Başmüzakerecisi Fransız Michel Barnier arasında, Brüksel’de gerçekleşti.
Barnier, müzakerelerdeki ilk hedefin İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının yarattığı belirsizlikleri kaldırmak olduğunu belirtti. Barnier, ilk etapta ele alınacak üç konunun vatandaş hakları, bütçe düzenlemeleri ve İrlanda sınırı olacağını ifade etti. Dünkü ilk oturumda öncelikler ve ileriye dönük takvimin belirlenmesi gibi konuların görüşüldüğü belirtiliyor. Davis de görüşmelerin “yapıcı bir havada” başladığını, ileriye dönük güçlü ve özel bir ortaklık kurulmasını sağlama kararlılığında olduklarını söyledi.